Najlepsze sery z Mazowsza i zdjęcia „ze smakiem” nagrodzone

Znamy laureatów i wyróżnionych w konkursach organizowanych przez samorząd Mazowsza – „Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych” oraz „Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej”. Najlepszym mazowieckim producentom serów oraz fotografom amatorom nagrody wręczyła członek zarządu województwa Janina Ewa Orzełowska.

Najlepsze sery zagrodowe

Samorząd Mazowsza nagrodził najlepsze produkty spośród 30 zakwalifikowanych do konkursu. Laureatów i wyróżnionych wskazano w trzech kategoriach: sery świeże, sery dojrzewające oraz sery pleśniowe. Do autorów najlepszych smakołyków trafiły nagrody rzeczowe. Jak zaznacza członek zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska, produkty regionalne z Mazowsza słyną z wysokiej jakości i dobrego smaku.

– Kuchnia regionalna jest ogromnym atutem Mazowsza. Potrawy tworzone są z pasją, z najlepszych składników, często pochodzących z własnych gospodarstw lub lokalnych dostawców. Te najlepsze nagradzamy m.in. w konkursie serów zagrodowych. Co ważne, potrawy z naszego regionu nie tylko świetnie smakują, ale mogą też inspirować. Nie od dziś bowiem wiadomo, że jemy także oczami. Przekonaliśmy się o tym w konkursie fotografii kulinarnej, gdzie autorzy zachwycili nas ciekawym ujęciem produktów tradycyjnych. Serdecznie gratuluję wszystkim nagrodzonym.

Lista nagrodzonych w „Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych”

Kategoria sery świeże:

I miejsce – ser podpuszczkowy krowi wędzony z orzechem włoskim „Orzeszek”, Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica;

II miejsce – ser wędzony z kozieradką, Jadwiga Teresiak z Antoniewa, gmina Nowa Sucha;

III miejsce – ser serwatkowy „a la Rocotta”, Anna Goliszewska z Kawęczyna, gmina Maciejowice;

Wyróżnienie: ser kozi z pieprzem, Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów.

Kategoria sery dojrzewające:

I miejsce – „Piwoszek” ser dojrzewający nacierany pieprzem ciemnym, Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel, gmina Osieck;

II miejsce – „Miodzio” ser kozi dojrzewający w miodzie, Wiesław Kalicki z Żelkowa Kolonii, gmina Siedlce;

III miejsce – ser z Grzybowa krowio-kozi długo dojrzewający typu szwajcarskiego, Ewa Smuk-Stratenwerth z Grzybowa, gmina Słubice.

Wyróżnienie: ser Krawczoski, Justyna Stefaniuk z Mostowa, gmina Huszlew.

Kategoria sery pleśniowe:

I miejsce – Biały Stoczek, Sławomir Rosiak z Brzozowa, gmina Iłów;

II miejsce – Puchata Koza, Agnieszka Niedojadło z Piskorni, gmina Pokrzywnica;

III miejsce – Koziulki – serowe kuleczki z mleka koziego, Bogdan Dubil z miejscowości Pałki, gmina Zwoleń.

Najlepsze fotografie kulinarne

Fotografowie amatorzy rywalizowali w dwóch kategoriach. Tematem pierwszej z nich były produkty, potrawy lub napoje wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Natomiast druga pozwalała autorom na dowolną interpretację przedstawienia: produktu, potrawy lub napoju posiadającego logotyp Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Spośród 101 nadesłanych zdjęć, kapituła konkursu nagrodziła 15 zdjęć i przyznała 13 wyróżnień. Najlepsi otrzymali nagrody finansowe – za I miejsce 1 tys. zł, za II – 800 zł, za III – 600 zł, a za wyróżnieni – 200 zł.

Lista nagrodzonych wMazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej”:

Kategoria: Lista Produktów Tradycyjnych

Produkty:

I miejsce – Olej rzepakowy z Winnik tłoczony na zimno, Iwona Soroka z Łosic;

II miejsce – Czosnek latowicki, Urszula Sobieszek z Piastowa;

III miejsce – Miody z Grębkowa, Agata Warczachowska z Mochowa.

Wyróżnienia – Produkty:

  • Miód kurpiowski, Marta Bukowska z Przasnysza;
  • Ogórki kiszone z liściem dębu, Iwona Skoneczna z Żyrardowa;
  • Sos dyniowo-ziołowy, Renata Sobieraj z Warszawy;
  • Jabłka grójeckie, Agnieszka Sochal z Warszawy;
  • Truskawka zwoleńska, Wiesława Zaniuk z Łosic;
  • Miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy, Bogdan Tarkowski z Łosic.

Potrawy:

I miejsce – Pierogi niemojskie, Ewa Dudzińska z Radomia;

II miejsce – Naleśniki starokornickie, Katarzyna Kolasińska z Głowaczów;

III miejsce – Naleśniki starokornickie, Adam Obarski z Pionek;

III miejsce – Amoniaczki, Agnieszka Marczewska z Łosic.

Wyróżnienia – Potrawy:

  • Sos dyniowo-ziołowy, Magdalena Bukowska z Przasnysza;
  • Bugaj gruduski, Marianna Sobieraj z Czernic Borowych.

Napoje:

I miejsce – Kompot z jabłek z Radziwiłłowa, Dominik Orłowski z Warszawy;

II miejsce – Herbatka z czarnego bzu, Marta Dunajewska Zaniuk z Łosic;

III miejsce – Napój z kwiatów czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej, Piotr Soroka z Łosic

Wyróżnienia Napoje:

  • Kwas chlebowy z Załawy, Mateusz Kopański z Łosic;
  • Nalewka wiśniowa z Dobrzankowa; Elżbieta Semeniuk z Łosic.

Kategoria: Sieć Dziedzictwa Kulinarnego

Produkty:

I miejsce – Miód z czarnuszką i czarnym bzem Pasieki Rodziny Sadowskich, Justyna Kamińska z Czerska;

II miejsce – Porzeczka z Gospodarstwa Sadowniczego Zdrowy Owoc, Tomasz Faluta z Warszawy;

III miejsce – Mleko w proszku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach, Anna Poławska z Warszawy.

Wyróżnienia – Produkty:

  • Miód słonecznikowy, Bogumiła Warczachowska z Mochowa;
  • Smalec Stelmański, Przemysław Grzelak z Mochowa.

Potrawy:

I miejsce – Ciasteczka z lawendą, Monika Lutkiewicz z Sarnak;

Wyróżnienia Potrawy:  

  • Pączki z konfiturą różaną, Natalia Różańska z Jedlnia-Letnisko;

Napoje:

I miejsce – Tłoczony sok jabłkowy Sad na Zapieckach, Dominika Robaszkiewicz z Warszawy.

 

Więcej informacji z Mazowsza

wścieklizna na terenie województwa mazowieckiego

Uwaga wścieklizna na terenie województwa mazowieckiego

11 października 2021 r. Mazowiecki Wojewódzki Lekarz Weterynarii poinformował o wykryciu 66. przypadku wścieklizny u zwierząt wolno żyjących na terenie województwa mazowieckiego w [...]
0 komentarzy

Mazowsze wspiera OSP z powiatu wołomińskiego

Strażacy-ochotnicy otrzymają kolejne wsparcie od samorządu Mazowsza. Radni województwa przeznaczyli wczoraj łącznie 407 tys. zł na zakup sprzętu specjalistycznego i odzieży ochronnej dla [...]
0 komentarzy

Samorząd Mazowsza wspiera lokalne inwestycje

Kolejnych 150 projektów otrzyma wsparcie z budżetu województwa w ramach Instrumentu wsparcia zadań ważnych dla równomiernego rozwoju województwa mazowieckiego. Wśród nich znalazło się [...]
0 komentarzy

Finał LOTTO Poland Bike Marathon w warszawskim Wawrze

Kolarski peleton LOTTO Poland Bike Marathon 2021, prowadzony przez Grzegorza Wajsa, już na mecie. Amatorzy na rowerach górskich zakończyli trzynasty sezon cyklu w [...]
0 komentarzy

13 października – Dzień Ratownictwa Medycznego – dane dla woj. mazowieckiego za 2020 r.

W 2020 r. na terenie województwa mazowieckiego pracowało 2182 ratowników medycznych, z czego 665 w Warszawie. W większości powiatów Mazowsza panowała równowaga popytu [...]
0 komentarzy
dotacja

Ponad 8 mln zł w ramach programów Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg oraz Maluch+ dla samorządów z regionów ciechanowskiego, siedleckiego, ostrołęckiego i warszawskiego

9 umów na łączną kwotę 8 226 418,40 zł na realizację zadań w ramach Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg oraz 1 umowę na kwotę 35 640,00 zł [...]
0 komentarzy

Poświęć chwilę i weź udział w badaniu

W imieniu Adama Struzika, Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz zespołu Zakładu Gospodarki Przestrzennej i Nauk o Środowisku Przyrodniczym Politechniki Warszawskiej realizującego badanie na zlecenie [...]
0 komentarzy

Oświadczenie w związku z lądowaniem śmigłowca LPR na placu Bankowym w Warszawie

W związku z lądowaniem śmigłowca LPR na placu Bankowym w Warszawie oraz w nawiązaniu do słów przekazywanych przez przedstawicieli Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego [...]
0 komentarzy

Wizyta Wojewody Mazowieckiego w Kozietułach

Wojewoda Mazowiecki Konstanty Radziwiłł wziął udział w spotkaniu (30 września br.) z dyrekcją, gronem pedagogicznym oraz rodzicami dzieci, które uczęszczają do Niepublicznej Szkoły [...]
0 komentarzy

Najlepsze sery z Mazowsza i zdjęcia „ze smakiem” nagrodzone

Znamy laureatów i wyróżnionych w konkursach organizowanych przez samorząd Mazowsza – „Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych” oraz „Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej”. Najlepszym mazowieckim producentom [...]
0 komentarzy

Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.