Smak tradycji

Po raz piąty w Ząbkach spotkali się producenci tradycyjnej polskiej żywności

z przedstawicielami wielkich operatorów rynku spożywczego oraz konsumentami stołecznej aglomeracji. W dniach 3-4 czerwca 2009 roku odbyły się V Dni Produktów Tradycyjnych POLSKIE SMAKI zorganizowane przez Praską Giełdę Spożywczą.

Od czterech lat w ramach Dni Produktów Tradycyjnych Praska Giełda promuje polską żywność, której wyrób jest oparty na starych recepturach, sięgających niekiedy wielowiekowej tradycji polskiej kuchni. Wytwarzane w gospodarstwach rolnych i niewielkich przedsiębiorstwach, często rodzinnych, są niezauważane przez duży handel. A przecież jakość, trwałość i smak potraw regionalnych i tradycyjnych to ? obok korzystnego wpływu na zdrowie ? ich mocne atuty. W tym roku miały miejsce już V Dni Produktów Tradycyjnych, nad którymi honorowy patronat objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki oraz Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.

Producenci przedstawili takie specjały, które powstały przy zachowaniu tradycyjnych receptur i metod wytwarzania. Wyjątkowym gościem wśród wystawców było ?Benedicite? – jednostka gospodarcza Opactwa Benedyktynów w Tyńcu, promująca szeroką gamę artykułów objętych wspólną nazwą ?Produkty Benedyktyńskie?.

Najbardziej pomysłowe ekspozycje zostały nagrodzone w konkursie na najciekawszą prezentację produktów tradycyjnych, roli sędziów podjęło się jury pod przewodnictwem zastępczyni dyrektora Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie Małgorzaty Orlewicz. Jak przyznawali członkowie jury, rozstrzygnięcie konkursu ze względu na wysoki poziom ekspozycji było zadaniem wyjątkowo trudnym. Ostatecznie z rąk wiceministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Mariana Zalewskiego I nagrodę odebrała Anna Langowska, firma ?Smaki i Aromaty? z Kobyłki ? za konfitury.

Wydarzeniem o szczególnym charakterze było wręczenie honorowych odznak ?Zasłużony dla Rolnictwa? przyznanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi osobom aktywnym w promocji produktów tradycyjnych. Otrzymali je: Jan Bieńkowski, Kazimierz Cieśla, Iwona Ciechan, Stanisław Król, Adam Piotrkowski, Mieczysław Podgórski, Tadeusz Przymus i Andrzej Stoch.

W tym roku po raz pierwszy odbyły się zawody o Puchar Mazowsza w Grillowaniu. Do zawodów stanęło 13 ekip. Zwycięzcą zawodów została ekipa firmy ?Stoczek? Sp. z o.o., która zdobyła Puchar Marszałka Województwa Mazowieckiego

W kulinarne szranki stanęła również ekipa reprezentująca miasto Ząbki, której umiejętności oceniono na miejsce II.