Chorwackie smaki według Okrasy

Kolejna, szósta już, kulinarna podróż z mistrzem kuchni ? Karolem Okrasą za nami. 13 czerwca w zielonkowskim Teatrze Equus można było zasmakować potraw kuchni chorwackiej. Nie zabrakło też opowieści o tym słonecznym kraju i rozrywkowych atrakcji.

Chociaż Polacy ostatnimi czasy chętnie wyjeżdżają do Chorwacji, tak naprawdę trudno im sprecyzować smaki i aromaty tamtejszej kuchni. Faktycznie, nie jest to łatwe, bowiem jest to kuchnia wielce różnorodna, będąca pod wpływem wielu państw: Grecji, Węgier, Turcji, Włoch.

Na pewno jednym z czołowych produktów, przyrządzonych na różne sposoby w Chorwacji jest ryba. I właśnie ryba była motywem przewodnim w potrawach przyrządzanych przez Karola Okrasę.

Na początek ? zupa rybna. Dość gęsta, aromatyczna. W jej skład weszły przetarte ryby i warzywa, a całość została przyprawiona czosnkiem oraz typowym dla tamtych stron Ajwarem, czyli lekko pikantną pastą warzywną. Do tego sos majonezowy. I tu uwaga samego mistrza kuchni ? jedząc tę potrawę należy zawsze mieszać majonez z zupą, tak by na łyżce było trochę jednego, a trochę drugiego składnika.

Na drugie danie Okrasa zaproponował makrelę i łososia pieczone w liściach winogron. Obok ryby na talerze gości powędrowały upieczone, mocno zarumienione i skropione oliwą ziemniaki oraz gulasz w postaci ciepłej sałatki, złożony z bakłażanów, cukinii i Ajwaru. Na pieczonej w liściach makreli Okrasa zaserwował pastę z wędzonej makreli, sera twarogowego i zielonych oliwek, z niewielką ilością kopru.

Tego wieczoru licznie dopisali goście honorowi. Przybyli: przedstawiciele Ambasady Republiki Chorwacji, wraz z Ambasadorem Ivanem Del Vechio, Ambasador Serbii – Radojko Bogojevic, Ambasador Bośni i Hercegowiny – Koviljka Spiric, Ambasador Slowenii – Marjan Setinc, Ambasador Macedonii – Fatmir Xheladini, a także dwudziestu zawodników z chorwackiej reprezentacji w piłce ręcznej. Gościem Karola Okrasy była Tanja Kusanovic ? rodowita Chorwatka, na co dzień pracująca w szkole w Polsce.

Oprócz atrakcji kulinarnych nie zabrakło też rozrywki. Zagrał Zespół Yaroslav, w pokazie akrobacji pokazała się Agnieszka Marczak, znana z programu ?Mam Talent?, a w kabaretowym monologu wystąpił Waldemar Ochnia.

Nie obyło się też bez wyróżnień. Za kreatywną twórczość gastronomiczną nagrodę od Polskiego Klubu Biznesu z rąk Burmistrza Miasta Ząbki ? Roberta Perkowskiego otrzymał Artur Świerżewski.

Sylwia Kowalska