Najlepsze smaki Mazowsza wybrane – 5 smakołyków z Warszawy i okolic z Laur Marszałka

Za nami XIV edycja konkursu o Laur Marszałka. W tym roku zgłoszonych zostało aż 106 produktów żywnościowych. Chleb orzechowy, ciasto drożdżowe z kruszonką Zając w kapuście, polędwiczka królewska dojrzewająca czy wino chabrowe – to tylko część z tych, które znalazły się w gronie najlepszych. Szczególne uznanie kapituły zdobyło aż 28 smakołyków, a 13 z nich zostało wyróżnionych. Przyznane zostały także 4 wyróżnienia Kapituły. Wśród laureatów znalazło się 13 producentów z Warszawy i okolic.

 Kapituła konkursu co roku nagradza najlepsze produkty z naszego regionu. – Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości – podkreśla marszałek Adam Struzik.

 Z kolei wicemarszałek Wiesław Raboszuk, zwraca uwagę że w regionie nie brakuje producentów, którzy nie rezygnują z tradycyjnych przepisów, mimo że często przygotowanie potraw na ich bazie wymaga więcej czasu i energii – Proces przygotowywania produktów, w których się specjalizują, czasami trwa wiele dni, a nawet tygodni. Do tego producenci stawiają na naturalne surowce. Wszystko po to, byśmy mogli cieszyć się zdrową, świeżą i pełną smaku kuchnią.

 W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono 106 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych, a kolejne 4 otrzymały wyróżnienia kapituły.

Laur Marszałka dla 5 przysmaków z Warszawy i okolic

Chleb orzechowy, wypiekany przez Zofię Wójcik z Posiadał (powiat miński) został doceniony Laurem Marszałka w kategorii producentów indywidualnych. To chleb drożdżowy z mąki pszennej i żytniej z pysznymi dodatkami: nasionami słonecznika, siemienia, orzechów włoskich oraz płatków owsianych. Takim samym tytułem zostali nagrodzeni Anna i Artur Elsner z Woli Cygowskiej (powiat wołomiński) za wino chabrowe – niezwykle aromatyczne, kwiatowe i deserowe. Wyróżnia się delikatnym, orzeźwiającym smakiem i różowym kolorem uzyskiwanym z niebieskich płatków chabra bławatka. Ostatni Laur w tej kategorii trafił do Doroty Dygi z Gąsiorowa (powiat legionowski) za ser żółty z kozieradką. Jego wyjątkowy i niepowtarzalny smak jest nie tylko efektem sposobu produkcji, ale przede wszystkim procesu dojrzewania.

Cieszyć mogą się także przedsiębiorcy, zwłaszcza A. M Brońka Wyrób Ciasta Drożdżowego z Warszawy, którzy otrzymali Laur Marszałka za ciasto drożdżowe z kruszonką, nazwane tajemniczo Zając w kapuście. Ciasto wyrabiane jest ręcznie, bez użycia mieszalników i innych maszyn. Wypiekane jest zgodnie z recepturą Zofii Dębskiej, która piekła je przed wojną na warszawskiej Pradze. – Od lat robimy uczciwe ciasto drożdżowe. Naszą tajemnicą jest dobre wiejskie masło i ekologiczne jajka. To ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, piekła je moja Babcia. Ten przepis znalazłem zresztą w jej zeszycie z wierszami. A nazwę spontanicznie wymyśliła moja żona – mówi Marcin Brońka, twórca „Zająca w kapuście

Nagroda trafiła też do Gospodarstwa Rolnego Piotra Deca (powiat grodziski) za przysmak Cystersów. To karp królewski, naturalnie wędzony w dymie olchowo-bukowym, z suszonymi słodkimi pomidorami, cebulką i ziołami. Wędzenie odbywa się w niskich temperaturach, które pozwalają na zachowanie wszystkich wartości odżywczych. – Jesteśmy rybakami śródlądowymi na Mazowszu. W tym miejscu już kilkaset lat temu, pierwsi cystersi łowili ryby. Nie używamy innych metod niż oni i właśnie dlatego te ryby są wyśmienite. Do przysmaku Cystersów używamy samych naturalnych składników, a rybę wędzimy później w dymie olchowo-bukowym – mówi Piotr Dec, producent Przysmaku Cysterów.

Wyróżnienia

Listę wyróżnionych przysmaków otwiera chałka jadowska na wiejskim maśle, z której słynie Koło Gospodyń Wiejskich w Myszadłach (powiat wołomiński). Jej popularność na terenie gminy Jadów wywodzi się z kultury żydowskiej, a przepis, z którego jest wypiekana, nie uległ modyfikacji. Aby chałka miała niepowtarzalny smak musi być pieczona z użyciem własnoręcznie wykonanego masła oraz nieprzetwarzanego mleka.

Kolejne wyróżnione przysmaki to piankowa beza, która jest specjałem Koła Gospodyń Wiejskich Kamyki w Kamionce (powiat miński), miód faceliowy Marka Siulerzyckiego z Pasieki Miodowej Marka w Serocku (powiat legionowski) i nalewka z kwiatów czarnego bzu – przysmak od Moniki Soczewki z Bestwin (powiat miński).

Dwóch producentów otrzymało wyróżnienie Kapituły. To Anna Bagińska z Warszawy za przecier z surowej żurawiny bagiennej oraz Stowarzyszenie „Miodowe Urzecze” z Wólki Dworskiej (powiat piaseczyński) za miód pitny „Trójniak Urzecki”.

Wyróżniono też przedsiębiorstwo Zielono Mi Agnieszki Jarosińskiej (powiat piaseczyński) za konfiturę z borówki amerykańskiej z kwiatem lawendy. To przetwór niskosłodzony, bez sztucznych dodatków. W skład wyrobu wchodzą owoce borówki amerykańskiej, cukier, pektyny jabłkowe i kwiat lawendy.

Z kolei „Smaki i Aromaty” Anny Langowskiej (powiat wołomiński) zostały docenione za truskawkę z amaretto, czyli konfiturę truskawkową z dodatkiem smakowego likieru amaretto. Starannie dobrane owoce truskawki, w odpowiednim momencie dojrzewania są powolnie smażone w syropie cukrowym. W odpowiednim momencie produkcji konfitury wprowadzany jest dodatek smakowy w postaci likieru amaretto.

Wesprzyj Nas
Wszyscy potrzebujemy rzetelnych i sprawdzonych informacji. Lokalna prasa potrzebuje Twojego wsparcia Wesprzyj Życie Powiatu na Mazowszu >>>

Więcej informacji z Mazowsza

8 projektów z podregionu warszawskiego wschodniego w budżecie obywatelskim Mazowsza wybranych do głosowania

Multimedialne ogrody, plenerowy festiwal filmowy, doświetlenie przejść dla pieszych czy warsztaty kulturalne – zakończył się kolejny etap drugiej edycji Budżetu Obywatelskiego Mazowsza. Spośród [...]
0 komentarzy

Konkurs Innowacyjny Manager Kultury

Do dnia 15 września 2021r. trwa nabór zgłoszeń w piątej edycji konkursu Innowacyjny Menedżer Kultury o Indywidualną Nagrodę Marszałka Województwa Mazowieckiego, przyznawaną menedżerom [...]
0 komentarzy
grypa ptaków

Wysoce zjadliwa grypa ptaków (HPAI) – ogniska w województwie mazowieckim wygaszone

Sytuacja w województwie mazowieckim, związana z wysoce zjadliwą grypą ptaków (HPAI), ustabilizowała się. Od początku lipca nie wykryto nowych przypadków grypy ptaków. W [...]
0 komentarzy

Konkurs Mazowsze Lokalnie 2021

160 mikrodotacji w wysokości od 2000 do 6000 złotych. Wartość konkursu to blisko 920 000 zł! Jakie projekty mają szansę na uzyskanie dofinansowania? NOWOŚĆ: W [...]
0 komentarzy
szczepienia

Akcja szczepień przeciwko COVID-19 w parafiach na Mazowszu

W niedzielę, 1 sierpnia br., w dziesięciu parafiach na terenie województwa mazowieckiego zostanie przeprowadzona akcja szczepień zorganizowana przez Wojewodę Mazowieckiego. Wojewoda wraz z [...]
0 komentarzy
poprawę bezpieczeństwa ruchu pieszych

Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg – 44 mln zł na poprawę bezpieczeństwa ruchu pieszych

Premier Mateusz Morawiecki 26 lipca 2021 r. zatwierdził listy zadań, w ramach których samorządy utworzą nowe przejścia dla pieszych lub podniosą poziom bezpieczeństwa [...]
0 komentarzy
Żłobek szansą na równy start

Żłobek szansą na równy start

Cel główny projektu to ułatwienie powrotu do aktywności zawodowej 225 osób, mieszkańców województwa mazowieckiego, którzy sprawują opiekę nad dziećmi do lat 3, chcą [...]
0 komentarzy
NGO

Zaproszenie dla NGO

Ruszyły konsultacje programu współpracy naszego województwa z organizacjami pozarządowymi na 2022 r. Co roku samorząd naszego województwa uchwala „Program współpracy z organizacjami pozarządowymi oraz [...]
0 komentarzy
Żłobek szansą na równy start

Rekrutacja do żłobka nr 70 na Wilanowie

Projekt „Żłobek szansą na równy start” dla dzieci z Mazowsza – rekrutacja do Żłobka Nr 70 na Wilanowie. Dla mieszkańców województwa mazowieckiego planujących powrót [...]
0 komentarzy
projektowanie ulic

Program współpracy z organizacjami pozarządowymi na 2022 rok

Zarząd Województwa Mazowieckiego zaprasza organizacje pozarządowe oraz podmioty wymienione w art. 3 ust. 3 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie do udziału w pracach [...]
0 komentarzy

Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.