Wszystkie zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x dłużej, w porównaniu do tradycyjnych metod przechowywania. Dodatkowo metoda ta zapobiega powstawaniu oparzeliny zamrażalniczej na produktach przechowywanych w zamrażalniku.

Nowy system do pakowania próżniowego FoodSaver VS3190x posiada aż 5 dedykowanych ustawień, które pozwolą w wygodny sposób zapakować różnego rodzaju produkty.   Dzięki funkcji pakowania produktów wilgotnych/ suchych zapakujesz steki wraz z marynatą czy też płatki śniadaniowe. Funkcja pulsacyjna pozwoli zapakować produkty takie jak pieczywo, czy też inne produkty które mogłyby się połamać podczas odsysania powietrza. Nowość w ofercie FoodSaver posiada dedykowaną funkcję do pakowania żywności w sposób pozwalający na gotowanie jej metodą sous-vide.

Idealnie ugotowane potrawy

Czym jest sous-vide? Jest to technika polegająca na gotowaniu zamkniętych próżniowo składników w wodzie o precyzyjnie ustalonej temperaturze, nie przekraczającej 100 °Celsjusza. Proces gotowania może trwać wiele godzin, jednak potrawy zyskują niepowtarzalną konsystencję i bogaty smak, a wartości odżywcze pozostają wewnątrz dania.

Niezaprzeczalną zaletą gotowania sous vide jest również fakt, że potrawy przygotowane tą metodą są łatwiej trawione.

Wiele warzyw powinno być chociaż delikatnie ugotowanych , aby ich składniki odżywcze stały się łatwiejsze do przyswojenia przez nasz organizm w procesie trawienia. Gotowanie białek zwierzęcych, a w szczególności tych pochodzenia lądowego (choć ryby również zawierają kolagen), powoduje rozpad kolagenu na żelatynę, która jest łatwiej przyswajalna przez nasz organizm.

Gotując metodą próżniową ograniczasz ilość spożywanego tłuszczu. Nie musisz martwić się o przywieranie potraw do brzegów patelni czy garnka, co za tym idzie ilość używanego tłuszczu do przygotowania potrawy jest znacząco mniejsza lub wręcz minimalna.

Czy gotowanie metodą sous vide jest bezpieczne?

Gotowanie sous vide polega na powolnym gotowaniu produktów zamkniętych próżniowo w plastikowym woreczku. Ważne jest więc aby materiał z którego wykonane są woreczki był bezpieczny dla żywności. Woreczki powinny być wykonane z tworzywa sztucznego LDPE – polietylenu o niskiej gęstości. Worki i folie marki FoodSaver nie zawierają BPA, są trwałe i jednocześnie giętkie, co powoduje że idealnie nadają się do przygotowywania potraw próżniową metodą gotowania.

Wielofunkcyjny system pakowania próżniowego VS3190x pozwoli Ci przechowywać żywność do 5x dłużej, co za tym idzie możesz znacząco ograniczyć wydatki na zakupy spożywcze i zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności.

 

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Strażacka kronika zdarzeń

Strażacka kronika zdarzeń – 17-23 stycznia

17 i 18  stycznia nasz powiat nawiedziła potężna wichura, która przysporzyła strażakom mnóstwo pracy. Strażacy z PSP Wołomin i jednostek OSP interweniowali kilkadziesiąt [...]
0 komentarzy
Planowane przerwy w dostawie prądu w Powiecie Wołomińskim

Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

W dniach od 25 stycznia do 2 lutego planowane są przerwy w dostawie energii elektrycznej na terenie Powiatu Wołomińskiego. Obszar Data rozpoczęcia Data [...]
0 komentarzy

Śmiertelne wyprzedzanie na DW 631 – wideo

12 stycznia 2021 roku w Markach na DW 631 doszło do śmiertelnego wypadku.  Kierowca samochodu osobowego marki BMW wyprzedzając kilka innych pojazdów doprowadził [...]
0 komentarzy

Podrzucał śmieci – dostał mandat

Funkcjonariuszom Straży Miejskiej z Wołomina udało się ustalić personalia kierowcy, który, podrzucał śmieci do kosza miejskiego. Do zdarzenia doszło w miniony wtorek.  18 [...]
3 komentarze
Dwie osoby zatrzymane za posiadanie znacznych ilości narkotyków

Dwie osoby zatrzymane za posiadanie znacznych ilości narkotyków

Prawie 5,3 kg amfetaminy, blisko 900 gramów marihuany, 190 tabletek metylenodioksymetamfetaminy (MDMA), blisko 57 tys. sztuk papierosów bez polskiej akcyzy oraz pieniądze w [...]
0 komentarzy
Dwa ostrzeżenia IMGW dla powiatu wołomińskiego

Dwa ostrzeżenia IMGW dla powiatu wołomińskiego

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej (IMGW) wydał dwa ostrzeżenia dla powiatu wołomińskiego. W pierwszym uprzedza o jutrzejszym oblodzeniu Prognozuje się zamarzanie mokrej nawierzchni [...]
0 komentarzy
Niebezpieczne zjawiska pogodowe

Niebezpieczne zjawiska pogodowe

W nocy, do północno-zachodnich krańców Polski, dotarła  strefa chłodnego frontu atmosferycznego związana z niżem Ida znad północnej Skandynawii; front przemieszczał się będzie na południe kraju. [...]
0 komentarzy
Ponad 90 interwencji strażaków z powodu załamania pogody

Ponad 90 interwencji strażaków z powodu załamania pogody

Z powodu silnych wiatrów strażacy z KP PSP w Wołominie wraz z strażakami jednostek OSP z naszego powiatu  w dniach 17 i 18 [...]
0 komentarzy
Nowa 634

Nowa 634 na razie tylko w Kobyłce?

– Jest ZRID na jeden z czterech odcinków DW 634. Co prawda najkrótszy, z najmniejszą liczbą działek do podziału, ale to znak, że [...]
0 komentarzy
burza śnieżna

Powiało grozą – natura pokazała ostry pazur

Dziś  17 stycznia  w godzinach przedpołudniowych nad powiatem wołomińskim przetoczyła się nietypowa burza śnieżna. Ciągle wieje silny wiatr, ale w momencie kulminacyjnym dały [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.