Wszystkie zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x dłużej, w porównaniu do tradycyjnych metod przechowywania. Dodatkowo metoda ta zapobiega powstawaniu oparzeliny zamrażalniczej na produktach przechowywanych w zamrażalniku.

Nowy system do pakowania próżniowego FoodSaver VS3190x posiada aż 5 dedykowanych ustawień, które pozwolą w wygodny sposób zapakować różnego rodzaju produkty.   Dzięki funkcji pakowania produktów wilgotnych/ suchych zapakujesz steki wraz z marynatą czy też płatki śniadaniowe. Funkcja pulsacyjna pozwoli zapakować produkty takie jak pieczywo, czy też inne produkty które mogłyby się połamać podczas odsysania powietrza. Nowość w ofercie FoodSaver posiada dedykowaną funkcję do pakowania żywności w sposób pozwalający na gotowanie jej metodą sous-vide.

Idealnie ugotowane potrawy

Czym jest sous-vide? Jest to technika polegająca na gotowaniu zamkniętych próżniowo składników w wodzie o precyzyjnie ustalonej temperaturze, nie przekraczającej 100 °Celsjusza. Proces gotowania może trwać wiele godzin, jednak potrawy zyskują niepowtarzalną konsystencję i bogaty smak, a wartości odżywcze pozostają wewnątrz dania.

Niezaprzeczalną zaletą gotowania sous vide jest również fakt, że potrawy przygotowane tą metodą są łatwiej trawione.

Wiele warzyw powinno być chociaż delikatnie ugotowanych , aby ich składniki odżywcze stały się łatwiejsze do przyswojenia przez nasz organizm w procesie trawienia. Gotowanie białek zwierzęcych, a w szczególności tych pochodzenia lądowego (choć ryby również zawierają kolagen), powoduje rozpad kolagenu na żelatynę, która jest łatwiej przyswajalna przez nasz organizm.

Gotując metodą próżniową ograniczasz ilość spożywanego tłuszczu. Nie musisz martwić się o przywieranie potraw do brzegów patelni czy garnka, co za tym idzie ilość używanego tłuszczu do przygotowania potrawy jest znacząco mniejsza lub wręcz minimalna.

Czy gotowanie metodą sous vide jest bezpieczne?

Gotowanie sous vide polega na powolnym gotowaniu produktów zamkniętych próżniowo w plastikowym woreczku. Ważne jest więc aby materiał z którego wykonane są woreczki był bezpieczny dla żywności. Woreczki powinny być wykonane z tworzywa sztucznego LDPE – polietylenu o niskiej gęstości. Worki i folie marki FoodSaver nie zawierają BPA, są trwałe i jednocześnie giętkie, co powoduje że idealnie nadają się do przygotowywania potraw próżniową metodą gotowania.

Wielofunkcyjny system pakowania próżniowego VS3190x pozwoli Ci przechowywać żywność do 5x dłużej, co za tym idzie możesz znacząco ograniczyć wydatki na zakupy spożywcze i zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności.

 

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Poszukiwany Listem Gończym Mateusz BORECKI

Poszukiwany Listem Gończym Mateusz BORECKI

Policjanci z Komisariatu Policji w Markach poszukują Mateusza Boreckiego. Mężczyzna ścigany jest na podstawie listu gończego wydanego przez Sąd Rejonowy w Wejherowie celem [...]
0 komentarzy

Policjanci poszukują świadków zdarzeń drogowych

Policja poszukuje świadków zdarzeń drogowych, do których doszło w ostatnim czasie na drogach powiatu wołomińskiego. Wszystkie osoby, które mogą pomóc w ustaleniu przyczyn [...]
0 komentarzy

Strażacka kronika zdarzeń 22-28 listopada

Ostatni weekend listopada nie należał do bezpiecznych. Jedna osoba poniosła śmierć w wypadku, do którego doszło w miejscowości Zawiszyn.  Na drogach powiatu doszło [...]
0 komentarzy
odcinkowy pomiar prędkości

Niemal 900 mandatów w wystawiono w 24 godziny na trasie S8

Uruchomienie odcinkowego pomiaru prędkości na trasie  S8 skutkowało wystawieniem niemal 900 w czasie pierwszych 24 godzin działania systemu. Średnia wartość p[przekroczenia prędkości wynosiła [...]
0 komentarzy

Śmierć na parkingu przy centrum handlowym

Na parkingu przy centrum handlowym zlokalizowanym na pograniczu Targówka i Marek znaleziono zwłoki dwojga młodych ludzi. Jak wstępnie ustaliła policja, kobieta miała 18 [...]
0 komentarzy
Jaki jest ruch na obwodnicy Marek

Jaki jest ruch na obwodnicy Marek?

Odpowiedź na to pytanie przynoszą badania Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. Operator państwowych dróg podzielił się niedawno wynikami Generalnego Pomiaru Ruchu, zrealizowanego [...]
0 komentarzy
Wdrożenie ruchu okrężnego na skrzyżowaniu DW 635 Witosa/Boryny w m. Czarna

Wdrożenie ruchu okrężnego na skrzyżowaniu DW 635 Witosa/Boryny w m. Czarna

Od 26 listopada 2021 roku planowane jest wdrożenie ruchu okrężnego na skrzyżowaniu DW 635 Witosa/Boryny w miejscowości Czarna. Wdrożenie ruchu okrężnego z dopuszczeniem wlotu [...]
0 komentarzy
Odcinkowe pomiary prędkości na trasie S8 uruchomione

Odcinkowe pomiary prędkości na trasie S8 uruchomione

Na warszawskim odcinku trasy S8 kierowców kontrolują już odcinkowe pomiary prędkości. Na kontrolowanych odcinkach, pojazdy osobowe mogą poruszać się z prędkością do 120 [...]
0 komentarzy

Tragiczny weekend na drogach powiatu

Za nami kolejny listopadowy weekend. Niestety nie można o nim powiedzieć, że był bezpieczny. W trzech odnotowanych przez funkcjonariuszy wypadkach drogowych śmierć poniosła [...]
0 komentarzy
Inwestycje z powiatu wołomińskiego ze wsparciem samorządu województwa

Inwestycje z powiatu wołomińskiego ze wsparciem samorządu województwa

Gmina Wołomin otrzymała 4 mln zł z budżetu województwa mazowieckiego na rozbudowę ul. Leszczyńskiej. Umowę podpisali wicemarszałek Wiesław Raboszuk, radna Anna Brzezińska oraz [...]
0 komentarzy

Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.