13. Rozwój i modernizacja

Rozmowa z Prezesem Zarządu Praskiej Giełdy Spożywczej w Ząbkach – Zenonem Daniłowskim

– Panie Prezesie – Praska Giełda Spożywcza w Ząbkach jest rynkiem hurtowym, stanowiącym bazę zaopatrzenia w artykuły spożywcze dla naszego powiatu. Co wydarzyło się na Praskiej Giełdzie w minionym roku?
– Można to ująć w dwóch słowach: inwestycje i modernizacja. Wybudowaliśmy halę o powierzchni ponad 1 000 m2, z kilkunastoma boksami, z dostępem do wody, kanalizacji, łączności telefonicznej oraz do Internetu. Znaleźli się w nich dotychczasowi operatorzy Giełdy, prowadzący działalność w wysłużonych pawilonach bądź na placu. Kolejną inwestycją była ukończona niedawno rozbudowa o 800 m2 hali Batny, największego na Mazowszu dystrybutora produktów nabiałowych. Naszym celem jest tworzenie nowoczesnych powierzchni handlowych, zgodnych ze standardami europejskimi.
– Czy oprócz inwestycji, podejmowane są na PGS inne działania?
– Dwie znaczące firmy w branży dystrybucji mięsa Robtom i Apex, dokonały modernizacji starych oraz adaptacji nowych pomieszczeń. Umożliwiło to rozwinięcie działalności oraz dostosowanie się do europejskich standardów w zakresie przechowywania żywności. Działania adaptacyjne, zmierzające do powiększenia zakresu działalności, wykonała także firma Gonciarz – największy u nas podmiot w zakresie dystrybucji opakowań na artykuły spożywcze i dla gastronomii.
– Przybywają nowe powierzchnie sprzedaży. Czy pozyskujecie również nowe firmy?
– Staramy się pozyskiwać firmy renomowane. Swoją hurtownię uruchomiła spółdzielnia mleczarska Maćkowy z Gdańska. Ta znana dotychczas głównie na Wybrzeżu mleczarnia, ma w swojej ofercie ponad 100 produktów, a na swym koncie złote medale Międzynarodowych Targów Poznańskich i wyróżnienia. Najważniejszym jest Wielki Złoty Medal MTP, przyznawany Najlepszym z Najlepszych. W tym elitarnym gronie Maćkowy jest jedyną spółdzielnią mleczarską.
– Problemem dla klientów jest wjazd, a jeszcze bardziej wyjazd z tereniu Giełdy. Czy w najbliższym czasie sytuacja ulegnie zmianie?
– Niedawno wykonana modernizacja skrzyżowania nie rozwiązała istniejącego problemu. Lewoskręt w znajdującą się naprzeciwko Giełdy ulicę Powstańców, ułatwił w pewnym stopniu dojazd na PGS. Nierozwiązany pozostaje nadal problem wyjazdu z Giełdy, szczególnie w stronę Ząbek oraz wjazdu na jej teren od strony ulicy Chełmżyńskiej. Rozważany wcześniej wariant z ustawieniem sygnalizacji świetlnej nie może być zrealizowany. Jako rozwiązanie docelowe powstanie więc rondo, które usprawni ruch w tym newralgicznym miejscu. Należy pamiętać, że na PGS wjeżdża każdego dnia od tysiąca do trzech tysięcy pojazdów.
– Popularne stało się ostatnio hasło POLSKIE SMAKI, które wiąże się z Praską Giełdą Spożywczą. Czy to kolejne przedsięwzięcie Giełdy?
– Praska Giełda Spożywcza jako pierwszy rynek hurtowy w Polsce uruchomiła, we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedsięwzięcie handlowe w postaci salonu, w którym oferowane są regionalne produkty spożywcze. Wytwarzana zgodnie z dziedzictwem kulinarnym żywność, jest wielką szansą dla rolnictwa i handlu, zarówno w kraju, jak i za granicą. Wychodząc naprzeciw rosnącemu zapotrzebowaniu, swoją rolę widzimy w działaniach, zmierzających do zbudowania krajowego rynku na te produkty.
– Korzystając z okazji przypomnę, że sprzedaż w naszym salonie POLSKIE SMAKI – TRADYCJA I JAKOŚĆ odbywa się od poniedziałku do soboty, w godzinach: od 6.00 do 14.00.
– Panie Prezesie – widać z tego, że staracie się dostosować wasze działania do potrzeb operatorów i klientów…
– Chciałbym podkreślić, że do niedawna byliśmy znani przede wszystkim jako rynek dystrybucji mięsa i nabiału. W ostatnich dwóch latach udało nam się stworzyć rynek owocowo-warzywny z prawdziwego zdarzenia. Składa się na niego potencjał kilkudziesięciu firm. Większość z nich prowadzi dystrybucję z osobnych boksów w halach, pozwalającą zagwarantować produktom odpowiednią jakość oraz na całoroczną sprzedaż w przypadku artykułów wrażliwych na zmianę temperatury.
– Co w podejmowanych działaniach jest dla Zarządu Giełdy najważniejsze?
– Zarządowi Giełdy zależy szczególnie na tym, aby był to rynek kompleksowy, a klient zaopatrzył się w jednym miejscu, nie szukając i nie jeżdżąc zbyt daleko. Hasło: Kupisz wszystko w jednym miejscu – to wizytówka Praskiej Giełdy Spożywczej.
Rozmawiał MP

Jedno przemyślenie nt. „13. Rozwój i modernizacja

  1. Szkoda tylko, że nic sie nie robi aby poprawić dojazd do giełdy. Warto także zająć sie wymiana nawierzchni na samej gieldzie. Dobrze, że gielda jest tak blisko i mozna tam takze zrobić wieksze zakupy. Tylko jednego brakuje! Informacji o hurtowniach na terenie giełdy.

Możliwość komentowania jest wyłączona.