Wszystkie zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x dłużej, w porównaniu do tradycyjnych metod przechowywania. Dodatkowo metoda ta zapobiega powstawaniu oparzeliny zamrażalniczej na produktach przechowywanych w zamrażalniku.

Nowy system do pakowania próżniowego FoodSaver VS3190x posiada aż 5 dedykowanych ustawień, które pozwolą w wygodny sposób zapakować różnego rodzaju produkty.   Dzięki funkcji pakowania produktów wilgotnych/ suchych zapakujesz steki wraz z marynatą czy też płatki śniadaniowe. Funkcja pulsacyjna pozwoli zapakować produkty takie jak pieczywo, czy też inne produkty które mogłyby się połamać podczas odsysania powietrza. Nowość w ofercie FoodSaver posiada dedykowaną funkcję do pakowania żywności w sposób pozwalający na gotowanie jej metodą sous-vide.

Idealnie ugotowane potrawy

Czym jest sous-vide? Jest to technika polegająca na gotowaniu zamkniętych próżniowo składników w wodzie o precyzyjnie ustalonej temperaturze, nie przekraczającej 100 °Celsjusza. Proces gotowania może trwać wiele godzin, jednak potrawy zyskują niepowtarzalną konsystencję i bogaty smak, a wartości odżywcze pozostają wewnątrz dania.

Niezaprzeczalną zaletą gotowania sous vide jest również fakt, że potrawy przygotowane tą metodą są łatwiej trawione.

Wiele warzyw powinno być chociaż delikatnie ugotowanych , aby ich składniki odżywcze stały się łatwiejsze do przyswojenia przez nasz organizm w procesie trawienia. Gotowanie białek zwierzęcych, a w szczególności tych pochodzenia lądowego (choć ryby również zawierają kolagen), powoduje rozpad kolagenu na żelatynę, która jest łatwiej przyswajalna przez nasz organizm.

Gotując metodą próżniową ograniczasz ilość spożywanego tłuszczu. Nie musisz martwić się o przywieranie potraw do brzegów patelni czy garnka, co za tym idzie ilość używanego tłuszczu do przygotowania potrawy jest znacząco mniejsza lub wręcz minimalna.

Czy gotowanie metodą sous vide jest bezpieczne?

Gotowanie sous vide polega na powolnym gotowaniu produktów zamkniętych próżniowo w plastikowym woreczku. Ważne jest więc aby materiał z którego wykonane są woreczki był bezpieczny dla żywności. Woreczki powinny być wykonane z tworzywa sztucznego LDPE ? polietylenu o niskiej gęstości. Worki i folie marki FoodSaver nie zawierają BPA, są trwałe i jednocześnie giętkie, co powoduje że idealnie nadają się do przygotowywania potraw próżniową metodą gotowania.

Wielofunkcyjny system pakowania próżniowego VS3190x pozwoli Ci przechowywać żywność do 5x dłużej, co za tym idzie możesz znacząco ograniczyć wydatki na zakupy spożywcze i zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności.

 

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Policja poszukuje świadków śmiertelnego wypadku drogowego

Policja poszukuje świadków śmiertelnego wypadku drogowego

Policja poszukuje świadków wypadku drogowego, do którego doszło 26 czerwca 2022 roku około godziny 03.40 w miejscowości Dręszew na ul. Nadbużańskiej 10 w [...]
0 komentarzy
XI Powiatowe Zawody Sportowo-Pożarnicze

XI Powiatowe Zawody Sportowo-Pożarnicze

Punktualnie o godz. 10:00, w upalne sobotnie przedpołudnie, 25 czerwca 2022 r. na terenie placu za radzymińską Kolegiatą w szranki stanęło kilkanaście drużyn [...]
0 komentarzy
Komunikacja miejska w wakacje

Komunikacja miejska w wakacje

Jak informuje Zarząd Transportu Miejskiego, zmiany obowiązują do końca sierpnia Autobusy wprowadzenie rozkładów wakacyjnych linii: 104, 105, 106, 109, 110, 117, 119, 120, [...]
0 komentarzy

Strażacka kronika zdarzeń 20-26 czerwiec

Do groźnie wyglądającego wypadku doszło w miniony piątek w godzinach nocnych na trasie S8, natomiast dzień później na ulicy Skorupki w Ząbkach, przy [...]
0 komentarzy

W Ząbkach autobus wbił się w naczepę, 1 osoba nie żyje

Do tragicznego wypadku doszło 27 czerwca, około godziny 15. w Ząbkach w Alei Piłsudskiego (droga krajowa 631) na wysokości ulicy Szwoleżerów. Autobus miejski [...]
0 komentarzy

Utonięcie na Gliniankach i tragiczny bilans weekendu w okolicach Warszawy

W sobotę na kąpielisku Glinianki w Zielonce utonął około 40- letni mężczyzna. Akcja reanimacyjna nie dała efektów. To pierwsza tego lata ofiara wody [...]
0 komentarzy
Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

W dniach od 27 do 30 czerwca planowane są przerwy w dostawie energii elektrycznej na terenie Powiatu Wołomińskiego. Obszar Data rozpoczęcia Data zakończenie [...]
0 komentarzy
Wakacyjny rozkład jazdy autobusów linii L

Wakacyjny rozkład jazdy autobusów linii L

Od poniedziałku 27 czerwca wchodzi w życie wakacyjny rozkład jazdy autobusów miejskich linii L. Zmiany podyktowane są mniejszym wykorzystaniem komunikacji publicznej w okresie [...]
0 komentarzy

Mieszkanka naszego powiatu potrzebuje krwi!

Ewelina Marcinkiewicz z Dobczyna – pilnie potrzebuje krwi! Pomóc możemy oddając krew w Regionalnym Centrum Krwiodawstwa w Warszawie z zaznaczeniem, że to dla [...]
0 komentarzy
Nie żyje Tadeusz Gołębiewski właściciel TAGO i pięciu największych hoteli w Polsce

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski właściciel TAGO i pięciu największych hoteli w Polsce

Tę smutną informację podają dziś serwisy krajowe. Tadeusz Gołębiewski – legenda polskiego biznesu. Człowiek wywodzący się z Wołomina, gdzie rozpoczął swoją biznesową drogę, [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.