Czosnek – naturalny antybiotyk

łączenie

Syrop z czosnku najczęściej doceniamy w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasila się okres zachorowań na grypę i przeziębienie. Choć zapach i aromat czosnku, bardzo popularnego w kuchniach Wschodu i krajów śródziemnomorskich, może być dla wielu z nas nieprzyjemny, to dla własnego zdrowia warto go jednak stosować.

Czosnek należy do najstarszych roślin uprawnych, a informacje o jego stosowaniu pochodzą z ok. 3000 lat p.n.e. Wzmianki o czosnku pojawiają się w Biblii, na jego właściwości terapeutyczne zwracał uwagę Hipkrates, współcześnie docenili czosnek również amerykańcy eksperci wojskowi, którzy obliczyli, że regularne spożywanie czosnku podniosło sprawność bojową żołnierzy o 11%
Badania naukowe potwierdziły właściwości przeciwinfekcyjne, bakteriobójcze, dezynfekujące i przeciwpasożytnicze czosnku.

Czosnek – naturalny antybiotyk
W 1971 roku w jednym ze zburzonych klasztorów tybetańskich znaleziono gliniane tablice, na których znajdowała się starochińska receptura leku z czosnkiem.
Według niej należy przygotować 350 gramów ząbków czosnku i wycisnąć przez praskę. Zmieszać sok z 300 gramami wysokoprocentowego czystego alkoholu i w dającym się dobrze zamknąć naczyniu przechowywać przez 10 dni w chłodnym miejscu.
Rozlać przez gazę do butelek i po trzech dniach rozpocząć kurację:

Kolejny dzień Pora dnia
rano W południe wieczorem
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

            1 kropla

4 krople

7 kropli

10 kropli

13 kropli

15 kropli

12 kropli

9 kropli

6 kropli

3 krople

              2 krople

5 kropli

8 kropli

11 kropli

14 kropli

14 kropli

11 kropli

8 kropli

5 kropli

2 krople

             3 krople

6 kropli

9 kropli

12 kropli

15 kropli

13 kropli

10 kropli

7 kropli

4 krople

1 kropla

Następnie brać dziennie 3×25 kropli, aż cała ilość zostanie zużyta. Tę kurację należy po 5 latach powtórzyć.
Cytowany wyżej przepis na domowy syrop z czosnku pochodzi z książki „Czosnek znany i nieznany” autorstwa prof. dr hab. Jerzego Lutomskiego.

Domowy syrop z czosnku na grypę i choroby dróg oddechowych
W książce „Czosnek znany i nieznany” znalazłam też przepis na syrop, który można stosować przypadku chorób infekcyjnych dróg oddechowych i grypy:

wyciśnięty sok z 40 g zmiażdżonego czosnku zmieszać z 80 g wody i 80 g cukru (zamiast syropu cukrowego można użyć gotowy syrop z prawoślazu)

Jaka ilość czosnku jest skuteczna
Zdaniem prof. Jerzego Lutomskiego, którego pozwolę sobie zacytować: „najmniejszą [leczniczą] dawką dzienną jest spożycie po jednym ząbku czosnku rano i wieczorem. Można go drobno pokroić nożem i nałożyć na kromkę razowego chleba spożywanego z gorącym mlekiem”
Profesor ostrzega jednocześnie, że podawane w dużych dawkach preparaty z czosnku są niebezpieczne dla dzieci.

Jak działa czosnek
Czosnek działa bakteriobójczo, reguluje florę bakteryjną jelit, powoduje lepsze ukrwienie naczyń wieńcowych, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie, przeciwskurczowo, wpływa korzystnie na drogi oddechowe.
W medycynie ludowej czosnku używa się do smarowania miejsc po ukoszeniach owadów, także os i pszczół.
Czosnek rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na pracę mięśnia sercowego i komórek mózgowych. Zapobiega wzdęciom i obniża poziom cukru we krwi.
Jego właściwości terapeutyczne wzrastają dzięki łączeniu go z mlekiem***

Jak się pozbyć zapachu czosnku
Jak podaje prof. dr hab. Jerzy Lutomski, wydobywający się z ust zapach czosnku można zredukować żując natkę pietruszki, jagody jałowca, ziarna kolendry lub kawy, albo pijąc mleko.
Podobny efekt uzyskamy poprzez ssanie cukierków mentolowych lub goździkowych. W Prowansji (Francja) jako skuteczne antidotum na zapach czosnku poleca się picie czerwonego wina i jedzenie sera.

Przygotowując artykuł korzystałam z wydanej w 1989 roku  książki „Czosnek znany i nieznany„.  Autor, prof. dr hab. n. farm. Jerzy Lutomski, uznany na świecie autorytet w dziedzinie fitochemii, był przez 37 lat był dyrektorem Instytutu Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu i prezesem Polskiego Komitetu Zielarskiego.

Aleksandra Olczyk
autorka bloga kulinarnego To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.