Perełki kulinarne z Mazowsza wybrane

Perełki kulinarne z Mazowsza wybrane

Znamy najlepsze produkty regionalne tej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego! Wśród nich znalazły się: chleb zagórski, zieleńska szynka z nogą, ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki, smalec z fasoli, marynowane pędy czosnku chili, gąsiorowski ser, miód nektarowo-spadziowy ze spadzi liściastej, miód pitny „Trójniak Urzecki – Maliniak”, chleb żytni z bakaliami oraz pastrami wołowe. Producenci żywności z Mazowsza odebrali nagrody z rąk marszałka Adama Struzika.

O Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego walczyło ponad 100 produktów. W konkursie wzięły udział firmy komercyjne, a także podmioty i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takie jak koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, kluby, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, producenci rolni, a także osoby fizyczne. Spośród zgłoszonych smakołyków komisja konkursowa przyznała 10 laurów i 19 wyróżnień.

– To produkty, które wyróżniają się wysoką jakością i świetnym smakiem. Do ich produkcji są wykorzystywane lokalne składniki, a receptura i sposób przygotowania stanowią tradycje kulinarne regionu lub są inspirowane starymi, rodzinnymi przepisami. Zachęcam wszystkich do spróbowania najlepszych produktów żywnościowych z Mazowsza. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratuluję – podkreśla marszałek Adam Struzik.

LAUREACI I WYRÓŻNIENI

Laureaci w grupie producentów indywidualnych:

Grupa A PRODUCENCI INDYWIDUALNI
Rodzaj produktu Nazwa produktu Producent
Wyroby piekarnicze

Laur

Chleb Zagórski Iwona Korzeniewska z Serocka
Wyroby cukiernicze

Laur

Ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki Jadwiga Krzemińska z Cegłowa
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Laur Zieleńska szynka z nogą Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego

Laur

Smalec z fasoli Koło Gospodyń Wiejskich w Nieporęcie „W Rumiankowym Ogrodzie”
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego

Laur

Marynowane pędy czosnku chili Koło Gospodyń Wiejskich w Strachominie „Strachomin”
Produkty mleczarskie

Laur

Gąsiorowski ser od Doroty Dorota Dyga z Gąsiorowa
Miody

Laur

Miód nektarowo-spadziowy ze spadzi liściastej Pasieka Górliccy – rodzinne gospodarstwo ekologiczne
Napoje

Laur

Miód Pitny – „Trójniak Urzecki – Maliniak” Renata Rudolf z Wólki Dworskiej k. Góry Kalwarii
Wyroby piekarnicze

Wyróżnienie

Dosiniski chlebek
Samopszy
Koło Gospodyń Wiejskich Dosin
Wyroby cukiernicze

Wyróżnienie

Sernikowa Fantazja z dynią Koło Gospodyń Wiejskich w Sosnowie
Wyroby cukiernicze

Wyróżnienie

Tort tradycyjny Elżbieta Semeniuk ze Świniarowa
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie Smalec Gosi Koło Gospodyń Wiejskich „Malinowe Usta”
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie Salcesonik Kazuński De Lux Koło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie Pasztet Wielkanocny Tomasz Ptasiewicz z Ciechanowa
Ryby i przetwory rybne
Wyróżnienie
Sałatka Adwentowa Babci Władzi Koło Gospodyń Wiejskich Cisowianki w Cisówce
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego

Wyróżnienie

Przecier borówkowy z płatkami dzikiej róży Antoni Szpura ze Starej Kornicy
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego

Wyróżnienie

Przez dobrego ojca wiśnie drylowane Roman Gogół z Granic
Produkty mleczarskie
Wyróżnienie
Kremowy twaróg Jersey z żurawiną Olga Zaboklicka z Jaczewa
Miody

Wyróżnienie

Miód Kampinoski Wielokwiatowy Pasieka „Pszczela Symfonia” Agnieszka i Robert Zalewscy
Napoje

Wyróżnienie

Nalewka malinowa „Malinowa pokusa” Kacper Lubaszka z Warszawy
Napoje

Wyróżnienie

Nalewka z derenia „Dereniówka” Wioletta Nagórka z Ugniewa

 

Laureaci w grupie przedsiębiorców:

Grupa B PRODUCENCI RYNKOWI
Rodzaj produktu Nazwa produktu Producent
Wyroby pochodzenia roślinnego

Laur

Chleb żytni z bakaliami Piekarnia Paweł Milewski z Sońska
Wyroby pochodzenia zwierzęcego

Laur

Pastrami wołowe Piotr Śmielak, Zagroda Szlędaki
Wyroby pochodzenia roślinnego

Wyróżnienie

Bułka drożdżowa nadziewana BIO Piekarnia Gzik, Violetta Gzik-Janiak z Sochaczewa
Wyroby pochodzenia roślinnego

Wyróżnienie

Paprykowa salsa z miętową nutą Restauracja Dębianka, Dębe Wielkie
Wyroby pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie Stelmański Smalec Sierpc (smalec mały 200 g) Stelmański Łukasz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo-Handlowe
Wyroby pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie Szynka Dworska Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa
Napoje

Wyróżnienie

Wino Musujące Souvignier

Gris-Johanniter

Grande Cosa Anna Bielecka z Pomiechowa
Inne

Wyróżnienie

Krem żołędziowo-karmelowy ze słoną nutą Usługi Gastronomiczno-Turystyczne Romana Woźnica z Sulejówka

Więcej informacji z Mazowsza

Prawie 6 mln zł z UE dla Warki

Prawie 6 mln zł z UE dla Warki

Budowa i przebudowa dróg oraz ciągów pieszo-rowerowych w Warce – w tej inwestycji pomogą unijne pieniądze. Gmina otrzymała na ten cel prawie 6 mln zł [...]
0 komentarzy

Mazowsze wybrało patronów 2026 roku

Sejmik Województwa Mazowieckiego ogłosił nazwiska wybitnych Polaków, którzy obejmą patronat nad nadchodzącym rokiem. Są nimi Andrzej Strug, Pola Gojawiczyńska i Mieczysław Fogg. W [...]
0 komentarzy
Sesja sejmiku Mazowsza

Sesja sejmiku Mazowsza

Na ostatniej w tym roku sesji sejmiku radni przyjęli przyszłoroczny budżet. Poznaliśmy patronów roku, a harcerze z chorągwi stołecznej i mazowieckiej przekazali betlejemskie [...]
0 komentarzy
Znamy laureatów 5. edycji Mazovian Startup

Znamy laureatów 5. edycji Mazovian Startup

Najlepsze mazowieckie startupy wybrane! Podczas finałowego Demo Day innowacyjne rozwiązania zaprezentowali finaliści 5. edycji Mazovian Startup. Główną nagrodę – 50 tys. zł zdobył [...]
0 komentarzy

Za nami 5. Gala „Rok w Kulturze na Mazowszu”.

To wydarzenie, które podsumowuje całoroczne dokonania w dziedzinie kultury i sztuki w naszym regionie. Podczas uroczystości zostały wręczone dyplomy laureatom konkursów organizowanych przez [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.