Wszystkie zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x dłużej, w porównaniu do tradycyjnych metod przechowywania. Dodatkowo metoda ta zapobiega powstawaniu oparzeliny zamrażalniczej na produktach przechowywanych w zamrażalniku.

Nowy system do pakowania próżniowego FoodSaver VS3190x posiada aż 5 dedykowanych ustawień, które pozwolą w wygodny sposób zapakować różnego rodzaju produkty.   Dzięki funkcji pakowania produktów wilgotnych/ suchych zapakujesz steki wraz z marynatą czy też płatki śniadaniowe. Funkcja pulsacyjna pozwoli zapakować produkty takie jak pieczywo, czy też inne produkty które mogłyby się połamać podczas odsysania powietrza. Nowość w ofercie FoodSaver posiada dedykowaną funkcję do pakowania żywności w sposób pozwalający na gotowanie jej metodą sous-vide.

Idealnie ugotowane potrawy

Czym jest sous-vide? Jest to technika polegająca na gotowaniu zamkniętych próżniowo składników w wodzie o precyzyjnie ustalonej temperaturze, nie przekraczającej 100 °Celsjusza. Proces gotowania może trwać wiele godzin, jednak potrawy zyskują niepowtarzalną konsystencję i bogaty smak, a wartości odżywcze pozostają wewnątrz dania.

Niezaprzeczalną zaletą gotowania sous vide jest również fakt, że potrawy przygotowane tą metodą są łatwiej trawione.

Wiele warzyw powinno być chociaż delikatnie ugotowanych , aby ich składniki odżywcze stały się łatwiejsze do przyswojenia przez nasz organizm w procesie trawienia. Gotowanie białek zwierzęcych, a w szczególności tych pochodzenia lądowego (choć ryby również zawierają kolagen), powoduje rozpad kolagenu na żelatynę, która jest łatwiej przyswajalna przez nasz organizm.

Gotując metodą próżniową ograniczasz ilość spożywanego tłuszczu. Nie musisz martwić się o przywieranie potraw do brzegów patelni czy garnka, co za tym idzie ilość używanego tłuszczu do przygotowania potrawy jest znacząco mniejsza lub wręcz minimalna.

Czy gotowanie metodą sous vide jest bezpieczne?

Gotowanie sous vide polega na powolnym gotowaniu produktów zamkniętych próżniowo w plastikowym woreczku. Ważne jest więc aby materiał z którego wykonane są woreczki był bezpieczny dla żywności. Woreczki powinny być wykonane z tworzywa sztucznego LDPE ? polietylenu o niskiej gęstości. Worki i folie marki FoodSaver nie zawierają BPA, są trwałe i jednocześnie giętkie, co powoduje że idealnie nadają się do przygotowywania potraw próżniową metodą gotowania.

Wielofunkcyjny system pakowania próżniowego VS3190x pozwoli Ci przechowywać żywność do 5x dłużej, co za tym idzie możesz znacząco ograniczyć wydatki na zakupy spożywcze i zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności.

 

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

"Szalone nożyczki" w Wołominie już 9 czerwca

„Szalone nożyczki” w Wołominie już 9 czerwca

Spektakl grany na deskach teatrów komediowych już ponad 50 lat. Niezmiennie uwielbiany przez widzów, którzy świetnie bawią się razem z aktorami. Właścicielka lokalu [...]
0 komentarzy
Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

W dniach od 21 do 29 maja planowane są przerwy w dostawie energii elektrycznej na terenie Powiatu Wołomińskiego. Obszar Data rozpoczęcia Data zakończenie [...]
0 komentarzy

Jedyna taka noc w roku

Przed nami Noc Muzeów, którą w tym roku obchodzimy 18 maja – w Międzynarodowym Dniu Muzeów. Mazowieckie placówki przygotowują wiele atrakcji i każdy [...]
0 komentarzy
Nowy wóz dla OSP w Markach

Nowy wóz dla OSP w Markach

Zakup ciężkiego samochodu ratowniczo-gaśniczego dla OSP w Markach link do zbiórki Kochani! Na co dzień my pomagamy Wam, a teraz Wy pomóżcie nam [...]
0 komentarzy
Informacje z Mazowsza

Informacje z Mazowsza

W tym wydaniu programu informacyjnego samorządu województwa mazowieckiego „Informacje z Mazowsza” mówimy m.in. o rekordowych inwestycjach drogowych na Mazowszu, ponad 5 mln zł [...]
0 komentarzy
Targi Pracy i Edukacji dla Osób z Niepełnosprawnościami

Targi Pracy i Edukacji dla Osób z Niepełnosprawnościami

Powiatowy Urząd Pracy w Wołominie po raz drugi organizuje 𝐓𝐀𝐑𝐆𝐈 𝐏𝐑𝐀𝐂𝐘 𝐈 𝐄𝐃𝐔𝐊𝐀𝐂𝐉𝐈 dla Osób z Niepełnosprawnościami. Celem wydarzenia jest stworzenie otoczenia sprzyjającego [...]
0 komentarzy
Dzień Patrona I Liceum Ogólnokształcące PUL w Wołominie

Dzień Patrona I Liceum Ogólnokształcące PUL w Wołominie

W poniedziałek, na Placu 3 Maja w Wołominie, Dzień Patrona – 111 Eskadry Myśliwskiej obchodziło I Liceum Ogólnokształcące PUL w Wołominie. W uroczystości [...]
0 komentarzy
Powiatowa Majówka 2024

Powiatowa Majówka 2024

Jedno z największych wydarzeń muzycznych w  powiecie wołomińskim, skupiające tysiące fanów, które odbędzie się 25 maja  o godzinie 15:00 w Pałacu w Chrzęsnem [...]
0 komentarzy

Zdechły dzik leżał w mieście przez dobę

Zdechły dzik przeleżał przez ponad dobę na chodniku w Wołominie. W dodatku weterynarz odciął mu nogę w celu pobrania próbek badań. Mieszkańcy wydzwaniali [...]
0 komentarzy

Zajączkowska i Mentzen w Wołominie

W środę 8 maja w Wołominie odbyło się spotkanie w ramach trasy Zajączkowska & Mentzen. Spotkanie zgromadziło wielu mieszkańców zainteresowanych programem Konfederacji oraz [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.