Ras el hanout marokańska mieszanka przypraw

przprawa marokańska

Ras el hanout to bardzo popularna w krajach Afryki Północnej, a szczególnie w Maroku mieszkanka przyprawowa, w skład której wchodzi kilkadziesiąt ziół, w tym takie, które występują jedynie w tym regionie. Stosowana do wyśmienitego tajine, może także wzbogacić nasze rodzime potrawy.
W Maroku niemal każdy sklep, restauracja czy rodzina ma swój własny, często przekazywany z pokolenia na pokolenie i pilnie strzeżony przepis, dlatego przyprawa ta może mieć różne smaki.
Ras el hanout  można stosować do bardzo wielu potraw zaczynając od ryżu i  kuskusu, duszonych warzyw, przez wszelkie dania mięsne i dania z ryb, na  szczególnie popularnym w Maroku gulaszu tajine kończąc. Swój niepowtarzalny smak i aromat tajne zawdzięcza powolnemu, wielogodzinnemu gotowaniu w niskiej, nie przekraczającej stu stopni temperaturze. Ras el hanout można także dodawać do masła.
Składniki: • 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka mielonego kardamonu • 2 łyżeczki mielonego imbiru  • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
• 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu,
• 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
• 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka mielonego czosnku
• 1 łyżeczka kurkumy • 1 łyżeczka mielonego kuminu
• 1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu • 1/3 łyżeczki szafranu • 2 zmielone liście laurowe • opcjonalnie 1/3 łyżeczki galangalu
Przygotowanie: teraz wystarczy podane wyżej składniki wymieszać ze sobą i cieszyć się smakiem. Mieszankę przechowujemy w szklanym, szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu.

Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.