Botwinka na zimę

Botwinka na zimę pasteryzowana w słoikach jest najlepszym rozwiązaniem, aby zachować na dłużej najpiękniejsze smaki lata.  Botwinkę kojarzymy zazwyczaj z wiosną i młodymi buraczkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się nią także zimą.

Botwinka na zimę smakuje tak samo dobrze, jak świeża. Przygotujesz ją błyskawicznie i warto to zrobić właśnie teraz, kiedy buraczki są już dość duże.

A jeśli męczą Cię upały, koniecznie poznaj nasz sposób  –  kawa mrożona w domu: 4 przepisy od baristy

Botwinka na zimę

proporcje na pięć – sześć słoików o pojemności około 900 ml

  • 9-10 dużych pęczków botwinki,
  • 3 duże pęczki koperku
  • 12 ząbków czosnku
  • 4 litry wody
  • 4 łyżki soli niejodowanej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu na każdy słoik,
  • 1 szklanka  octu jabłkowego

Jak zrobić botwinkę w słoikach

  • Umyj botwinkę, obierz buraczki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Łodygi pokrój na około 1 cm kawałki, a liście dość grubo posiekaj.
  • Koperek i czosnek drobno posiekaj.
  • Wymieszaj botwinkę i buraczki z koperkiem i czosnkiem i ułóż dość ściśle w słoikach. Na wierzch wsyp 1 łyżkę stołową posiekanego koperku.
  • Zagotuj zalewę z wody, soli, cukru i octu jabłkowego. Mieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą.
  • Gorącą zalewą zalej botwinkę w słoikach. Wszystkie składniki powinny być przykryte zalewą. Słoiki o pojemności około 1 litra pasteryzuj przez 35-40 minut, mniejsze o około 10 minut krócej.
Botwinka na zimę
Botwinka na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.