Żywienie jesienią

 Ciepłe, choć coraz krótsze dni pozwalają podziwiać nam piękną Polską Jesień. Żółty, czerwony, pomarańczowy i zielony to nie tylko kolory liści w parku, ale także kolory warzyw na działkowych rabatkach i sklepowych półkach. Pomimo codziennego zabiegania powinniśmy pamiętać, że niebawem dni staną się coraz bardziej zimne i mokre, a my teraz mamy najlepszą okazję, aby napełniać swój organizm witaminami, których bogactwo znajduje się w jesiennych warzywach i owocach. Należy wiedzieć, że najlepszą szczepionką przeciw grypie i przeziębieniom są składniki naturalne zawarte w żywności.

Warzywa i owoce to produkty, których nie może zabraknąć w codziennym jadłospisie. Wg zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia powinno się ich spożywać od 3 do 5 porcji dziennie. Oprócz witamin i składników mineralnych dostarczają także dużej ilości błonnika pokarmowego.

Warzywa to także antyoksydanty chroniące nas przed zanieczyszczeniami środowiska a co za tym idzie zmniejszają niebezpieczeństwo zachorowania na wiele chorób, w tym nowotwory.

Szczególnie polecam plejadę warzyw sezonu jesiennego, ponieważ posiadają większe wartości odżywcze jako warzywa świeże i rosnące w warunkach naturalnych, mają swój naturalny smak i zapach, a przede wszystkim są niskokaloryczne.

Dzieląc warzywa pod względem kolorów te o barwie pomarańczowej i zielonej są bogate w karoten i likopen czyli prowitaminę A. Źródłem ich jest: marchew, dynia, szpinak, sałata, fasolka szparagowa, groszek zielony, koper, natka pietruszki, szczypiorek. W celu przetworzenia karotenu w witaminę A konieczna jest obecność NNKT czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych

obecnych między innymi w olejach roślinnych. Dzięki dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości Wit.A zapewniamy prawidłowy wygląd skóry, paznokci, włosów oraz większą się odporność na infekcje.

Rośliny zielone zawierają jeszcze jeden ważny składniki, jakim jest chlorofil. Nadaje on roślinie zieloną barwę a organizm człowieka pobudza do powstawania czerwonych ciałek krwi, poprawia krążenie i metabolizm komórkowy. Dlatego każdego dnia powinno się jadać szczególnie zielone warzywa liściaste ? sałata, seler naciowy, natka, pietruszki, szpinak.

W codziennej diecie nie można pominąć także witaminy C, która chroni organizm w czasie rozwijających się infekcji. Należy o niej szczególnie pamiętać, ponieważ szybko wydala się z organizmu (szczególnie u osób palących papierosy), jest nietrwała w wysokiej temperaturze i podczas długiego przechowywania. Niedobór objawia się częstymi infekcjami oraz przy dużych niedoborach, krwawieniem z dziąseł. Najlepszym źródłem jest owoc dzikiej róży, a z warzyw kalafior, papryka, wszystkie warzywa kapustne, brokuły, kalarepa, boćwina, szpinak.

Warzywa to także witaminy z grupy B, D, E, K oraz składniki mineralne: fosfor wapń, magnez, żelazo, potas i inne. Na talerzu powinny pojawiać się buraczki, cebula, selery, ogórki świeże i kiszone i wiele pozostałych warzyw.

Bardzo istotną zaletą warzyw (poza nielicznymi wyjątkami) są ich właściwości zasadotwórcze. Brak równowagi kwasowo zasadowej w organizmie, szczególnie przy spożywaniu dużych ilości mięsa i nabiału predysponuje do powstawania większości chorób.

W tej chwili mamy bardzo duży wybór warzyw i każdy może wybrać takie warzywa, które lubi i takie które toleruje organizm. Należy pamiętać, że przy niektórych schorzeniach przewodu pokarmowego można jeść tylko warzywa gotowane lub parowane. Żeby organizm w pełni przyswoił z warzyw witaminy i składniki mineralne dieta powinna być prawidłowo skomponowana i nie może w niej zabraknąć w odpowiedniej proporcji pozostałych produktów spożywczych jak kasze, mięso, nabiał i jaja.

Jednym słowem polecam ZDROWIE, czyli WARZYWA ?.. i za tydzień coś o owocach.

 

Dietetyk mgr inż. Dorota Dąbkowska

696-036-012 ; 022-499-80-60

Przychodnia MAK-MED

AL. Armii Krajowej 64/13 Wołomin