Turniej wiedzy o zdrowiu

W dniu 28 kwietnia w Gimnazjum Nr 1 im. Zofii Nałkowskiej został zorganizowany turniej wiedzy o zdrowiu. Reprezentanci czterech gimnazjów z powiatu wołomińskiego, zmierzyli się ze sobą odpowiadając na pytania dotyczące zdrowego trybu życia.

Celem konkursu było pogłębianie wśród uczniów wiedzy prozdrowotnej i zdrowego stylu życia, poznawanie znaczenia pokarmów i ich podstawowych składników dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, kształtowanie odpowiedzialności za zdrowie własne i innych oraz nawiązanie współpracy między szkołami. ? Młodzież była bardzo dobrze przygotowana do konkursu ? mówi pani Jolanta Mosak, wicedyrektor ZS Nr 1 w Wołominie, a także pomysłodawczyni imprezy.

Na wstępie, Krzysztof Milczarek ? dyrektor Zespołu Szkół Nr 1 w Wołominie, w którego skład wchodzi Gimnazjum Nr 1, wprowadził uczestników w tematykę zagadnienia. Rozpoczynając zadał pytanie ? Czym jesteśmy? Na co z sali padła odpowiedź: ? Tym, co jemy. Prelegent wskazał działania, jakie jego szkoła podejmuje dla promocji zdrowia wśród uczniów: Przy stołówce są tablice, które informują o właściwym sposobie żywienia. Przez zimę w Zespole Szkół Nr 1 zostało zjedzone pół tony jabłek. Dyrektor Milczarek zwrócił również uwagę na fakt, że trzeba pić dużo wody żeby się nie starzeć, jest to nawet 3,7 litra na dobę. ? Odpowiednia ilość płynów jest niezbędna do tego, aby komórki były cały czas młode ? przekonywał.

Wszystkich przybyłych na konkurs powitała wicedyrektor Jolanta Mosak, która podkreśliła, że placówka, którą kieruje, stara się o tytuł szkoły promującej zdrowie. ? W związku z tym w ofercie szkolnego sklepiku nie ma niezdrowych, przesłodzonych i tuczących produktów ? mówiła.

W imieniu burmistrz miasta Wołomin ? Elżbiety Radwan, głos zabrała Edyta Malinowska, naczelnik Wydziału Polityki Społecznej, Sportu i Edukacji, życząc wszystkim uczestnikom konkursu powodzenia. Naczelnik Malinowska przypomniała starą maksymę, która mówi, że lepiej zapobiegać niż leczyć.

Pierwsza runda turnieju polegała na zadawaniu pytań, na które były trzy możliwe odpowiedzi: a, b lub c. Padło wiele ciekawych pytań, które poruszały takie tematy jak: anoreksja, papierosy czy alergeny. Pouczające były pytania dotyczące składników odżywczych, które występują w różnych produktach spożywczych.

Druga runda nosiła tytuł: ?Czy wiesz co jesz??. Ta część konkursu polegała na tym, że jeden z członków zespołu z zawiązanymi oczami próbował pięciu produktów i starał się odgadnąć co zjada. W drugiej rundzie było do zdobycia maksymalnie pięć punktów.

Między rundami młodzież zaprezentowała scenki promujące zdrowy tryb życia. Padły też pytania do publiczności.

W trzeciej rundzie prowadzący zadawał pytania, a zespoły z poszczególnych gimnazjów odpowiadały na nie pisemnie.

W czwartej rundzie na pytanie zadane przez prowadzącego były dwie możliwe odpowiedzi: prawda czy fałsz? ? pytał uczestników. Poruszono wiele ciekawych kwestii dotyczących zdrowia. Uczestnicy konkursu musieli m.in. odpowiedzieć na pytanie: czy dobrym źródłem kwasów omega 3 są ryby i orzechy włoskie? – (prawda przyp. red).

Ponieważ konkurs okazał się bardzo wyrównany, to do jego rozstrzygnięcia niezbędne okazało się rozegranie piątej rundy, w której zadawano pytania otwarte. Tym razem również nie nastąpiło rozstrzygniecie i jury uznało, że należy powtórzyć serię pytań. Kluczowym okazało się pytanie z zakresu ratownictwa: ? Co ma na celu reanimacja? ? (przywrócenie akcji serca i oddechu – przyp. red.), na które nie odpowiedziała jedna z drużyn. Liczenie głosów polegało na wrzucaniu jabłek do koszyków z nazwami czterech szkół startujących w konkursie. Ostatecznie najwięcej punktów (jabłek) zdobyły ex aequo dwa zespoły, tj. Gimnazjum Nr 1 im. Zofii Nałkowskiej oraz Gimnazjum Nr 2 w Wołominie. Drugie miejsce zajęło Gimnazjum w Czarnej, zaś trzecie Gimnazjum Nr 5 w Wołominie.

Koordynatorem konkursu była Wioletta Krzyżewska- Kurek ? nauczyciel wychowania fizycznego. Patronat nad akcją objęła burmistrz Wołomina Elżbieta Radwan.

Paweł Choim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.