Znamy najlepsze produkty regionalne tej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego! Wśród nich znalazły się: chleb zagórski, zieleńska szynka z nogą, ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki, smalec z fasoli, marynowane pędy czosnku chili, gąsiorowski ser, miód nektarowo-spadziowy ze spadzi liściastej, miód pitny „Trójniak Urzecki – Maliniak”, chleb żytni z bakaliami oraz pastrami wołowe. Producenci żywności z Mazowsza odebrali nagrody z rąk marszałka Adama Struzika.
O Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego walczyło ponad 100 produktów. W konkursie wzięły udział firmy komercyjne, a także podmioty i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takie jak koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, kluby, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, producenci rolni, a także osoby fizyczne. Spośród zgłoszonych smakołyków komisja konkursowa przyznała 10 laurów i 19 wyróżnień.
– To produkty, które wyróżniają się wysoką jakością i świetnym smakiem. Do ich produkcji są wykorzystywane lokalne składniki, a receptura i sposób przygotowania stanowią tradycje kulinarne regionu lub są inspirowane starymi, rodzinnymi przepisami. Zachęcam wszystkich do spróbowania najlepszych produktów żywnościowych z Mazowsza. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratuluję – podkreśla marszałek Adam Struzik.
LAUREACI I WYRÓŻNIENI
Laureaci w grupie producentów indywidualnych:
| Grupa A PRODUCENCI INDYWIDUALNI | ||
| Rodzaj produktu | Nazwa produktu | Producent |
| Wyroby piekarnicze
Laur |
Chleb Zagórski | Iwona Korzeniewska z Serocka |
| Wyroby cukiernicze
Laur |
Ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki | Jadwiga Krzemińska z Cegłowa |
| Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Laur | Zieleńska szynka z nogą | Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej |
| Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego
Laur |
Smalec z fasoli | Koło Gospodyń Wiejskich w Nieporęcie „W Rumiankowym Ogrodzie” |
| Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego
Laur |
Marynowane pędy czosnku chili | Koło Gospodyń Wiejskich w Strachominie „Strachomin” |
| Produkty mleczarskie
Laur |
Gąsiorowski ser od Doroty | Dorota Dyga z Gąsiorowa |
| Miody
Laur |
Miód nektarowo-spadziowy ze spadzi liściastej | Pasieka Górliccy – rodzinne gospodarstwo ekologiczne |
| Napoje
Laur |
Miód Pitny – „Trójniak Urzecki – Maliniak” | Renata Rudolf z Wólki Dworskiej k. Góry Kalwarii |
| Wyroby piekarnicze
Wyróżnienie |
Dosiniski chlebek Samopszy |
Koło Gospodyń Wiejskich Dosin |
| Wyroby cukiernicze
Wyróżnienie |
Sernikowa Fantazja z dynią | Koło Gospodyń Wiejskich w Sosnowie |
| Wyroby cukiernicze
Wyróżnienie |
Tort tradycyjny | Elżbieta Semeniuk ze Świniarowa |
| Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie | Smalec Gosi | Koło Gospodyń Wiejskich „Malinowe Usta” |
| Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie | Salcesonik Kazuński De Lux | Koło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim |
| Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie | Pasztet Wielkanocny | Tomasz Ptasiewicz z Ciechanowa |
| Ryby i przetwory rybne Wyróżnienie |
Sałatka Adwentowa Babci Władzi | Koło Gospodyń Wiejskich Cisowianki w Cisówce |
| Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego
Wyróżnienie |
Przecier borówkowy z płatkami dzikiej róży | Antoni Szpura ze Starej Kornicy |
| Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego
Wyróżnienie |
Przez dobrego ojca wiśnie drylowane | Roman Gogół z Granic |
| Produkty mleczarskie Wyróżnienie |
Kremowy twaróg Jersey z żurawiną | Olga Zaboklicka z Jaczewa |
| Miody
Wyróżnienie |
Miód Kampinoski Wielokwiatowy | Pasieka „Pszczela Symfonia” Agnieszka i Robert Zalewscy |
| Napoje
Wyróżnienie |
Nalewka malinowa „Malinowa pokusa” | Kacper Lubaszka z Warszawy |
| Napoje
Wyróżnienie |
Nalewka z derenia „Dereniówka” | Wioletta Nagórka z Ugniewa |
Laureaci w grupie przedsiębiorców:
| Grupa B PRODUCENCI RYNKOWI | ||
| Rodzaj produktu | Nazwa produktu | Producent |
| Wyroby pochodzenia roślinnego
Laur |
Chleb żytni z bakaliami | Piekarnia Paweł Milewski z Sońska |
| Wyroby pochodzenia zwierzęcego
Laur |
Pastrami wołowe | Piotr Śmielak, Zagroda Szlędaki |
| Wyroby pochodzenia roślinnego
Wyróżnienie |
Bułka drożdżowa nadziewana BIO | Piekarnia Gzik, Violetta Gzik-Janiak z Sochaczewa |
| Wyroby pochodzenia roślinnego
Wyróżnienie |
Paprykowa salsa z miętową nutą | Restauracja Dębianka, Dębe Wielkie |
| Wyroby pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie | Stelmański Smalec Sierpc (smalec mały 200 g) | Stelmański Łukasz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo-Handlowe |
| Wyroby pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie | Szynka Dworska | Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa |
| Napoje
Wyróżnienie |
Wino Musujące Souvignier
Gris-Johanniter |
Grande Cosa Anna Bielecka z Pomiechowa |
| Inne
Wyróżnienie |
Krem żołędziowo-karmelowy ze słoną nutą | Usługi Gastronomiczno-Turystyczne Romana Woźnica z Sulejówka |
Więcej informacji z Mazowsza
Rozpoczął się nabór wniosków o przyznanie pomocy na scalanie gruntów
Konkurs „Ekocyrkularni” rozstrzygnięty
21 mln zł na budowę przedszkola w gminie Błonie
Terytorialna Służba Wojskowa na Mazowszu – dołącz do 5MBOT!

