13. Polskie smaki

II.Dni Produktów Regionalnych i Tradycyjnych

Kurpiowskie pieczywo, kiełbasę pradziada, pieczonego prosiaka, bigos na miodzie, przetwory warzywne i owocowe oraz tradycyjne ciasta – można było spróbować i zakupić podczas drugiej edycji Dni Produktów Regionalnych i Tradycyjnych POLSKIE SMAKI, które odbyły się w dniach 11-12 maja 2006 r. na Praskiej Giełdzie Spożywczej w Ząbkach.

Uroczyste otwarcie imprezy poprzedziła konferencja prasowa, w której udział wzięli przedstawiciele producentów regionalnych z województwa mazowieckiego, podkarpackiego oraz kilkunastu dziennikarzy z telewizji, radia i prasy. Stwierdzono, że żywność naturalna, zdrowa, wysokiej jakości, bez chemicznych dodatków i konserwantów – to wielka szansa polskiego rolnictwa.
Zaproszonych gości oraz uczestników Dni Produktów przywitał prezes Praskiej Giełdy Spożywczej Zenon Daniłowski. Podkreślił on, że PGS pragnie stać się miejscem spotkania i wymiany towarowej miedzy lokalnymi producentami z różnych części kraju a hurtownikami, zaopatrującymi handel detaliczny i gastronomię. Atutem, który dobrze rokuje na przyszłość jest jakość produktów spożywczych, tradycyjna receptura ich wytwarzania i niepowtarzalny smak. Prezes poinformował, że na PGS do końca tego roku będą działały trzy hurtownie z artykułami regionalnymi i tradycyjnymi a działający na Giełdzie hurtownicy deklarują, że stworzą wydzielone stoiska „POLSKIE SMAKI – tradycja i jakość”.
Uroczystego otwarcia II. Dni Produktów Regionalnych i Tradycyjnych POLSKIE SMAKI dokonał wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Andrzej Kryspin Babuchowski, który odczytał list wicepremiera i ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wśród zaproszonych gości obecni byli: przewodniczący sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi poseł Wojciech Mojzesowicz z zastępcą przewodniczącego Komisji posłem Wojciechem Pomajdą, marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik z wicemarszałkiem Waldemarem Roszkiewiczem oraz wicemarszałek Województwa Lubelskiego Waldemar Jakubaszek. Z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego przybył dyrektor departamentu ochrony środowiska i rozwoju wsi Zygmunt Babkiewicz, z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi obecny był dyrektor biura dyrektora generalnego Dariusz Młotkiewicz, natomiast władze lokalne reprezentował burmistrz miasta Ząbki Jerzy Boksznajder.
Marek Połomski

Jedno przemyślenie nt. „13. Polskie smaki

Możliwość komentowania jest wyłączona.