Wszystkie zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x dłużej, w porównaniu do tradycyjnych metod przechowywania. Dodatkowo metoda ta zapobiega powstawaniu oparzeliny zamrażalniczej na produktach przechowywanych w zamrażalniku.

Nowy system do pakowania próżniowego FoodSaver VS3190x posiada aż 5 dedykowanych ustawień, które pozwolą w wygodny sposób zapakować różnego rodzaju produkty.   Dzięki funkcji pakowania produktów wilgotnych/ suchych zapakujesz steki wraz z marynatą czy też płatki śniadaniowe. Funkcja pulsacyjna pozwoli zapakować produkty takie jak pieczywo, czy też inne produkty które mogłyby się połamać podczas odsysania powietrza. Nowość w ofercie FoodSaver posiada dedykowaną funkcję do pakowania żywności w sposób pozwalający na gotowanie jej metodą sous-vide.

Idealnie ugotowane potrawy

Czym jest sous-vide? Jest to technika polegająca na gotowaniu zamkniętych próżniowo składników w wodzie o precyzyjnie ustalonej temperaturze, nie przekraczającej 100 °Celsjusza. Proces gotowania może trwać wiele godzin, jednak potrawy zyskują niepowtarzalną konsystencję i bogaty smak, a wartości odżywcze pozostają wewnątrz dania.

Niezaprzeczalną zaletą gotowania sous vide jest również fakt, że potrawy przygotowane tą metodą są łatwiej trawione.

Wiele warzyw powinno być chociaż delikatnie ugotowanych , aby ich składniki odżywcze stały się łatwiejsze do przyswojenia przez nasz organizm w procesie trawienia. Gotowanie białek zwierzęcych, a w szczególności tych pochodzenia lądowego (choć ryby również zawierają kolagen), powoduje rozpad kolagenu na żelatynę, która jest łatwiej przyswajalna przez nasz organizm.

Gotując metodą próżniową ograniczasz ilość spożywanego tłuszczu. Nie musisz martwić się o przywieranie potraw do brzegów patelni czy garnka, co za tym idzie ilość używanego tłuszczu do przygotowania potrawy jest znacząco mniejsza lub wręcz minimalna.

Czy gotowanie metodą sous vide jest bezpieczne?

Gotowanie sous vide polega na powolnym gotowaniu produktów zamkniętych próżniowo w plastikowym woreczku. Ważne jest więc aby materiał z którego wykonane są woreczki był bezpieczny dla żywności. Woreczki powinny być wykonane z tworzywa sztucznego LDPE ? polietylenu o niskiej gęstości. Worki i folie marki FoodSaver nie zawierają BPA, są trwałe i jednocześnie giętkie, co powoduje że idealnie nadają się do przygotowywania potraw próżniową metodą gotowania.

Wielofunkcyjny system pakowania próżniowego VS3190x pozwoli Ci przechowywać żywność do 5x dłużej, co za tym idzie możesz znacząco ograniczyć wydatki na zakupy spożywcze i zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności.

 

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Mieszkanka Ząbek, Natalia Kosowska kończy 100 lat!

Mieszkanka Ząbek, Natalia Kosowska kończy 100 lat!

27 lipca 2024 roku z okazji setnych urodzin Pani Natalii, jednej z najstarszych mieszkanek miasta, Arkadiusz Powierża, Zastępca Burmistrza Ząbek, odwiedził jubilatkę. Była [...]
0 komentarzy
Akt oskarżenia wobec gangu złodziei samochodów

Akt oskarżenia wobec gangu złodziei samochodów

Otwoccy śledczy wspólnie z prokuraturą podczas prowadzonego śledztwa ustalili, że zorganizowana grupa przestępcza działająca w latach 2022 r. -2023 r. podczas swojej przestępczej [...]
0 komentarzy
Wybrano projekty do głosowania w budżecie obywatelskim Miasta Ząbki

Wybrano projekty do głosowania w budżecie obywatelskim Miasta Ząbki

Tym razem wybrano do głosowania w budżecie obywatelskim 20 projektów: 9 z puli infrastrukturalnej, 11 z puli społecznej. Pięć projektów zostało odrzuconych merytorycznie. [...]
0 komentarzy
Nowa Jednostka Ratowniczo-Gaśnicza PSP powstanie w Tłuszczu

Nowa Jednostka Ratowniczo-Gaśnicza PSP powstanie w Tłuszczu

Arkadiusz Werelich, starosta wołomiński, Tomasz Kalata, członek zarządu i radny Powiatu Wołomińskiego, wraz z Edwardem Szymankiewiczem, komendantem powiatowym Państwowej Straży Pożarnej, odwiedzili Tłuszcz, [...]
0 komentarzy
Przebudowa sygnalizacji świetlnej w Markach: bezpieczniej na skrzyżowaniu Fabrycznej i Ząbkowskiej

Przebudowa sygnalizacji świetlnej w Markach: bezpieczniej na skrzyżowaniu Fabrycznej i Ząbkowskiej

Starosta Wołomiński, Arkadiusz Werelich poinformował o podpisaniu ważnej umowy, która ma na celu poprawę bezpieczeństwa i płynności ruchu drogowego na jednym z najbardziej [...]
0 komentarzy
Nowe inicjatywy i decyzje Zarządu Powiatu Wołomińskiego

Nowe inicjatywy i decyzje Zarządu Powiatu Wołomińskiego

Zarząd Powiatu Wołomińskiego podjął szereg istotnych decyzji mających na celu poprawę bezpieczeństwa, infrastruktury oraz wsparcie lokalnych inicjatyw społecznych. Wsparcie dla Komendy Powiatowej Policji [...]
0 komentarzy
Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

W dniach od 26 lipca do 6 sierpnia planowane są przerwy w dostawie energii elektrycznej na terenie Powiatu Wołomińskiego. Obszar Data rozpoczęcia Data [...]
0 komentarzy

Przemysław Krzyszczak biegnie dla wychowanków Domów Dziecka w Równem

Powiat Wołomiński  stał się areną niezwykłego wydarzenia sportowego. Wystartował  bieg #ultrapowiat, Przemysław Krzyszczak – sportowiec o wielkim sercu i ogromnej determinacji, biegnie dla [...]
0 komentarzy
Wołomin - zmiana rozkładu linii L40

Wołomin – zmiana rozkładu linii L40

W związku z uruchomieniem nowego przystanku na linii L40 (Wołomin PKP Słoneczna – obok galerii handlowej) oraz skorygowaniem trasy z uwzględnieniem przystanków Waryńskiego [...]
0 komentarzy
Czasowa organizacja ruchu na ul. Kościuszki w Wołominie

Tymczasowa organizacja ruchu na DW 634 od 25 lipca 2024 na czas prowadzenia robót pozajezdniowych

Wykonawca przebudowy drogi wojewódzkiej nr 634 informuje o wprowadzeniu tymczasowej organizacji ruchu od 25 lipca 2024 na czas prowadzenia robót pozajezdniowych na całym [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.