Sprawdź, które owoce i warzywa a także zioła zawierają najwięcej witaminy C?

Witamina C (inaczej kwas askorbinowy) jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspiera układ krwionośny, pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i wspomaga układ odpornościowy. Potwierdzają to badania prowadzone już od 80 lat (witaminę C wyizolował w 1928 roku węgierski biochemik Albert Szent-Györgyi).

Organizm ludzki nie posiada zdolności syntezy witaminy C ani jej magazynowania, więc musi być ona dostarczona z zewnątrz jako składnik diety. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, EFSA (European Food Safety Authority) dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminę C wynosi od 95 do 110 mg. Najłatwiej dostarczyć witaminę C spożywając codziennie różnorodne warzywa i owoce.

Warzywa i owoce źródłem witaminy C

Najlepszym źródłem witaminy C są czarne porzeczki, acerola, dzika róża, rokitnik, natka pietruszki, papryka czerwona, chrzan, brokuły, brukselka, truskawki, kiwi i owoce cytrusowe. Witamina C jest jednak bardzo nietrwała, łatwo ulega rozpadowi pod wpływem tlenu i wysokiej temperatury. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie świeżych, nieprzetworzonych produktów.

Szczególną uwagę warto zwrócić na jarmuż, który oprócz potężnej dawki witaminy C zawiera także  błonnik, przeciwutleniacze, wapń i witaminę K. Jest też świetnym źródłem żelaza. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza i w pełni zaspakaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka. Doskonałym naturalnie występującym źródłem witaminy C są brokuły, warzywa liściaste i natka pietruszki, która wykazuje też działają detoksykacyjnie.  W 100 g natki pietruszki jest aż  177 mg witaminy C, a ponadto witamina E  oraz znaczne ilości kwasu foliowego, beta-karotenu i luteiny. Dzięki wysokiej zawartości silnych przeciwutleniaczy, natka pietruszki  może okazać się pomocna w zapobieganiu uszkodzeniom komórek, a tym samym zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia wielu chorób. Czerwona i żółta papryka są bardzo bogate w przeciwutleniacze. Zawierają również duże ilości witaminy C, która zwiększa poziom kolagenu i może pomóc zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.

Truskawki są znane przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwutleniających, ale  również stanowią bogate źródło witaminy C. Zawartość witaminy C w truskawkach jest nawet nieco większa niż w pomarańczy.

Również powszechnie dostępne w polskich sklepach owoce egzotyczne mogą dostarczyć organizmowi dużą dawkę tej niezbędnej dla zdrowia witaminy. Bogatym źródłem witaminy C jest kiwi (zawiera jej więcej niż cytrusy) i ananas. Z kolei guawa, która podobnie jak kiwi, zawiera bardzo dużą ilość witaminy C (228 mg w 100 g owocu) ma także inne korzystne dla zdrowia właściwości – normuje ciśnienie krwi, wspomaga pracę serca i reguluje pracę układu pokarmowego. Mango jest naturalnie bogate w witaminę C i beta-karoten, dzięki czemu pomaga również w zwiększeniu odporności.

Zimą warto sięgnąć po cytrusy ? pomarańcze, cytryny, pomelo i grejpfruty. Jedna pomarańcza  albo dwie mandarynki pokrywają dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na  witaminę C.


fot: pixybay

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Co się wydarzyło 5 grudnia w Ząbkach?! Magia, emocje i świąteczny klimat!

W pierwszy piątek grudnia w Ząbkach, zgodnie z tradycją odbyło się Rozświetlenie Choinki Miejskiej w Parku Miejskim im. Szuberta. Ale nie było to [...]
0 komentarzy
Informacje z Mazowsza

Informacje z Mazowsza

W tym wydaniu programu informacyjnego samorządu województwa mazowieckiego „Informacje z Mazowsza” mówimy m.in. o laureatach Eskulapów Mazowsza, przyjętym przez sejmik budżecie województwa na [...]
0 komentarzy

Mazowsze wybrało patronów 2026 roku

Sejmik Województwa Mazowieckiego ogłosił nazwiska wybitnych Polaków, którzy obejmą patronat nad nadchodzącym rokiem. Są nimi Andrzej Strug, Pola Gojawiczyńska i Mieczysław Fogg. W [...]
0 komentarzy
Pożar w przychodni w Kobyłce

Pożar w przychodni w Kobyłce

19 grudnia  do Państwowej Straży Pożarnej w Wołominie wpłynęło zgłoszenie o pożarze w budynku przychodni zdrowia w Kobyłce przy ul. Załuskiego. Zgodnie z [...]
0 komentarzy
Zderzenie osobówek w Woli Rasztowskiej

Zderzenie osobówek w Woli Rasztowskiej

19 grudnia w Woli Rasztowskiej doszło do zderzenia dwóch pojazdów. Do zdarzenia, które miało miejsce na jednej z lokalnych dróg, natychmiast skierowano siły [...]
0 komentarzy
Kryminalni zlikwidowali kolejną dziuplę samochodową, 46-latek zatrzymany

Kryminalni zlikwidowali kolejną dziuplę samochodową, 46-latek zatrzymany

Współpraca policjantów kryminalnych z Komendy Powiatowej Policji w Wołominie i Komendy Wojewódzkiej Policji w Radomiu, doprowadziła do ujawnienia i zlikwidowania kolejnej dziupli samochodowej [...]
0 komentarzy
Ciężarówka wjechała w barierki na trasie S7. Setki puszek, z piwem wypadły, na drogę

Ciężarówka wjechała w barierki na trasie S7. Setki puszek z piwem wypadły na drogę.

18 grudnia na trasie S7 na 128 km drogi, w rejonie miejscowości Szczytniki, ciężarówka uderzyła w bariery po prawej stronie jezdni. Kierujący pojazdem [...]
0 komentarzy

Budżet Miasta Marki na 2026 rok przyjęty

Rada Miasta Marki przyjęła projekt budżetu na 2026 rok. Dokument – jak podkreślają władze samorządowe – ma charakter zdecydowanie proinwestycyjny, ale nie odbywa [...]
0 komentarzy

Zderzenie osobówki ze śmieciarką w Zaścieniu

W dniu 17 grudnia 2025 roku, w miejscowości Zaścienie (powiat wołomiński), doszło do zderzenia samochodu osobowego z pojazdem komunalnym. Do wypadku doszło na [...]
0 komentarzy

Tragiczny wypadek drogowy w Długosiodle.

W Długosiodle doszło do tragicznego wypadku drogowego. Kierujący Volvo 43-latek doprowadził do dachowania pojazdu, w trakcie którego wypadł z pojazdu. Mimo udzielonej pomocy [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.