Sprawdź, które owoce i warzywa a także zioła zawierają najwięcej witaminy C?

Witamina C (inaczej kwas askorbinowy) jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspiera układ krwionośny, pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i wspomaga układ odpornościowy. Potwierdzają to badania prowadzone już od 80 lat (witaminę C wyizolował w 1928 roku węgierski biochemik Albert Szent-Györgyi).

Organizm ludzki nie posiada zdolności syntezy witaminy C ani jej magazynowania, więc musi być ona dostarczona z zewnątrz jako składnik diety. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, EFSA (European Food Safety Authority) dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminę C wynosi od 95 do 110 mg. Najłatwiej dostarczyć witaminę C spożywając codziennie różnorodne warzywa i owoce.

Warzywa i owoce źródłem witaminy C

Najlepszym źródłem witaminy C są czarne porzeczki, acerola, dzika róża, rokitnik, natka pietruszki, papryka czerwona, chrzan, brokuły, brukselka, truskawki, kiwi i owoce cytrusowe. Witamina C jest jednak bardzo nietrwała, łatwo ulega rozpadowi pod wpływem tlenu i wysokiej temperatury. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie świeżych, nieprzetworzonych produktów.

Szczególną uwagę warto zwrócić na jarmuż, który oprócz potężnej dawki witaminy C zawiera także  błonnik, przeciwutleniacze, wapń i witaminę K. Jest też świetnym źródłem żelaza. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza i w pełni zaspakaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka. Doskonałym naturalnie występującym źródłem witaminy C są brokuły, warzywa liściaste i natka pietruszki, która wykazuje też działają detoksykacyjnie.  W 100 g natki pietruszki jest aż  177 mg witaminy C, a ponadto witamina E  oraz znaczne ilości kwasu foliowego, beta-karotenu i luteiny. Dzięki wysokiej zawartości silnych przeciwutleniaczy, natka pietruszki  może okazać się pomocna w zapobieganiu uszkodzeniom komórek, a tym samym zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia wielu chorób. Czerwona i żółta papryka są bardzo bogate w przeciwutleniacze. Zawierają również duże ilości witaminy C, która zwiększa poziom kolagenu i może pomóc zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.

Truskawki są znane przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwutleniających, ale  również stanowią bogate źródło witaminy C. Zawartość witaminy C w truskawkach jest nawet nieco większa niż w pomarańczy.

Również powszechnie dostępne w polskich sklepach owoce egzotyczne mogą dostarczyć organizmowi dużą dawkę tej niezbędnej dla zdrowia witaminy. Bogatym źródłem witaminy C jest kiwi (zawiera jej więcej niż cytrusy) i ananas. Z kolei guawa, która podobnie jak kiwi, zawiera bardzo dużą ilość witaminy C (228 mg w 100 g owocu) ma także inne korzystne dla zdrowia właściwości – normuje ciśnienie krwi, wspomaga pracę serca i reguluje pracę układu pokarmowego. Mango jest naturalnie bogate w witaminę C i beta-karoten, dzięki czemu pomaga również w zwiększeniu odporności.

Zimą warto sięgnąć po cytrusy ? pomarańcze, cytryny, pomelo i grejpfruty. Jedna pomarańcza  albo dwie mandarynki pokrywają dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na  witaminę C.


fot: pixybay

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Informacje z Mazowsza

W tym wydaniu programu informacyjnego samorządu województwa mazowieckiego „Informacje z Mazowsza” mówimy m.in. o 20 latach Polski w Unii Europejskiej, nowej pracowni w [...]
0 komentarzy
Majówkę czas zacząć

Majówkę czas zacząć

Zbliża się długi majowy weekend. To idealny czas na aktywny odpoczynek na łonie natury, ale także zwiedzanie i poznawanie uroków naszego regionu. Na [...]
0 komentarzy
Trzy inwestycje sejmiku Mazowsza w ogólnopolskim konkursie

Trzy inwestycje sejmiku Mazowsza w ogólnopolskim konkursie

Trwa głosowanie na najciekawsze budowy i modernizacje w Ogólnopolskim Konkursie Otwartym „Modernizacja Roku & Budowa XXI wieku”. Wśród nominowanych są trzy inwestycje sfinansowane [...]
0 komentarzy

Nowy dworzec w Tłuszczu otwarty dla pasażerów

Nowoczesny wygląd, elewacją ze szkła i cegły licowej, przestronne, minimalistyczne, ale komfortowe wnętrze i wiele rozwiązań przyjaznych środowisku oraz osobom z niepełnosprawnościami – [...]
0 komentarzy
Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim, Wyszkowskim, Ostrowskim, Węgrowskim i Sokołowskim

Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

W dniach od 26 kwietnia do 7 maja planowane są przerwy w dostawie energii elektrycznej na terenie Powiatu Wołomińskiego. Obszar Data rozpoczęcia Data [...]
0 komentarzy
Pożar samochodu ciężarowego w Kobyłce

Pożar samochodu ciężarowego w Kobyłce

24 kwietnia w Kobyłce na ul. Wrzosowej doszło do pożaru samochodu ciężarowego. W wyniku zdarzenia nikt nie odniósł obrażeń. Po dojeździe na miejsce [...]
0 komentarzy
Stracił pieniądze, bo uwierzył fałszywej funkcjonariuszce

Stracił pieniądze, bo uwierzył fałszywej funkcjonariuszce

Ponad 240 tysięcy złotych stracił mieszkaniec powiatu wołomińskiego, który wpadł w pułapkę fałszywej funkcjonariuszki Centralnego Biura Śledczego Policji. Oszustka podczas rozmowy telefonicznej, przedstawiła [...]
0 komentarzy
I sesja nowej Rady Miasta Marki

I sesja nowej Rady Miasta Marki

Postanowienie Komisarza Wyborczego w Warszawie III z dnia 16 kwietnia 2024 roku Na podstawie art. 20 ust. 2 i art. 29a ust. 2 [...]
0 komentarzy
Duże utrudnienia na linii wołomińskiej w majówkę

Duże utrudnienia na linii wołomińskiej w majówkę

Od 27 kwietnia do 3 maja 2024 r. wystąpią bardzo duże utrudnienia w kursowaniu pociągów na linii R6 i R60 (Warszawa Wileńska – [...]
0 komentarzy
37 tys. zrealizowanych projektów na Mazowszu dzięki UE

37 tys. zrealizowanych projektów na Mazowszu dzięki UE

Ponad 37 tys. projektów o wartości ponad 200 mld zł zrealizowanych na Mazowszu, z czego aż 14 tys. z programów regionalnych – to [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.