Najsmaczniejsze sery na Mazowszu wybrane!

Najsmaczniejsze sery na Mazowszu wybrane!

Znamy laureatów „Mazowieckiego konkursu serów zagrodowych”. Miano najsmaczniejszych serów otrzymały m.in. „Ser podpuszczkowy z trawą żubrówką”, „Pan Trufla”, „Hilton ser pleśniowy” oraz „Twarożki w ziołowych posypkach”.

„Mazowiecki konkurs serów zagrodowych” był organizowany po raz ósmy. Mogli wziąć w nim udział producenci sera podpuszczkowego lub kwasowego, wytwarzający produkty na terenie województwa mazowieckiego.

Jak podkreśla członkini zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska, konkurs jest świetną okazją do promocji produktów z naszego regionu. – Zawsze warto pokazać sery, które produkujemy. Wzięcie udziału w konkursie może zachęcić mieszkańców Mazowsza do ich spróbowania, a także zapewnić rzeczowe nagrody.

„Mazowiecki konkurs serów zagrodowych” to szansa na promocję wyrobów mleczarskich powstających na Mazowszu i popularyzację serów jako podstawowego źródła wapnia w diecie człowieka. Do finału zakwalifikowano 32 wyroby mazowieckich producentów. Kapituła konkursu wybrała laureatów i wyróżnionych w czterech kategoriach.

Kategoria „Sery świeże”:

  • I miejsce za „Ser podpuszczkowy z trawą żubrówką” zdobył Kacper Wojciech Stankiewicz z Roszczepu, gmina Klembów, powiat wołomiński;
  • II miejsce za „Ser zamknięty w słoiku” zdobyła Anna Napiórkowska z Biedrzyc-Starej Wsi, gmina Sypniewo, powiat makowski;
  • III miejsce za „Węgier” zdobyła Katarzyna Stankiewicz z Roszczepu, gmina Klembów, powiat wołomiński.

Wyróżnienie za ser „Wędzony z żurawiną” zdobyła Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.

Wyróżnienie Kapituły za „Wędzony ser włoski” zdobyła Jadwiga Teresiak z Antoniewa, gmina Nowa Sucha, powiat sochaczewski.

Kategoria „Sery dojrzewające”:

  • I miejsce za „Pan Trufla” ser dojrzewający z truflą zdobyła Wioleta Nowosielska z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki,;
  • II miejsce za ser „Gouda z pokrzywą” zdobyła Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;
  • III miejsce za ser „Pastowana kózka” zdobyła Olga Kula z Borek, gmina Mrozy, powiat miński.

Wyróżnienie za ser „Podpuszczkowy dojrzewający z orzechem” zdobyła Katarzyna Białoskórska z Płocka.

Wyróżnienie Kapituły za ser „Ramzes” zdobyła Małgorzata Góral z Wierzbówca, gmina Sochocin, powiat płoński.

Kategoria „Sery pleśniowe”:

  • I miejsce za „Hilton ser pleśniowy” zdobył Mariusz Dutkowski z Miękin, gmina Iłów, powiat sochaczewski;
  • II miejsce za „Ser Pleśniowy Biała Krowa” zdobył Hubert Nowosielski z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki;
  • III miejsca za ser „Jaczewski Blue” zdobyła Olga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski.

Wyróżnienie za ser „Zarośnięty Konopny Zwoleniak” zdobył Bogdan Dubil, gmina Zwoleń, powiat zwoleński.

Kategoria „Sery kwasowe”:

  • I miejsce za „Twarożki w ziołowych posypkach” zdobyła Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel, gmina Osieck, powiat otwocki;
  • II miejsce za „Twaróg na słodko z musem z owoców leśnych” zdobyła Kinga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;
  • III miejsce za „Twaróg Gąsiorowski” zdobył Józef Dyga z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.

Wyróżnienie za „Rozpływający się kozi twaróg” zdobył Piotr Rudnicki z Moczydła, gmina Jakubów, powiat miński.

Wyróżnienie Kapituły za „Kozi twarożek z czosnkiem” zdobyła Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów, powiat miński.

Więcej informacji z Mazowsza

Największe polskie firmy wspierają edukację na Mazowszu

W województwie mazowieckim powstało najwięcej branżowych centrów umiejętności. Są to miejsca, w których szkoły zawodowe i technika przy wsparciu największych polskich firm tworzą [...]
0 komentarzy

Likwidujemy „białe plamy”! Rozwój opieki wczesnodziecięcej w województwie mazowieckim

Dostęp do usług opieki nad małymi dziećmi korzystnie wpływa na ich rozwój społeczno-emocjonalny i poznawczy. To także więcej możliwości kontaktów społecznych i uczenia [...]
0 komentarzy
Ponad 112 mln zł na inwestycje w mazowieckie szpitale dla wzmocnienia systemu ochrony ludności i obrony cywilnej

Ponad 112 mln zł na inwestycje w mazowieckie szpitale dla wzmocnienia systemu ochrony ludności i obrony cywilnej

Kontynuujemy działania na rzecz budowy kompleksowego systemu ochrony ludności i obrony cywilnej. Jednym z kluczowych elementów są inwestycje w mazowieckie szpitale uczestniczące w [...]
0 komentarzy
Mazowsze świętuje – 10. Edycja Mazowieckiej Marki Ekonomii Społecznej (MMES)

Mazowsze świętuje – 10. Edycja Mazowieckiej Marki Ekonomii Społecznej (MMES)

Dziesięć lat temu zrodziła się inicjatywa, która dziś stała się jedną z najważniejszych form promocji wartości społecznych, przedsiębiorczości i solidarności na Mazowszu. W [...]
0 komentarzy
Mazowiecka Gala Rozwoju Obszarów Wiejskich

Mazowiecka Gala Rozwoju Obszarów Wiejskich

Za nami wielkie święto mieszkańców obszarów wiejskich! Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa mazowieckiego, wręczyła nagrody producentom serów zagrodowych oraz gminom za najlepsze [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.