Sprawdź, które owoce i warzywa a także zioła zawierają najwięcej witaminy C?

Witamina C (inaczej kwas askorbinowy) jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspiera układ krwionośny, pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i wspomaga układ odpornościowy. Potwierdzają to badania prowadzone już od 80 lat (witaminę C wyizolował w 1928 roku węgierski biochemik Albert Szent-Györgyi).

Organizm ludzki nie posiada zdolności syntezy witaminy C ani jej magazynowania, więc musi być ona dostarczona z zewnątrz jako składnik diety. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, EFSA (European Food Safety Authority) dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminę C wynosi od 95 do 110 mg. Najłatwiej dostarczyć witaminę C spożywając codziennie różnorodne warzywa i owoce.

Warzywa i owoce źródłem witaminy C

Najlepszym źródłem witaminy C są czarne porzeczki, acerola, dzika róża, rokitnik, natka pietruszki, papryka czerwona, chrzan, brokuły, brukselka, truskawki, kiwi i owoce cytrusowe. Witamina C jest jednak bardzo nietrwała, łatwo ulega rozpadowi pod wpływem tlenu i wysokiej temperatury. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie świeżych, nieprzetworzonych produktów.

Szczególną uwagę warto zwrócić na jarmuż, który oprócz potężnej dawki witaminy C zawiera także  błonnik, przeciwutleniacze, wapń i witaminę K. Jest też świetnym źródłem żelaza. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza i w pełni zaspakaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka. Doskonałym naturalnie występującym źródłem witaminy C są brokuły, warzywa liściaste i natka pietruszki, która wykazuje też działają detoksykacyjnie.  W 100 g natki pietruszki jest aż  177 mg witaminy C, a ponadto witamina E  oraz znaczne ilości kwasu foliowego, beta-karotenu i luteiny. Dzięki wysokiej zawartości silnych przeciwutleniaczy, natka pietruszki  może okazać się pomocna w zapobieganiu uszkodzeniom komórek, a tym samym zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia wielu chorób. Czerwona i żółta papryka są bardzo bogate w przeciwutleniacze. Zawierają również duże ilości witaminy C, która zwiększa poziom kolagenu i może pomóc zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.

Truskawki są znane przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwutleniających, ale  również stanowią bogate źródło witaminy C. Zawartość witaminy C w truskawkach jest nawet nieco większa niż w pomarańczy.

Również powszechnie dostępne w polskich sklepach owoce egzotyczne mogą dostarczyć organizmowi dużą dawkę tej niezbędnej dla zdrowia witaminy. Bogatym źródłem witaminy C jest kiwi (zawiera jej więcej niż cytrusy) i ananas. Z kolei guawa, która podobnie jak kiwi, zawiera bardzo dużą ilość witaminy C (228 mg w 100 g owocu) ma także inne korzystne dla zdrowia właściwości – normuje ciśnienie krwi, wspomaga pracę serca i reguluje pracę układu pokarmowego. Mango jest naturalnie bogate w witaminę C i beta-karoten, dzięki czemu pomaga również w zwiększeniu odporności.

Zimą warto sięgnąć po cytrusy – pomarańcze, cytryny, pomelo i grejpfruty. Jedna pomarańcza  albo dwie mandarynki pokrywają dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na  witaminę C.


fot: pixybay

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Podrzucał śmieci – dostał mandat

Funkcjonariuszom Straży Miejskiej z Wołomina udało się ustalić personalia kierowcy, który, podrzucał śmieci do kosza miejskiego. Do zdarzenia doszło w miniony wtorek.  18 [...]
0 komentarzy
Dwie osoby zatrzymane za posiadanie znacznych ilości narkotyków

Dwie osoby zatrzymane za posiadanie znacznych ilości narkotyków

Prawie 5,3 kg amfetaminy, blisko 900 gramów marihuany, 190 tabletek metylenodioksymetamfetaminy (MDMA), blisko 57 tys. sztuk papierosów bez polskiej akcyzy oraz pieniądze w [...]
0 komentarzy
Dwa ostrzeżenia IMGW dla powiatu wołomińskiego

Dwa ostrzeżenia IMGW dla powiatu wołomińskiego

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej (IMGW) wydał dwa ostrzeżenia dla powiatu wołomińskiego. W pierwszym uprzedza o jutrzejszym oblodzeniu Prognozuje się zamarzanie mokrej nawierzchni [...]
0 komentarzy
Niebezpieczne zjawiska pogodowe

Niebezpieczne zjawiska pogodowe

W nocy, do północno-zachodnich krańców Polski, dotarła  strefa chłodnego frontu atmosferycznego związana z niżem Ida znad północnej Skandynawii; front przemieszczał się będzie na południe kraju. [...]
0 komentarzy
Ponad 90 interwencji strażaków z powodu załamania pogody

Ponad 90 interwencji strażaków z powodu załamania pogody

Z powodu silnych wiatrów strażacy z KP PSP w Wołominie wraz z strażakami jednostek OSP z naszego powiatu  w dniach 17 i 18 [...]
0 komentarzy
Nowa 634

Nowa 634 na razie tylko w Kobyłce?

– Jest ZRID na jeden z czterech odcinków DW 634. Co prawda najkrótszy, z najmniejszą liczbą działek do podziału, ale to znak, że [...]
0 komentarzy
burza śnieżna

Powiało grozą – natura pokazała ostry pazur

Dziś  17 stycznia  w godzinach przedpołudniowych nad powiatem wołomińskim przetoczyła się nietypowa burza śnieżna. Ciągle wieje silny wiatr, ale w momencie kulminacyjnym dały [...]
0 komentarzy
To był pracowity tydzień dla strażaków z naszego powiatu. Trzy osoby zostały poszkodowane w pożarze budynku komunalnego w Markach. Do kolejnego pożaru doszło w miejscowości Nadma, paliła się stolarnia.

Strażacka kronika zdarzeń – 10 – 16 stycznia

To był pracowity tydzień dla strażaków z naszego powiatu. Trzy osoby zostały poszkodowane w pożarze budynku komunalnego w Markach. Do kolejnego pożaru doszło [...]
0 komentarzy
Śmiertelne potrącenie

Ogromne utrudnienia na kolei

Opady śniegu i porywisty wiatr spowodowały bardzo duże utrudnienia na kolei. Brak napięcia,  usterki i powalone na tory drzewa spowodowały opóźnienia w kursowaniu [...]
0 komentarzy
Będzie wiało nawet z prędkością 110 km/h

Będzie wiało nawet z prędkością 110 km/h

Na dzień 17 stycznia 2022 r synoptycy IMC UW nie mają dla nas dobrych prognoz. Nie dość że będzie mocno padało to porywy [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.