Wszystkie zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x dłużej, w porównaniu do tradycyjnych metod przechowywania. Dodatkowo metoda ta zapobiega powstawaniu oparzeliny zamrażalniczej na produktach przechowywanych w zamrażalniku.

Nowy system do pakowania próżniowego FoodSaver VS3190x posiada aż 5 dedykowanych ustawień, które pozwolą w wygodny sposób zapakować różnego rodzaju produkty.   Dzięki funkcji pakowania produktów wilgotnych/ suchych zapakujesz steki wraz z marynatą czy też płatki śniadaniowe. Funkcja pulsacyjna pozwoli zapakować produkty takie jak pieczywo, czy też inne produkty które mogłyby się połamać podczas odsysania powietrza. Nowość w ofercie FoodSaver posiada dedykowaną funkcję do pakowania żywności w sposób pozwalający na gotowanie jej metodą sous-vide.

Idealnie ugotowane potrawy

Czym jest sous-vide? Jest to technika polegająca na gotowaniu zamkniętych próżniowo składników w wodzie o precyzyjnie ustalonej temperaturze, nie przekraczającej 100 °Celsjusza. Proces gotowania może trwać wiele godzin, jednak potrawy zyskują niepowtarzalną konsystencję i bogaty smak, a wartości odżywcze pozostają wewnątrz dania.

Niezaprzeczalną zaletą gotowania sous vide jest również fakt, że potrawy przygotowane tą metodą są łatwiej trawione.

Wiele warzyw powinno być chociaż delikatnie ugotowanych , aby ich składniki odżywcze stały się łatwiejsze do przyswojenia przez nasz organizm w procesie trawienia. Gotowanie białek zwierzęcych, a w szczególności tych pochodzenia lądowego (choć ryby również zawierają kolagen), powoduje rozpad kolagenu na żelatynę, która jest łatwiej przyswajalna przez nasz organizm.

Gotując metodą próżniową ograniczasz ilość spożywanego tłuszczu. Nie musisz martwić się o przywieranie potraw do brzegów patelni czy garnka, co za tym idzie ilość używanego tłuszczu do przygotowania potrawy jest znacząco mniejsza lub wręcz minimalna.

Czy gotowanie metodą sous vide jest bezpieczne?

Gotowanie sous vide polega na powolnym gotowaniu produktów zamkniętych próżniowo w plastikowym woreczku. Ważne jest więc aby materiał z którego wykonane są woreczki był bezpieczny dla żywności. Woreczki powinny być wykonane z tworzywa sztucznego LDPE ? polietylenu o niskiej gęstości. Worki i folie marki FoodSaver nie zawierają BPA, są trwałe i jednocześnie giętkie, co powoduje że idealnie nadają się do przygotowywania potraw próżniową metodą gotowania.

Wielofunkcyjny system pakowania próżniowego VS3190x pozwoli Ci przechowywać żywność do 5x dłużej, co za tym idzie możesz znacząco ograniczyć wydatki na zakupy spożywcze i zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności.

 

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

11 nowych FLIRT-ów dla Kolei Mazowieckich

Rekordowa inwestycja Kolei Mazowieckich! Spółka podpisała umowę z firmą Stadler Polska na zakup 11 nowoczesnych pociągów elektrycznych FLIRT o wartości ponad 711 mln zł [...]
0 komentarzy

Co się wydarzyło 5 grudnia w Ząbkach?! Magia, emocje i świąteczny klimat!

W pierwszy piątek grudnia w Ząbkach, zgodnie z tradycją odbyło się Rozświetlenie Choinki Miejskiej w Parku Miejskim im. Szuberta. Ale nie było to [...]
0 komentarzy
Informacje z Mazowsza

Informacje z Mazowsza

W tym wydaniu programu informacyjnego samorządu województwa mazowieckiego „Informacje z Mazowsza” mówimy m.in. o laureatach Eskulapów Mazowsza, przyjętym przez sejmik budżecie województwa na [...]
0 komentarzy

Mazowsze wybrało patronów 2026 roku

Sejmik Województwa Mazowieckiego ogłosił nazwiska wybitnych Polaków, którzy obejmą patronat nad nadchodzącym rokiem. Są nimi Andrzej Strug, Pola Gojawiczyńska i Mieczysław Fogg. W [...]
0 komentarzy
Pożar w przychodni w Kobyłce

Pożar w przychodni w Kobyłce

19 grudnia  do Państwowej Straży Pożarnej w Wołominie wpłynęło zgłoszenie o pożarze w budynku przychodni zdrowia w Kobyłce przy ul. Załuskiego. Zgodnie z [...]
0 komentarzy
Zderzenie osobówek w Woli Rasztowskiej

Zderzenie osobówek w Woli Rasztowskiej

19 grudnia w Woli Rasztowskiej doszło do zderzenia dwóch pojazdów. Do zdarzenia, które miało miejsce na jednej z lokalnych dróg, natychmiast skierowano siły [...]
0 komentarzy
Kryminalni zlikwidowali kolejną dziuplę samochodową, 46-latek zatrzymany

Kryminalni zlikwidowali kolejną dziuplę samochodową, 46-latek zatrzymany

Współpraca policjantów kryminalnych z Komendy Powiatowej Policji w Wołominie i Komendy Wojewódzkiej Policji w Radomiu, doprowadziła do ujawnienia i zlikwidowania kolejnej dziupli samochodowej [...]
0 komentarzy
Ciężarówka wjechała w barierki na trasie S7. Setki puszek, z piwem wypadły, na drogę

Ciężarówka wjechała w barierki na trasie S7. Setki puszek z piwem wypadły na drogę.

18 grudnia na trasie S7 na 128 km drogi, w rejonie miejscowości Szczytniki, ciężarówka uderzyła w bariery po prawej stronie jezdni. Kierujący pojazdem [...]
0 komentarzy

Budżet Miasta Marki na 2026 rok przyjęty

Rada Miasta Marki przyjęła projekt budżetu na 2026 rok. Dokument – jak podkreślają władze samorządowe – ma charakter zdecydowanie proinwestycyjny, ale nie odbywa [...]
0 komentarzy

Zderzenie osobówki ze śmieciarką w Zaścieniu

W dniu 17 grudnia 2025 roku, w miejscowości Zaścienie (powiat wołomiński), doszło do zderzenia samochodu osobowego z pojazdem komunalnym. Do wypadku doszło na [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.