Niezwykły miód piniowy

Turecki miód piniowy (çam bali) jest miodem niezwykłym. Ten rodzaj miodu nie jest wytwarzany przez pszczoły zbierające nektar, ale przez pszczoły zbierające spadź (słodką wydzielinę) wytwarzaną przez owady z gatunku Marchalina hellenica, które odżywiają się sokiem m.in. rosnącej w Turcji sosny kalabryjskiej

Właściwości zdrowotne

Turecki miód piniowy jest jednym z najrzadszych miodów na świecie. Ten endemiczny miód ma też szereg prozdrowotnych właściwości. Pomaga w leczeniu niektórych chorób bakteryjnych, dermatologicznych, zwyrodnieniowych, zapalnych i autoimmunologicznych. Dzięki właściwościom antybakteryjnym przyspiesza proces gojenia się ran i oparzeń, także słonecznych. Jest doskonałym przeciwutleniaczem i bogatym źródłem potasu. Zawiera szereg minerałów, m.in. wapń, żelazo, fosfor, magnez, sód i cynk, które wspierają układ sercowo-naczyniowy, mięśnie, kości i układ odpornościowy. Pozytywny wpływ na układ oddechowy i trawienny oraz korzyści wynikające ze spożywania miodu piniowego zostały potwierdzone naukowo.

Miód piniowy jest pomocny

w leczeniu infekcji dróg oddechowych ze względu na swoje działanie przeciwbakteryjne. Jego konsystencja sprawia, że łatwo przylega do gardła, dzięki czemu leczy i łagodzi stany zapalne i podrażnienia. Miód pionowy zawiera więcej enzymów, aminokwasów i minerałów niż miód kwiatowy.
Miód wykazuje także działanie przeciwgrzybiczne i jest skutecznym środkiem w walce z drożdżakami Candida. Zapobiega uszkodzeniom komórek spowodowanym stresem oksydacyjnym, który może sprzyjać rozwojowi chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca czy choroby układu krążenia.
Korzyści zdrowotne ze spożywania miodu wynikają z jego naturalnych właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwutleniających, przeciwzapalnych, probiotycznych i energetyzujących. Spożywanie miodu jest zalecane w przypadku różnych dolegliwości, od kaszlu, bólu gardła i ogólnie infekcji dróg oddechowych po zaburzenia trawienia i hipoglikemię.

Jak smakuje miód piniowy

Miód piniowy ma słodko-korzenny smak z nutami drzewnymi i piękny bursztynowy kolor. Właśnie ze względu na łagodny smak stanowi świetny dodatek do słodkich wypieków oraz napojów, w tym także wszelkiego typu lemoniad, kawy i herbaty. Świetnie sprawdza się także jako składnik marynat do dań mięsnych.  W Turcji powstaje 92% światowej produkcji miodu piniowego,  z czego około 80% pochodzi  z czystej ekologicznie, położonej nad Morzem Egejskim prowincji Mu?la.

Źródło: www.tureckisklep.pl

Wesprzyj Nas
Wszyscy potrzebujemy rzetelnych i sprawdzonych informacji. Lokalna prasa potrzebuje Twojego wsparcia Wesprzyj Życie Powiatu na Mazowszu >>>

Więcej informacji

Konkurs na renowację roku zabytków na Mazowszu rozstrzygnięty

Jury wybrało najlepsze renowacje na Mazowszu! Konkurs ma na celu promocję zrównoważonej opieki nad zabytkami oraz dobrych praktyk konserwatorskich, renowacyjnych i adaptacyjnych wśród [...]
0 komentarzy
Informacje z Mazowsza

Informacje z Mazowsza

W tym wydaniu programu informacyjnego samorządu województwa mazowieckiego „Informacje z Mazowsza” mówimy m.in. o . trendach w nowoczesnej opiece okołoporodowej i nowej szkole [...]
0 komentarzy
Burmistrz Wołomina otrzymała maila o ładunku wybuchowym

Burmistrz Wołomina otrzymała maila o ładunku wybuchowym

Z Urzędu Miejskiego w Wołominie ewakuowano ponad 140 osób po tym, jak Burmistrz Elżbieta Radwan otrzymała rano, 7 października maila o podłożeniu ładunku [...]
0 komentarzy

Na DW 634 zderzenie koparki z autem osobowym – na pomoc wezwano LPR

W piątkowy wieczór na drodze wojewódzkiej nr 634 w miejscowości Lipka doszło do zderzenia koparki z samochodem osobowym, w wyniku którego dwie osoby [...]
0 komentarzy
Ciężarówka wjechała w dom

Ciężarówka wjechała w dom

7 października 2024 tuż przed godziną 6 rano w Wołominie samochód ciężarowy uderzył w budynek mieszkalny. W wyniku zdarzenia jedna osoba została poszkodowana. [...]
0 komentarzy
Prokurator o pożarze składu fajerwerków w Kobyłce

Prokurator o pożarze składu fajerwerków w Kobyłce

Pamiętacie pożar hurtowni fajerwerków w Kobyłce? Tak przynajmniej roboczo go nazywano. Dopiero dziś znamy jego przyczynę. 19 września 2023 głośny huk usłyszano w [...]
0 komentarzy
Prokurator o utonięciu w Zielonce

Prokurator o utonięciu w Zielonce

Po naszym oficjalnym zapytaniu o ciało dryfujące na Gliniankach w Zielonce 24 września, odpowiedzi udzielił nam prokurator Norbert Woliński, Rzecznik Prasowy Prokuratury Okręgowej [...]
0 komentarzy
Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

W dniach od  8 do 18 października planowane są przerwy w dostawie energii elektrycznej na terenie Powiatu Wołomińskiego. Obszar Data rozpoczęcia Data zakończenie [...]
0 komentarzy
Nowa inwestycja drogowa w Wołominie: przebudowa ul. Wileńskiej rusza pełną parą

Nowa inwestycja drogowa w Wołominie: przebudowa ul. Wileńskiej rusza pełną parą

W Wołominie rozpoczęła się kolejna istotna inwestycja drogowa, która przyczyni się do poprawy infrastruktury i bezpieczeństwa w regionie. Starosta powiatu wołomińskiego, Arkadiusz Werelich [...]
0 komentarzy
Wołomin - informacja dotycząca zgłoszenia o wycieku do rzeki Czarnej

Wołomin – informacja dotycząca zgłoszenia o wycieku do rzeki Czarnej

3 października zgłoszono wyciek substancji o barwie brązowej z tzw. przepustu do rzeki Czarnej na wysokości terenu położonego przy ul. Łukasiewicza 11 w [...]
0 komentarzy

Jedno przemyślenie nt. „Niezwykły miód piniowy

  1. Mmm… Nie miałem przyjemności próbować tego miodu, ale z pewnością musi to być ciekawe doznanie smakowe. Myślę, że tym którzy chcieliby spróbować podobnych smaków tylko, że z Polski, warto zaproponować miód spadziowy ze spadzi iglastej. Taki miód zbierają polskie pszczoły z sosny, jodły i świerku. To również rewelacyjny miód, o wspaniałych właściwościach zdrowotnych zwłaszcza na układu oddechowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.