Wszystkie zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x dłużej, w porównaniu do tradycyjnych metod przechowywania. Dodatkowo metoda ta zapobiega powstawaniu oparzeliny zamrażalniczej na produktach przechowywanych w zamrażalniku.

Nowy system do pakowania próżniowego FoodSaver VS3190x posiada aż 5 dedykowanych ustawień, które pozwolą w wygodny sposób zapakować różnego rodzaju produkty.   Dzięki funkcji pakowania produktów wilgotnych/ suchych zapakujesz steki wraz z marynatą czy też płatki śniadaniowe. Funkcja pulsacyjna pozwoli zapakować produkty takie jak pieczywo, czy też inne produkty które mogłyby się połamać podczas odsysania powietrza. Nowość w ofercie FoodSaver posiada dedykowaną funkcję do pakowania żywności w sposób pozwalający na gotowanie jej metodą sous-vide.

Idealnie ugotowane potrawy

Czym jest sous-vide? Jest to technika polegająca na gotowaniu zamkniętych próżniowo składników w wodzie o precyzyjnie ustalonej temperaturze, nie przekraczającej 100 °Celsjusza. Proces gotowania może trwać wiele godzin, jednak potrawy zyskują niepowtarzalną konsystencję i bogaty smak, a wartości odżywcze pozostają wewnątrz dania.

Niezaprzeczalną zaletą gotowania sous vide jest również fakt, że potrawy przygotowane tą metodą są łatwiej trawione.

Wiele warzyw powinno być chociaż delikatnie ugotowanych , aby ich składniki odżywcze stały się łatwiejsze do przyswojenia przez nasz organizm w procesie trawienia. Gotowanie białek zwierzęcych, a w szczególności tych pochodzenia lądowego (choć ryby również zawierają kolagen), powoduje rozpad kolagenu na żelatynę, która jest łatwiej przyswajalna przez nasz organizm.

Gotując metodą próżniową ograniczasz ilość spożywanego tłuszczu. Nie musisz martwić się o przywieranie potraw do brzegów patelni czy garnka, co za tym idzie ilość używanego tłuszczu do przygotowania potrawy jest znacząco mniejsza lub wręcz minimalna.

Czy gotowanie metodą sous vide jest bezpieczne?

Gotowanie sous vide polega na powolnym gotowaniu produktów zamkniętych próżniowo w plastikowym woreczku. Ważne jest więc aby materiał z którego wykonane są woreczki był bezpieczny dla żywności. Woreczki powinny być wykonane z tworzywa sztucznego LDPE ? polietylenu o niskiej gęstości. Worki i folie marki FoodSaver nie zawierają BPA, są trwałe i jednocześnie giętkie, co powoduje że idealnie nadają się do przygotowywania potraw próżniową metodą gotowania.

Wielofunkcyjny system pakowania próżniowego VS3190x pozwoli Ci przechowywać żywność do 5x dłużej, co za tym idzie możesz znacząco ograniczyć wydatki na zakupy spożywcze i zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności.

 

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Podsumowanie obrad Zarządu Powiatu Wołomińskiego

Podsumowanie obrad Zarządu Powiatu Wołomińskiego

W pierwszych dniach grudnia Zarząd Powiatu Wołomińskiego przyjął raport końcowy z przeprowadzonych konsultacji społecznych dotyczących projektu Strategii Rozwiązywania Problemów Społecznych na lata 2026–2035. [...]
0 komentarzy
50 lat historii, zaangażowania i troski o pacjenta – jubileusz Szpitala Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Wołominie

50 lat historii, zaangażowania i troski o pacjenta – jubileusz Szpitala Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Wołominie

W Wołominie odbyła się uroczysta gala z okazji 50-lecia istnienia Szpitala Matki Bożej Nieustającej Pomocy. Wydarzenie  miało charakter jubileuszowy, stanowiło nie tylko okazję [...]
0 komentarzy
Nowa nawierzchnia na ul. Kresowej w Rudnikach – poprawa dostępności i bezpieczeństwa

Nowa nawierzchnia na ul. Kresowej w Rudnikach – poprawa dostępności i bezpieczeństwa

W Rudnikach rozpoczęto prace modernizacyjne na jednym z istotnych lokalnych odcinków drogowych – ulicy Kresowej. Inwestycja objęła niemal 400-metrowy fragment trasy w kierunku [...]
0 komentarzy
Zapowiedź Turnieju Mikołajkowego Siatkówki – Siatkarskie ASy o Puchar Burmistrz Elżbiety Radwan

Zapowiedź Turnieju Mikołajkowego Siatkówki – Siatkarskie ASy o Puchar Burmistrz Elżbiety Radwan

 Już w tę sobotę Mikołajkowy Turniej Siatkówki – Siatkarskie Asy 2025. Odliczanie trwa! Widzimy się na parkiecie I LO w Wołominie, żeby wspólnie [...]
0 komentarzy
Pożar samochodu w Zielonce

Pożar samochodu w Zielonce

Zgłoszenie o płonącym aucie wpłynęło do stanowiska kierowania Komendy Powiatowej PSP w Wołominie. Na miejsce natychmiast skierowano zastęp z Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej PSP Wołomin [...]
0 komentarzy

Pożar pustostanu w Turowie

W środę, 3 grudnia 2025 roku, w miejscowości Turów (powiat wołomiński) doszło do pożaru nieużytkowanego budynku mieszkalnego. Ogień objął opuszczony obiekt, a na [...]
0 komentarzy
Uwaga na oszustów podszywających się pod Zastępcę Dyrektora Biura Kryminalnego KGP

Uwaga na oszustów podszywających się pod Zastępcę Dyrektora Biura Kryminalnego KGP

Komenda Główna Policji informuje o kolejnych oszustwach, gdzie sprawcy posługują się danymi insp. Konrada Krakowiaka – Zastępcy Dyrektora Biura Kryminalnego Komendy Głównej Policji. [...]
0 komentarzy
Nowy rozkład jazdy Kolei Mazowieckich

Nowy rozkład jazdy Kolei Mazowieckich

14 grudnia wejdzie w życie nowy roczny rozkład jazdy pociągów Kolei Mazowieckich edycji 2025/2026. W odpowiedzi na sugestie otrzymane od podróżnych, samorządowy przewoźnik [...]
0 komentarzy

Likwidujemy „białe plamy”! Rozwój opieki wczesnodziecięcej w województwie mazowieckim

Dostęp do usług opieki nad małymi dziećmi korzystnie wpływa na ich rozwój społeczno-emocjonalny i poznawczy. To także więcej możliwości kontaktów społecznych i uczenia [...]
0 komentarzy
Ponad 112 mln zł na inwestycje w mazowieckie szpitale dla wzmocnienia systemu ochrony ludności i obrony cywilnej

Ponad 112 mln zł na inwestycje w mazowieckie szpitale dla wzmocnienia systemu ochrony ludności i obrony cywilnej

Kontynuujemy działania na rzecz budowy kompleksowego systemu ochrony ludności i obrony cywilnej. Jednym z kluczowych elementów są inwestycje w mazowieckie szpitale uczestniczące w [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.