04. Minister za tradycyjną żywnością

Arcybiskup Sławoj Leszek Głódź oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Jurgiel 2 grudnia br. otworzyli na Praskiej Giełdzie Spożywczej w Ząbkach salon „POLSKIE SMAKI – Tradycja i Jakość”.

Pod tą nazwą kryje się przedsięwzięcie handlowe, o którym pisaliśmy w poprzednim numerze. Polega ono na tym, że na teren Giełdy Spożywczej przy ul. Piłsudskiego 180, w odstępach tygodniowych przybywają ze swoimi produktami coraz to nowi lokalni producenci i przetwórcy artykułów spożywczych regionalnej, swojskiej kuchni z całego kraju. Produkty z własnych pól i obór, przetworzone własnymi rękoma, z zastosowaniem tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur, oferują mieszkańcom aglomeracji warszawskiej po przystępnej cenie.
Oprócz Praskiej Giełdy Spożywczej, organizatorem przedsięwzięcia jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, której prezes dr Grzegorz Russak przekonywał zebranych, a zwłaszcza dziennikarzy, aby pomogli rodakom odżywiać się zdrowo – propagując żywność, pochodzącą z krajowych surowców, nieskażonych chemią i przetwarzaną w gospodarstwach domowych.
Podczas otwarcia POLSKICH SMAKÓW Ksiądz Arcybiskup Głódź, jako że był to piątek, udzielił obecnym dyspensy, aby mogli tego dnia zakosztować nie tylko smacznych serów, owoców lasu, chleba domowego wypieku czy sękacza, ale także aromatycznych wędlin.
Zarząd Praskiej Giełdy Spożywczej zaprasza mieszkańców powiatu wołomińskiego, aby odwiedzili pawilon z tradycyjnymi produktami spożywczymi zaopatrując się w smakowite, swojskie wyroby przed nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia.
Sprzedaż produktów odbywa się od poniedziałku do soboty, w godzinach: od 6.00 do 14.00.