Fit obiad z wołowiną i makaronem shirataki

DDC_6466-1_KKKK

Wyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej, bez użycia tłuszczu, wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających o linię.

Makaron shirataki, produkowany jest z azjatyckiej rośliny konjac. Nie zawiera glutenu, a 100 gramów makaronu shirataki to zaledwie 9,50 kcal. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu skutecznie niweluje uczucie głodu.
Shirataki jest podobny w smaku do znanych i powszechnie lubianych w Polsce  makaronów ryżowych
i sojowych.
Składniki – proporcje na 2 – 3 osoby: • 200 g makaronu shirataki (waga po odsączeniu z zalewy) • około 200 g wołowiny (np. pręga wołowa lub inna średniej jakości) • około 200 g ulubionych warzyw (np.  papryka słodka i papryczka chili, pędy bambusa, grzyby mun, marchewka,  czerwona lub biała cebula) • 3 lub 4 łyżki ciemnego sosu sojowego (lub do smaku) • 2 łyżki stołowe przyprawy mirin (tzw. słodka sake) • pół łyżeczki japońskiej przyprawy siedmiu smaków (tzw. shichimi togarashi) lub 1 czubata łyżeczka przyprawy pięciu smaków • pieprz i opcjonalnie mielona ostra papryka do smaku
Uwaga – znacznie łatwiej pokroić mięso w cienkie plasterki, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony.
Przygotowanie
Mięso umieścić w zamrażarce na 2 – 3 godziny przed krojeniem. Lekko zmrożoną wołowinę, pokroić na jak najcieńsze plasterki. Grzyby mun namoczyć przez około 30 minut w gorącej wodzie. Warzywa i grzyby mun pokroić w paski, a cebulę w piórka.
Mięso usmażyć bez użycia tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej sprawdzają się do takiego smażenia patelnie ze stali nierdzewnej). Kiedy mięso nabierze ciemnobrązowego koloru, dodać minrn, sos sojowy, pokrojoną cebulę, grzyby mun i przyprawy.  Podlać wodą, tak aby mięso było całkowicie zakryte i gotować około 30 minut.
Dodać pozostałe pokrojone warzywa i gotować na średnim ogniu około 20 minut.
Makaron, odsączyć z zalewy i przepłukać wrzątkiem. Nalać porcje zupy i nałożyć makaron.
Smacznego !
Makaron shirataki, mirin i wymienione w przepisie przyprawy są dostępne m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata

Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.