Kawa mrożona w domu: 4 przepisy od baristy

Gdy na zewnątrz panują upały, praca w domowym biurze staje się bardziej uciążliwa. Marzymy o klimatyzacji i chwili orzeźwiającego ukojenia. W takiej sytuacji ratunkiem może być kawa. W wersji z kostkami lodu. Kawa mrożona nas ochłodzi, a dzięki zawartości kofeiny pobudzi. Możemy przygotować ją na wiele różnych sposobów.

Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów, ekspert marki Nivona przygotował cztery ciekawe propozycje.

SORBET TONICPRESSO ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI

Kawy z tonikiem to  trend, który szturmem podbił kawiarnie. Oprócz niekonwencjonalnej kompozycji smaków barista proponuje też zaskakującą formę podania, którą przygotujemy w domu. Połącz składniki, dodaj świeże owoce i zamroź je na patyczkach, dzięki czemu powstanie oryginalne i orzeźwiające tonicpresso w formie sorbetu.

Składniki:

  • 150 ml toniku
  • 40 ml espresso
  • świeże owoce – np. maliny, borówki
  • kilka listków mięty

Wykonanie:

Zadbaj o odpowiednią bazę, czyli dobrze zaparzone espresso. Połącz je z tonikiem. Do foremek na lody włóż owoce i miętę, zalej tonikiem z kawą i włóż patyczki. Umieść na kilka godzin w zamrażarce.

 

ORZEŹWIAJĄCE TONICPRESSO

Innym przepisem gwarantującym natychmiastowe orzeźwienie w upalny dzień jest  tonicpresso w połączeniu z limonką i cytryną. To napój pełen smakowych niespodzianek.

Składniki:

  • 40 ml espresso
  • 5 – 6 kostek lodu
  • 150 ml toniku (zamiennie możemy wybrać gazowaną lemoniadę)
  • 1 plasterek limonki, 1 plasterek cytryny

Wykonanie:

Do szklanki o pojemności ok 250 ml wrzuć kilka kostek lodu. Teraz czas na orzeźwiający twist. Dodaj cytrynę i limonkę. Każdej po plasterku. Wlej tonik (alternatywnie gazowaną lemoniadę). Całość zalej aromatycznym espresso z ekspresu Nivona.

Z systemem pozwalającym na wybór mocy, możesz zdecydować, czy Twoja kawa będzie mocno pobudzająca, czy przybierze wersję light.  Kiedy już znajdziesz idealny przepis, będziesz mógł też zapisać go w ekspresie i wybierać automatycznie, nawet z poziomu aplikacji w smartfonie.

WANILIOWE AFFOGATO

Kawa i lody to połączenie skazane na sukces. Odrobina mrożonego deseru w połączeniu z mocnym espresso zadziała lepiej niż zimny prysznic i pozwoli skoncentrować się na porannych zadaniach.

Składniki:

  • duża gałka lodów waniliowych
  • podwójne espresso

Przygotowanie:

Do kieliszka wkładamy gałkę lodów waniliowych. Lody delikatnie zalewamy podwójnym espresso. Możemy udekorować starta gorzką czekoladą i listkiem mięty.

W tym przepisie ważne jest zaparzenie intensywnego espresso, które zbalansuje słodycz lodów. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej izolacji akustycznej i najnowszych rozwiązań młynek w ekspresach Nivona jest niezwykle cichy. Poranny rytuał kawy będzie podstawą Twojej siły spokoju.

MIĘTOWE ICEBLACK

Dodatek miętowego aromatu w połączeniu z esencjonalnym, mocnym naparem z nada naszej kawie orzeźwiający charakter.

Składniki:

  • 40 ml espresso
  • 10 ml syropu miętowego
  • 10 ml syropu różanego
  • kostki lodu
  • woda gazowana

Przygotowanie:

Wysoką szklankę schładzamy przez chwilę w zamrażarce. W tym czasie do shakera wkładamy lód, wlewamy espresso, syropy i dobrze mieszamy. Do schłodzonej szklanki wkładamy kilka kostek lodu, wlewamy zawartość shakera i uzupełniamy wodą. Dekorujemy kwiatami jadalnymi.

Ciekawym urozmaiceniem może być przygotowanie z zaparzonego i ostudzonego espresso zamrożonych kostek. Wykorzystaj do tego foremki na lód. Latem warto mieć w zamrażarce zapas kawowych kostek, które potem wystarczy wrzucić do szklanki wypełnionej zimnym mlekiem.

Szczęśliwa siódemka

Seria 7 to bestsellerowa linia w ofercie Nivony, niemieckiego producenta automatycznych ekspresów do kawy. To kompaktowe ekspresy przeznaczone do niewielkich kuchni. Zintegrowany Bluetooth umożliwia parzenie kawy za pośrednictwem smartfona, przy wykorzystaniu aplikacji Nivona. Ekspresy serii 7 łączą w sobie wszystko to, co potrzebne do zaparzenia pysznej kawy – od espresso, americano, po cappuccino czy latte. Urządzenia charakteryzuje cicha praca, którą zapewnia użycie stożkowego młynka z hartowanej stali oraz odpowiednia izolacja akustyczna. Dzięki temu przygotowywanie ulubionego napoju będzie przyjemnym rytuałem.

Onetouch Spumature zastosowany w urządzeniach tworzy gęstą, kremową, mleczną piankę dzięki czemu przygotujemy doskonałe cappuccino lub latte. Oprócz ośmiu gotowych przepisów ekspres posiada funkcję Moja Kawa, z którą można ustawić ulubioną wersję kawy i cieszyć się jej smakiem po naciśnięciu jednego przycisku. Co więcej, urządzenia umożliwiają wybór temperatury parzenia i mocy aromatu oraz indywidualnie regulowany stopień mielenia ziaren.

Ekspresy wyposażono w technologię Aroma Balance. Dzięki niej możemy uzyskać różne aromaty z tych samych ziaren kawy. Funkcja naśladuje umiejętności baristy: zmienia ciśnienie, przepustowość i czas obiegu gorącej wody w świeżo mielonej kawie. Ta różnorodność świetnie sprawdzi się, kiedy z ekspresu na co dzień korzystają domownicy o różnych kawowych gustach.

Podświetlanie filiżanki zapewnia dodatkowe wrażenia estetyczne podczas parzenia kawy.

Ekspresy są łatwe w czyszczeniu, mają elegancki design i będą pasować do każdej kuchennej przestrzeni.

Seria 7 to pięć nowoczesnych urządzeń różniących się m.in. kolorem obudowy i niektórymi funkcjami:

Nivona CafeRomatica 779 wyróżnia się minimalistycznym, białym designem – White Line.

Nivona CafeRomatica 789 posiada wzór Anthracite Cube. Utrzymany w ciemnej kolorystyce jest bardzo elegancki, a zarazem oryginalny.

Nivona CafeRomatica 769 jest w kolorze szarym z delikatnym efektem 3D.

Nivona CafeRomatica 759 i 756 mają czarne, matowe obudowy o ponadczasowym charakterze.

Więcej kulinariów

Botwinka na zimę

Botwinka na zimę pasteryzowana w słoikach jest najlepszym rozwiązaniem, aby zachować na dłużej najpiękniejsze smaki lata.  Botwinkę kojarzymy zazwyczaj z wiosną i młodymi [...]
0 komentarzy

Kawa mrożona w domu: 4 przepisy od baristy

Gdy na zewnątrz panują upały, praca w domowym biurze staje się bardziej uciążliwa. Marzymy o klimatyzacji i chwili orzeźwiającego ukojenia. W takiej sytuacji [...]
1 komentarz

II Wołomiński Festiwal Streetfood-u

II Wołomiński Festiwal Streetfoodu, odbędzie się w weekend 19-20 czerwca na Placu 3 Maja w Wołominie. Specjalnie dla Was zjeżdżają kuchnie z całego świata [...]
0 komentarzy

Bursztynowa uczta w ogródku

To już jutro! Po miesiącach lockdownu, Bursztynowa zaczyna przyjmować gości w restauracyjnym ogródku! W końcu, jutro otwarcie! Wszyscy restauratorzy wierzą, że pogoda dopisze również [...]
0 komentarzy

Festiwal StreetFoodu w Ząbkach

MJ Events zaprasza na Festiwal StreetFoodu w Ząbkach, start sezonu, w dniach 14-16 maja br. ul. 3 Maja vis a vis PKP Ząbki. [...]
0 komentarzy

Jak zrobić pyszną kawę w domu?

Garść przydanych porad i inspiracji od Marcina Rusnarczyka, Mistrza Polski Baristów, eksperta marki NIVONA Tęsknimy za delikatnym latte i aromatycznym espresso pitym w ulubionej [...]
0 komentarzy

Bursztynowa czyli Leśmian i sery w sercu Warszawy

Bursztynowa to niezwykłe kulinarne miejsce na mapie Warszawy, które jest także jedynym i niepowtarzalnym centrum edukacyjnym, rozwijającym kulturę… sera! Nowy Świat 37 – ten [...]
0 komentarzy

Kurczak na ostro

Nietypowa  wystawa Luizy Wojciechowskiej-Konopki prezentująca część jej autorskiego projektu KURCZAK NA OSTRO W RÓŻNYCH STYLACH MALARSKICH, zrealizowanego w ramach stypendium Ministra Kultury i [...]
0 komentarzy

Kulinarne inspiracje na świąteczne dni

Gdy pojawią się pierwsze świąteczne dekoracje w galeriach handlowych, zaczynamy zastanawiać się: jakie kupić drzewko w tym roku? Co by tu znowu zaplanować [...]
0 komentarzy

Zostań Mikołajem – podaruj restauracjom zamówienie na Święta

Świętym Mikołajem można zostać na wiele sposobów – na przykład składając zamówienie na świąteczne smakołyki w lokalnych restauracjach, którym przy obecnych obostrzeniach jest [...]
0 komentarzy

Dla mareckiej gastronomii

Po raz kolejny lokale gastronomiczne mogą prowadzić działalność tylko w formie dostaw lub na wynos. To sprawia, że mogą się znaleźć w trudnej [...]
0 komentarzy

Black Friday 2020

Rozpoczął się najbardziej wyczekiwany weekend szalonych cen. Spośród setek kuszących ofert wybraliśmy zaledwie kilka interesujących propozycji znanych i cenionych producentów sprzętu AGD. Wolnowary Crock-Pot Urządzenie, [...]
0 komentarzy

Naturalne produkty ze Schroniska Smaków Magda Gessler

Schronisko Smaków Magda Gessler to znany w całym kraju i zarazem jedyny w Polsce południowej lokal słynnej restauratorki. Na kartach menu tej zlokalizowanej [...]
0 komentarzy

Zamów na wynos z restauracji w Kobyłce

Kobyłkowskie restauracje znów znalazły się w trudnej sytuacji – mogą sprzedawać jedzenie wyłącznie na wynos lub z dowozem.  Jak można je wesprzeć? Po [...]
0 komentarzy

Dla mareckiej gastronomii

Lista punktów gastronomicznych, w których można zamówić posiłek. Zamawiajmy, wspomagajmy się lokalnie. Po raz kolejny lokale gastronomiczne mogą prowadzić działalność tylko w formie dostaw lub [...]
0 komentarzy

Komentarze

komentarzy

Jedno przemyślenie nt. „Kawa mrożona w domu: 4 przepisy od baristy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.