Gdzie znajdziemy najwięcej wapnia?

Wapń niezbędny jest do wzrostu, rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Chociaż kojarzy nam się tylko z prawidłową budową kości i zębów, jest także niezbędny m.in. do tego, aby mięśnie (w tym serce!) się prawidłowo kurczyły, do krzepnięcia krwi i przekazywania bodźców nerwowych. Co więcej, podkreśla się rolę wapnia jako składnika diety niezbędnego do ochrony przed otyłością, cukrzycą typu 2 czy rakiem sutka, jelita grubego i prostaty.

Ile wapnia spożywa przeciętny Polak?

Statystyki Instytutu Żywności i Żywienia wskazują, że przeciętny Kowalski spożywa ok. 598 mg wapnia w ciągu doby. Stanowi to tylko 60% ilości zalecanej zgodnej z normami żywienia. W diecie Polaków wapń pochodzi przede wszystkim z produktów mlecznych, a tylko blisko 10% stanowią warzywa i przetwory zbożowe.

Dobrym źródłem wapnia są produkty mleczne, ale co z weganami??

Jednym z lepszych źródeł wapnia w diecie, z uwagi na jego ilość i biodostępność jest mleko i jego przetwory.  Szczególnie do tej grupy zaliczamy jogurt, kefir, maślankę i sery żółte. Średnio w 1 szklance mleka lub produktu mlecznego fermentowanego odnajdziemy ok. 300 mg wapnia, czyli ilość, która w ok. 30% pokryje dzienne zapotrzebowanie zdrowej dorosłej osoby.

Osoby na dietach roślinnych będą czerpały wapń przede wszystkim z roślin strączkowych, napojów roślinnych wzbogacanych w wapń popularnie zwanych ?mlekiem roślinnym?, zielonych warzyw, takich jak brokuły, kapusta pak choi czy jarmuż. W wapń bogate są także figi i nasiona, np. mak. Należy jednak podkreślić, że przyswajalność wapnia z produktów roślinnych jest zazwyczaj mniejsza, dlatego też należy spożyć je w dużo większej ilości niż np. produktów mlecznych.

Tabela. Porównanie wchłaniania wapnia z różnych źródeł.

Produkt Typowa porcja [g] Zawartość wapnia w porcji [ mg] Wchłanianie wapnia [%] Średnia ilość wchłoniętego wapnia [mg] Ile porcji produktu należy zjeść, aby wchłonęło się tyle samo wapnia, ile z 1 szklanki mleka?
Mleko krowie 240 300 32,1 96,3 1
Jogurt 240 300 32,1 96,3 1
Fasola pinto 86 44,7 26,7 11,9 8,1
Fasola czerwona 172 40,5 24,4 9,9 9,7
Fasola biała 110 113 21,8 24,7 3,9
Brokuły 71 35 61,3 21,5 4,5
Ser chedar 42 303 32,1 97,2 1,0
Jarmuż 85 61 49,3 30,1 3,2
Szpinak 85 115 5,1 5,9 16,3
Bataty 164 44 22,2 9,8 9,8
Rabarbar 120 174 8,54 10,1 9,5
Tofu wzbogacane w wapń 126 258 31,0 80,0 1,2

(Źródło: Weaver i wsp. Choices for achieving adequate dietary calcium with a vegetarian Diet. Am J Clin Nutr 1999;70(suppl):543S?8S)

Źródło:  Polskie Towarzystwo Dietetyki
http://www.portaldietetyka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.