Wszystkie zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x dłużej, w porównaniu do tradycyjnych metod przechowywania. Dodatkowo metoda ta zapobiega powstawaniu oparzeliny zamrażalniczej na produktach przechowywanych w zamrażalniku.

Nowy system do pakowania próżniowego FoodSaver VS3190x posiada aż 5 dedykowanych ustawień, które pozwolą w wygodny sposób zapakować różnego rodzaju produkty.   Dzięki funkcji pakowania produktów wilgotnych/ suchych zapakujesz steki wraz z marynatą czy też płatki śniadaniowe. Funkcja pulsacyjna pozwoli zapakować produkty takie jak pieczywo, czy też inne produkty które mogłyby się połamać podczas odsysania powietrza. Nowość w ofercie FoodSaver posiada dedykowaną funkcję do pakowania żywności w sposób pozwalający na gotowanie jej metodą sous-vide.

Idealnie ugotowane potrawy

Czym jest sous-vide? Jest to technika polegająca na gotowaniu zamkniętych próżniowo składników w wodzie o precyzyjnie ustalonej temperaturze, nie przekraczającej 100 °Celsjusza. Proces gotowania może trwać wiele godzin, jednak potrawy zyskują niepowtarzalną konsystencję i bogaty smak, a wartości odżywcze pozostają wewnątrz dania.

Niezaprzeczalną zaletą gotowania sous vide jest również fakt, że potrawy przygotowane tą metodą są łatwiej trawione.

Wiele warzyw powinno być chociaż delikatnie ugotowanych , aby ich składniki odżywcze stały się łatwiejsze do przyswojenia przez nasz organizm w procesie trawienia. Gotowanie białek zwierzęcych, a w szczególności tych pochodzenia lądowego (choć ryby również zawierają kolagen), powoduje rozpad kolagenu na żelatynę, która jest łatwiej przyswajalna przez nasz organizm.

Gotując metodą próżniową ograniczasz ilość spożywanego tłuszczu. Nie musisz martwić się o przywieranie potraw do brzegów patelni czy garnka, co za tym idzie ilość używanego tłuszczu do przygotowania potrawy jest znacząco mniejsza lub wręcz minimalna.

Czy gotowanie metodą sous vide jest bezpieczne?

Gotowanie sous vide polega na powolnym gotowaniu produktów zamkniętych próżniowo w plastikowym woreczku. Ważne jest więc aby materiał z którego wykonane są woreczki był bezpieczny dla żywności. Woreczki powinny być wykonane z tworzywa sztucznego LDPE ? polietylenu o niskiej gęstości. Worki i folie marki FoodSaver nie zawierają BPA, są trwałe i jednocześnie giętkie, co powoduje że idealnie nadają się do przygotowywania potraw próżniową metodą gotowania.

Wielofunkcyjny system pakowania próżniowego VS3190x pozwoli Ci przechowywać żywność do 5x dłużej, co za tym idzie możesz znacząco ograniczyć wydatki na zakupy spożywcze i zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności.

 

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Powiat wołomiński wspiera zdrowie mieszkańców: Dotacje dla Szpitala Matki Bożej Nieustającej Pomocy

Powiat wołomiński wspiera zdrowie mieszkańców: Dotacje dla Szpitala Matki Bożej Nieustającej Pomocy

Władze Powiatu Wołomińskiego podjęły istotne kroki na rzecz poprawy jakości życia mieszkańców, podpisując dwie umowy o wartości 370 000 zł na wsparcie Szpitala [...]
0 komentarzy
Kobyłka - ustawa o ochronie ludności i obronie cywilnej - fundament systemu ochrony społeczeństwa

Kobyłka – ustawa o ochronie ludności i obronie cywilnej – fundament systemu ochrony społeczeństwa

W dniu 17.12.2024 r. Prezydent RP podpisał długo oczekiwaną ustawę o ochronie ludności i obronie cywilnej. Zasadniczym celem ustawy jest wypełnienie społecznego zapotrzebowania na [...]
0 komentarzy

Mazowsze stawia na profilaktykę

Mazowieckie powiaty i miasta na prawach powiatu mogą już ubiegać się o dofinansowanie zadań związanych z ochroną zdrowia i profilaktyką chorób, m.in. nowotworowych [...]
0 komentarzy
Zagościniec nie chce farmy fotowoltaicznej

Zagościniec nie chce farmy fotowoltaicznej

Mieszkańcy Zagościńca nie ustają w dążeniach do obrony swoich praw. Pod koniec poprzedniej kadencji odbyło się szereg spotkań z władzami Wołomina. Ze strony [...]
0 komentarzy
Kolizja dwóch pojazdów osobowych - sprawna akcja ratunkowa w Józefowie

Kolizja dwóch pojazdów osobowych – sprawna akcja ratunkowa w Józefowie

W Józefowie doszło do kolizji dwóch samochodów osobowych. Na miejsce zdarzenia skierowano Jednostkę Ratowniczo-Gaśniczą w Wołominie, a także Ochotnicze Straże Pożarne z Ludwinowa-Józefowa [...]
0 komentarzy
Planowane wyłączenia prądu

Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

W dniach od  27 stycznia do 7 lutego planowane są przerwy w dostawie energii elektrycznej na terenie Powiatu Wołomińskiego. Obszar Data rozpoczęcia Data [...]
0 komentarzy
Letnie kurtki motocyklowe – funkcjonalność i komfort termiczny

Letnie kurtki motocyklowe – komfort i bezpieczeństwo w czasie letnich tras

Podczas jazdy motocyklem w upalne dni odpowiednia odzież to klucz do komfortu i bezpieczeństwa. Letnie kurtki motocyklowe łączą nowoczesne technologie z lekkimi materiałami, [...]
0 komentarzy
Podsumowanie działalności Komendy Powiatowej Policji w Wołominie za 2024 rok - policjanci uczestniczyli w posiedzeniu Komisji Bezpieczeństwa i Porządku

Podsumowanie działalności Komendy Powiatowej Policji w Wołominie za 2024 rok – policjanci uczestniczyli w posiedzeniu Komisji Bezpieczeństwa i Porządku

W sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Wołominie, odbyło się posiedzenie Komisji Bezpieczeństwa i Porządku. W spotkaniu, które prowadził Starosta Wołomiński Pan Arkadiusz Werelich [...]
0 komentarzy
Mazowsze dla Zdrowia Psychicznego – rusza nabór wniosków

Mazowsze dla Zdrowia Psychicznego – rusza nabór wniosków

Szkolenia, spotkania otwarte na temat zdrowia psychicznego czy wsparcie specjalistycznych poradni – to niektóre z zadań, na jakie można otrzymać dofinansowanie z programu „Mazowsze [...]
0 komentarzy

Nowa izba przyjęć w dziekanowskim szpitalu

Nowa izba przyjęć, przebudowane drogi dojazdowe i podjazdy – Szpital Dziecięcy w Dziekanowie Leśnym zakończył właśnie prace modernizacyjne. Na małych pacjentów czekają nowoczesne, przyjazne [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.