Zdrowa jesień na stole

Jesień to pora roku, w której łatwo o choroby i przeziębienia. W zdrowej diecie powinniśmy zwracać głównie uwagę na witaminy. Ma być ich jak najwięcej. Na szczęście teraz łatwo dołączyć je do naszej diety, bowiem wokół mamy jeszcze bogactwo kolorowych warzyw i owoców.

Jesienią mamy duży wybór zdrowych warzyw i owoców. Na każdym straganie wzrok i węch przyciągają soczyste śliwy, jabłka, gruszki, kuszą kolorowe dynie, cukinie, kabaczki… Wykorzystane w codziennym jadłospisie dostarczą odpowiedniej dawki witamin i soli mineralnych. Warzywa i owoce mogą stanowić bazę naszych posiłków, bądź być przemyślanym dodatkiem do dań. Warzywa najlepiej łączyć z chudym mięsem (najlepiej drobiem) i rybami. Takie połączenie jest smaczne, dietetyczne i uodporni nas na czas jesiennej słoty. Unikajmy jednak smażenia w głębokim tłuszczu. Najlepiej jeść potrawy przyrządzone na parze, grillu lub pieczone w piekarniku, w folii aluminiowej. Dobrze też ograniczyć ilość spożywanych ziemniaków, makaronów i innych klusek na rzecz większej porcji zdrowych warzyw i surówek. Owoce można pałaszować w ?czystej? formie bądź dodawać do jogurtów, płatków z mlekiem, kaszek. Znakomitym rozwiązaniem dla zwiększenia ilości codziennych porcji owoców i warzyw są soki. Wiadomo, że najlepiej przygotować je samodzielnie, jednak na naszym rynku pojawiło się już sporo propozycji soków, tak zwanych jednodniowych, które też stanowić mogą zdrowe uzupełnienie jesiennej diety.

A co jeść jeżeli mimo wszytko dopadnie nas przeziębienie? Dobrym rozwiązaniem są wtedy cytrusy oraz rozgrzewające herbatki. Na pewno nie zaszkodzi też słynne gorące mleko z miodem, masłem i jak niektórzy przygotowują – z czosnkiem. Należy pamiętać, że czosnek mimo swego odpychającego zapachu jest naturalnym antybiotykiem. Działa antybakteryjnie i zapobiega rozwijaniu się wirusów w naszym organizmie. A jeśli już mowa o ostrych smakach i zapachach to nie zapominajmy również o cebuli. W postaci słodkiego syropu naprawdę pomaga przy kłopotach z gardłem, ułatwiając odkrztuszanie.

Warto też pić dużo płynów, ale tylko w postaci soków, wody, ziołowych i owocowych herbat. Ograniczyć trzeba za to kawę i alkohol. Dobrym pomysłem na wzbogacenie naszego jadłospisu są kefiry, maślanki i jogurty. Obecne w nich probiotyki pomogą ochronić florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego.

Na czas jesiennych chłodów dobrym pomysłem na posiłek będą zupy. Rozgrzeją, uzupełnią dietę w witaminy, często zaskoczą smakiem. Bowiem w kwestii przyrządzania zup warto eksperymentować. Nie bazować tylko na tradycyjnej grochowej, pomidorowej, kapuśniaku, ogórkowej, czy rosole z makaronem. Smaczne i zdrowe są też przecież zupy kremy z dyni, z pora, marchwi, zupy w stylu minestrone, z bogactwem jarzyn, czy zupy rybne.

Uwierzmy zatem, że zdrowe jedzenie nie musi być niesmaczne. Przemyślane i dobrze przyrządzone na pewno wzmocni nasz organizm, ale zadowoli też nasze kubki smakowe.

Sylwia Kowalska