Niezwykły miód piniowy

Turecki miód piniowy (çam bali) jest miodem niezwykłym. Ten rodzaj miodu nie jest wytwarzany przez pszczoły zbierające nektar, ale przez pszczoły zbierające spadź (słodką wydzielinę) wytwarzaną przez owady z gatunku Marchalina hellenica, które odżywiają się sokiem m.in. rosnącej w Turcji sosny kalabryjskiej

Właściwości zdrowotne

Turecki miód piniowy jest jednym z najrzadszych miodów na świecie. Ten endemiczny miód ma też szereg prozdrowotnych właściwości. Pomaga w leczeniu niektórych chorób bakteryjnych, dermatologicznych, zwyrodnieniowych, zapalnych i autoimmunologicznych. Dzięki właściwościom antybakteryjnym przyspiesza proces gojenia się ran i oparzeń, także słonecznych. Jest doskonałym przeciwutleniaczem i bogatym źródłem potasu. Zawiera szereg minerałów, m.in. wapń, żelazo, fosfor, magnez, sód i cynk, które wspierają układ sercowo-naczyniowy, mięśnie, kości i układ odpornościowy. Pozytywny wpływ na układ oddechowy i trawienny oraz korzyści wynikające ze spożywania miodu piniowego zostały potwierdzone naukowo.

Miód piniowy jest pomocny

w leczeniu infekcji dróg oddechowych ze względu na swoje działanie przeciwbakteryjne. Jego konsystencja sprawia, że łatwo przylega do gardła, dzięki czemu leczy i łagodzi stany zapalne i podrażnienia. Miód pionowy zawiera więcej enzymów, aminokwasów i minerałów niż miód kwiatowy.
Miód wykazuje także działanie przeciwgrzybiczne i jest skutecznym środkiem w walce z drożdżakami Candida. Zapobiega uszkodzeniom komórek spowodowanym stresem oksydacyjnym, który może sprzyjać rozwojowi chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca czy choroby układu krążenia.
Korzyści zdrowotne ze spożywania miodu wynikają z jego naturalnych właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwutleniających, przeciwzapalnych, probiotycznych i energetyzujących. Spożywanie miodu jest zalecane w przypadku różnych dolegliwości, od kaszlu, bólu gardła i ogólnie infekcji dróg oddechowych po zaburzenia trawienia i hipoglikemię.

Jak smakuje miód piniowy

Miód piniowy ma słodko-korzenny smak z nutami drzewnymi i piękny bursztynowy kolor. Właśnie ze względu na łagodny smak stanowi świetny dodatek do słodkich wypieków oraz napojów, w tym także wszelkiego typu lemoniad, kawy i herbaty. Świetnie sprawdza się także jako składnik marynat do dań mięsnych.  W Turcji powstaje 92% światowej produkcji miodu piniowego,  z czego około 80% pochodzi  z czystej ekologicznie, położonej nad Morzem Egejskim prowincji Mu?la.

Źródło: www.tureckisklep.pl

Wesprzyj Nas
Wszyscy potrzebujemy rzetelnych i sprawdzonych informacji. Lokalna prasa potrzebuje Twojego wsparcia Wesprzyj Życie Powiatu na Mazowszu >>>

Więcej informacji

Wolontariusze z Mazowsza nagrodzeni!

Wolontariusze z Mazowsza nagrodzeni!

W tegorocznej edycji „Mazowieckich Barw Wolontariatu” spośród 63 zgłoszonych kandydatów wyłoniono 7 laureatów i wyróżniono 7 osób. Podczas gali, która odbyła się w [...]
0 komentarzy
Warszawa i okoliczne powiaty ze wsparciem sejmiku Mazowsza!

Warszawa i okoliczne powiaty ze wsparciem sejmiku Mazowsza!

Aż 1232 inwestycje udało się w tym roku zrealizować na terenie Warszawy i 9 podwarszawskich powiatów dzięki wsparciu sejmiku Mazowsza. Ponad 761 mln [...]
0 komentarzy

Odśnieżanie chodnika przed posesją, odśnieżanie dachu. Do kogo należy ten obowiązek?

W trosce o bezpieczeństwo mieszkańców Rządowe Centrum Bezpieczeństwa przypomina właścicielom i zarządcom o obowiązku odśnieżania zalegającego śniegu na dachach budynków. Jeden metr sześcienny [...]
0 komentarzy

Czy na Mazowszu powstanie pierwszy w Polsce ośrodek zdrowia psychicznego małego dziecka?

Mazowieckie Centrum Neuropsychiatrii w Józefowie będzie rozbudowane. Część nowego budynku zostanie w pełni dostosowana do diagnozowania i terapii niemowląt. Jest to szczególnie ważne, [...]
0 komentarzy
Daj życie – podsumowanie kampanii informacyjnej samorządu Mazowsza

Daj życie – podsumowanie kampanii informacyjnej samorządu Mazowsza

Mała liczba narządów i tkanek pobieranych od osób zmarłych sprawiła, że samorząd Mazowsza podjął działania edukacyjne związane z transplantologią. W 2022 r. zainaugurowano [...]
0 komentarzy

Mazowsze ma pieniądze dla przedsiębiorstw i OZE

Województwo mazowieckie przekaże 360 mln zł (w tym 271 mln zł to środki UE) na rozwój mazowieckich przedsiębiorstw oraz odnawialne źródła energii. Skorzystają [...]
0 komentarzy
Widzisz ograniczenia? Dostrzeż możliwości!

Widzisz ograniczenia? Dostrzeż możliwości!

Mazowieckie Centrum Polityki Społecznej przeprowadziło kampanię społeczną pod hasłem „Sprawni – niepełnosprawni”, która miała pokazać, że osoby z niepełnosprawnością to bardzo zróżnicowana społeczność [...]
0 komentarzy

Informacje z Mazowsza

W tym wydaniu programu informacyjnego samorządu województwa mazowieckiego „Informacje z Mazowsza” mówimy m.in. o najlepszych tegorocznych maturzystach i nauczycielach opiekujących się stypendystami, wsparciu [...]
0 komentarzy
Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

W dniach od 5 do 15 grudnia planowane są przerwy w dostawie energii elektrycznej na terenie Powiatu Wołomińskiego. Obszar Data rozpoczęcia Data zakończenie [...]
0 komentarzy
Pożar domu jednorodzinnego. Z ogniem walczyło w sumie około 50 strażaków.

Pożar domu jednorodzinnego. Z ogniem walczyło w sumie około 50 strażaków.

Wieczorem w niedzielę 3 grudnia, pożar ogarnął dom jednorodzinny przy ulicy Diamentowej we wsi Ludwinów w gminie Dąbrówka. Płomienie i gęsty dym pojawiły [...]
0 komentarzy

Jedno przemyślenie nt. „Niezwykły miód piniowy

  1. Mmm… Nie miałem przyjemności próbować tego miodu, ale z pewnością musi to być ciekawe doznanie smakowe. Myślę, że tym którzy chcieliby spróbować podobnych smaków tylko, że z Polski, warto zaproponować miód spadziowy ze spadzi iglastej. Taki miód zbierają polskie pszczoły z sosny, jodły i świerku. To również rewelacyjny miód, o wspaniałych właściwościach zdrowotnych zwłaszcza na układu oddechowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.