Wszystkie zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x dłużej, w porównaniu do tradycyjnych metod przechowywania. Dodatkowo metoda ta zapobiega powstawaniu oparzeliny zamrażalniczej na produktach przechowywanych w zamrażalniku.

Nowy system do pakowania próżniowego FoodSaver VS3190x posiada aż 5 dedykowanych ustawień, które pozwolą w wygodny sposób zapakować różnego rodzaju produkty.   Dzięki funkcji pakowania produktów wilgotnych/ suchych zapakujesz steki wraz z marynatą czy też płatki śniadaniowe. Funkcja pulsacyjna pozwoli zapakować produkty takie jak pieczywo, czy też inne produkty które mogłyby się połamać podczas odsysania powietrza. Nowość w ofercie FoodSaver posiada dedykowaną funkcję do pakowania żywności w sposób pozwalający na gotowanie jej metodą sous-vide.

Idealnie ugotowane potrawy

Czym jest sous-vide? Jest to technika polegająca na gotowaniu zamkniętych próżniowo składników w wodzie o precyzyjnie ustalonej temperaturze, nie przekraczającej 100 °Celsjusza. Proces gotowania może trwać wiele godzin, jednak potrawy zyskują niepowtarzalną konsystencję i bogaty smak, a wartości odżywcze pozostają wewnątrz dania.

Niezaprzeczalną zaletą gotowania sous vide jest również fakt, że potrawy przygotowane tą metodą są łatwiej trawione.

Wiele warzyw powinno być chociaż delikatnie ugotowanych , aby ich składniki odżywcze stały się łatwiejsze do przyswojenia przez nasz organizm w procesie trawienia. Gotowanie białek zwierzęcych, a w szczególności tych pochodzenia lądowego (choć ryby również zawierają kolagen), powoduje rozpad kolagenu na żelatynę, która jest łatwiej przyswajalna przez nasz organizm.

Gotując metodą próżniową ograniczasz ilość spożywanego tłuszczu. Nie musisz martwić się o przywieranie potraw do brzegów patelni czy garnka, co za tym idzie ilość używanego tłuszczu do przygotowania potrawy jest znacząco mniejsza lub wręcz minimalna.

Czy gotowanie metodą sous vide jest bezpieczne?

Gotowanie sous vide polega na powolnym gotowaniu produktów zamkniętych próżniowo w plastikowym woreczku. Ważne jest więc aby materiał z którego wykonane są woreczki był bezpieczny dla żywności. Woreczki powinny być wykonane z tworzywa sztucznego LDPE – polietylenu o niskiej gęstości. Worki i folie marki FoodSaver nie zawierają BPA, są trwałe i jednocześnie giętkie, co powoduje że idealnie nadają się do przygotowywania potraw próżniową metodą gotowania.

Wielofunkcyjny system pakowania próżniowego VS3190x pozwoli Ci przechowywać żywność do 5x dłużej, co za tym idzie możesz znacząco ograniczyć wydatki na zakupy spożywcze i zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności.

 

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Wyłączenia prądu,

Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

W dniach od 18 do 22 października 2021 planowane są przerwy w dostawie energii elektrycznej na terenie Powiatu Wołomińskiego. Obszar Data rozpoczęcia Data zakończenie Godziny Stacja Borki ul. Ustronna ul. [...]
0 komentarzy
szczepienia

Jak się szczepią mieszkańcy powiatu wołomińskiego

Na stronie gov.pl można sprawdzić, jaki procent mieszkańców powiatu wołomińskiego został zaszczepiony przeciwko koronawirusowi. Zielonka w rankingu ogólnopolskim zajmuje najwyższe 62 miejsce. Ząbki [...]
0 komentarzy

Spotkanie online z Burmistrzem Radzymina Krzysztofem Chacińskim – 11.10.2021 r.

Już po raz czwarty  burmistrz Radzymina spotkał się online z mieszkańcami Radzymina. W pierwszej części opowiedział o gminnych inwestycjach, sytuacji gminy oraz planach [...]
0 komentarzy

Strefa płatnego parkowania w Ząbkach

Na rok 2022 planowana jest realizacja strefy płatnego parkowania w Ząbkach. To duża zmiana w życiu zmotoryzowanych mieszkańców  miasta. Wiesław Sokołowski, zastępca kierownika [...]
0 komentarzy

Rozbita grupa przestępcza kradnąca luksusowe samochody

Podczas wspólnej akcji na terenie Wołomina policjanci z KPP Kraków wraz policjantami z Komendy Wojewódzkiej Policji w Krakowie, przy udziale Komendy Stołecznej Policji [...]
0 komentarzy

Nowe dowody osobiste od 8 listopada

Od poniedziałku, 8 listopada, będziemy mogli składać wnioski o dowody osobiste z drugą cechą biometryczną (oprócz zdjęcia). W warstwie elektronicznej i graficznej znajdą [...]
0 komentarzy

O szpitalu z wołomińskimi radnymi

Na zaproszenie Marka Górskiego, przewodniczącego Rady Miejskiej w Wołominie, na ostatnie posiedzenie przybył Grzegorz Krycki, dyrektor Szpitala Powiatowego w Wołominie. Powodem zaproszenia dyrektora [...]
0 komentarzy

Strażacka kronika zdarzeń w Powiecie Wołomińskim 4-10 października

Bardzo pracowity tydzień mają za sobą strażacy z PSP Wołomin i jednostek Ochotniczych Straży Pożarnych z naszego powiatu.  Główne przyczyny wyjazdów stanowiły kolizje [...]
0 komentarzy

Centrum Przesiadkowe w Wołominie już gotowe!

Strategiczna inwestycja dla Wołomina zakończona. Przy ul. Legionów (w ciągu ul. Żelaznej i pl. J. Cicheckiego) w Wołominie powstało nowoczesne, bezpieczne i przyjazne [...]
0 komentarzy

ZUS dementuje: nie będziemy prosić banków i telekomów o dane klientów

Przedstawiciele Zakładu Ubezpieczeń Społecznych nie będą odwiedzali sąsiadów klientów ZUS i prosili ich o informacje na temat kontrolowanej osoby na zwolnieniu lekarskim. Zakład [...]
0 komentarzy

Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.