Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x dłużej, w porównaniu do tradycyjnych metod przechowywania. Dodatkowo metoda ta zapobiega powstawaniu oparzeliny zamrażalniczej na produktach przechowywanych w zamrażalniku.
Nowy system do pakowania próżniowego FoodSaver VS3190x posiada aż 5 dedykowanych ustawień, które pozwolą w wygodny sposób zapakować różnego rodzaju produkty. Dzięki funkcji pakowania produktów wilgotnych/ suchych zapakujesz steki wraz z marynatą czy też płatki śniadaniowe. Funkcja pulsacyjna pozwoli zapakować produkty takie jak pieczywo, czy też inne produkty które mogłyby się połamać podczas odsysania powietrza. Nowość w ofercie FoodSaver posiada dedykowaną funkcję do pakowania żywności w sposób pozwalający na gotowanie jej metodą sous-vide.
Idealnie ugotowane potrawy
Czym jest sous-vide? Jest to technika polegająca na gotowaniu zamkniętych próżniowo składników w wodzie o precyzyjnie ustalonej temperaturze, nie przekraczającej 100 °Celsjusza. Proces gotowania może trwać wiele godzin, jednak potrawy zyskują niepowtarzalną konsystencję i bogaty smak, a wartości odżywcze pozostają wewnątrz dania.
Niezaprzeczalną zaletą gotowania sous vide jest również fakt, że potrawy przygotowane tą metodą są łatwiej trawione.
Wiele warzyw powinno być chociaż delikatnie ugotowanych , aby ich składniki odżywcze stały się łatwiejsze do przyswojenia przez nasz organizm w procesie trawienia. Gotowanie białek zwierzęcych, a w szczególności tych pochodzenia lądowego (choć ryby również zawierają kolagen), powoduje rozpad kolagenu na żelatynę, która jest łatwiej przyswajalna przez nasz organizm.
Gotując metodą próżniową ograniczasz ilość spożywanego tłuszczu. Nie musisz martwić się o przywieranie potraw do brzegów patelni czy garnka, co za tym idzie ilość używanego tłuszczu do przygotowania potrawy jest znacząco mniejsza lub wręcz minimalna.
Czy gotowanie metodą sous vide jest bezpieczne?
Gotowanie sous vide polega na powolnym gotowaniu produktów zamkniętych próżniowo w plastikowym woreczku. Ważne jest więc aby materiał z którego wykonane są woreczki był bezpieczny dla żywności. Woreczki powinny być wykonane z tworzywa sztucznego LDPE ? polietylenu o niskiej gęstości. Worki i folie marki FoodSaver nie zawierają BPA, są trwałe i jednocześnie giętkie, co powoduje że idealnie nadają się do przygotowywania potraw próżniową metodą gotowania.
Wielofunkcyjny system pakowania próżniowego VS3190x pozwoli Ci przechowywać żywność do 5x dłużej, co za tym idzie możesz znacząco ograniczyć wydatki na zakupy spożywcze i zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności.
Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego
![Mieszkanka Ząbek, Natalia Kosowska kończy 100 lat!](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2024/07/1-114-scaled-e1721999548817.jpeg)
Mieszkanka Ząbek, Natalia Kosowska kończy 100 lat!
![Akt oskarżenia wobec gangu złodziei samochodów](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2024/07/174-265763-e1721990192881.jpg)
Akt oskarżenia wobec gangu złodziei samochodów
![Wybrano projekty do głosowania w budżecie obywatelskim Miasta Ząbki](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2023/10/Zabkowski-budzet-Obywatelski-752x440-1.jpg)
Wybrano projekty do głosowania w budżecie obywatelskim Miasta Ząbki
![Nowa Jednostka Ratowniczo-Gaśnicza PSP powstanie w Tłuszczu](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2024/07/1-105-e1721897066497.jpeg)
Nowa Jednostka Ratowniczo-Gaśnicza PSP powstanie w Tłuszczu
![Przebudowa sygnalizacji świetlnej w Markach: bezpieczniej na skrzyżowaniu Fabrycznej i Ząbkowskiej](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2024/07/452530841_979654874164772_2592491447172436282_n.jpg)
Przebudowa sygnalizacji świetlnej w Markach: bezpieczniej na skrzyżowaniu Fabrycznej i Ząbkowskiej
![Nowe inicjatywy i decyzje Zarządu Powiatu Wołomińskiego](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2024/07/1-104-e1721831258229.jpeg)
Nowe inicjatywy i decyzje Zarządu Powiatu Wołomińskiego
![Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2022/02/prad-1.jpg)
Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim
![](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2024/07/1-93-e1721738636289-719x440-1.jpeg)
Przemysław Krzyszczak biegnie dla wychowanków Domów Dziecka w Równem
![Wołomin - zmiana rozkładu linii L40](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2024/04/bus_ok.jpg)
Wołomin – zmiana rozkładu linii L40
![Czasowa organizacja ruchu na ul. Kościuszki w Wołominie](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2018/10/zmiana-organizacji-ruchu.jpg)