05. Hala dla produktu regionalnego

Kilka tygodni temu na Praskiej Giełdzie Spożywczej odbyły się Dni Produktów Regionalnych i Tradycyjnych „Polskie Smaki”.

Prezentowano na nich: fafernuchy, sękacze, kindziuki i cepeliny oraz wiele innych smakołyków regionalnych kuchni z Podlasia i Mazowsza. Swoje wyroby zachwalały między innymi firmy: Eko Smak z Korycina, Woli Zambrowskiej, Spółdzienia Mleczarska z Rospuda z Filipowa oraz producenci z Wiżajn i Choroszczy. Tradycyjne pieczywo oferowała piekarnia z Ejszeryszek sękacze Lidia Andraka i wielu wielu innych producentów.
Dni Produktu Regionalnego i Tradycyjnego Polskie Smaki przyniosły nie tylko efekt promocyjny, ale zaowocowały nawiązaniem kontaktów między producentami i przedstawicielami handlowymi. Praska Giełda Spożywcza pragnie stać się miejscem spotkania i wymiany towarowej lokalnych produktów z różnych części kraju i dystrybutorów oraz kupców. W tym celu podjęta jest wspólna inicjatywa Polskiej Izby Produktów Regionalnych i Praskiej Giełdy Spożywczej. Budowana przez PGS nowa hala na terenie Giełdy w części zostanie przeznaczona dla producentów, którzy prezentowali swoje produkty podczas imprezy Polskie Smaki. W zamiarach jest, aby hala została wybudowana do końca września i od 1 października oddana do użytku. tur

Jedno przemyślenie nt. „05. Hala dla produktu regionalnego

  1. Moze ktos by mi powiedzial jakie sa mozliwosci podobnych prezantacji w skali ogolnokrajowej i poza granicami naszego kraju?

Możliwość komentowania jest wyłączona.