Najlepsze sery z Mazowsza i zdjęcia ?ze smakiem? nagrodzone

Znamy laureatów i wyróżnionych w konkursach organizowanych przez samorząd Mazowsza ? ?Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych? oraz ?Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej?. Najlepszym mazowieckim producentom serów oraz fotografom amatorom nagrody wręczyła członek zarządu województwa Janina Ewa Orzełowska.

Najlepsze sery zagrodowe

Samorząd Mazowsza nagrodził najlepsze produkty spośród 30 zakwalifikowanych do konkursu. Laureatów i wyróżnionych wskazano w trzech kategoriach: sery świeże, sery dojrzewające oraz sery pleśniowe. Do autorów najlepszych smakołyków trafiły nagrody rzeczowe. Jak zaznacza członek zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska, produkty regionalne z Mazowsza słyną z wysokiej jakości i dobrego smaku.

? Kuchnia regionalna jest ogromnym atutem Mazowsza. Potrawy tworzone są z pasją, z najlepszych składników, często pochodzących z własnych gospodarstw lub lokalnych dostawców. Te najlepsze nagradzamy m.in. w konkursie serów zagrodowych. Co ważne, potrawy z naszego regionu nie tylko świetnie smakują, ale mogą też inspirować. Nie od dziś bowiem wiadomo, że jemy także oczami. Przekonaliśmy się o tym w konkursie fotografii kulinarnej, gdzie autorzy zachwycili nas ciekawym ujęciem produktów tradycyjnych. Serdecznie gratuluję wszystkim nagrodzonym.

Lista nagrodzonych w ?Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych?

Kategoria sery świeże:

I miejsce ? ser podpuszczkowy krowi wędzony z orzechem włoskim ?Orzeszek?, Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica;

II miejsce ? ser wędzony z kozieradką, Jadwiga Teresiak z Antoniewa, gmina Nowa Sucha;

III miejsce ? ser serwatkowy ?a la Rocotta?, Anna Goliszewska z Kawęczyna, gmina Maciejowice;

Wyróżnienie: ser kozi z pieprzem, Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów.

Kategoria sery dojrzewające:

I miejsce ? ?Piwoszek? ser dojrzewający nacierany pieprzem ciemnym, Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel, gmina Osieck;

II miejsce ? ?Miodzio? ser kozi dojrzewający w miodzie, Wiesław Kalicki z Żelkowa Kolonii, gmina Siedlce;

III miejsce ? ser z Grzybowa krowio-kozi długo dojrzewający typu szwajcarskiego, Ewa Smuk-Stratenwerth z Grzybowa, gmina Słubice.

Wyróżnienie: ser Krawczoski, Justyna Stefaniuk z Mostowa, gmina Huszlew.

Kategoria sery pleśniowe:

I miejsce ? Biały Stoczek, Sławomir Rosiak z Brzozowa, gmina Iłów;

II miejsce ? Puchata Koza, Agnieszka Niedojadło z Piskorni, gmina Pokrzywnica;

III miejsce ? Koziulki ? serowe kuleczki z mleka koziego, Bogdan Dubil z miejscowości Pałki, gmina Zwoleń.

Najlepsze fotografie kulinarne

Fotografowie amatorzy rywalizowali w dwóch kategoriach. Tematem pierwszej z nich były produkty, potrawy lub napoje wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Natomiast druga pozwalała autorom na dowolną interpretację przedstawienia: produktu, potrawy lub napoju posiadającego logotyp Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Spośród 101 nadesłanych zdjęć, kapituła konkursu nagrodziła 15 zdjęć i przyznała 13 wyróżnień. Najlepsi otrzymali nagrody finansowe ? za I miejsce 1 tys. zł, za II ? 800 zł, za III ? 600 zł, a za wyróżnieni ? 200 zł.

Lista nagrodzonych w ?Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej?:

Kategoria: Lista Produktów Tradycyjnych

Produkty:

I miejsce ? Olej rzepakowy z Winnik tłoczony na zimno, Iwona Soroka z Łosic;

II miejsce ? Czosnek latowicki, Urszula Sobieszek z Piastowa;

III miejsce ? Miody z Grębkowa, Agata Warczachowska z Mochowa.

Wyróżnienia ? Produkty:

  • Miód kurpiowski, Marta Bukowska z Przasnysza;
  • Ogórki kiszone z liściem dębu, Iwona Skoneczna z Żyrardowa;
  • Sos dyniowo-ziołowy, Renata Sobieraj z Warszawy;
  • Jabłka grójeckie, Agnieszka Sochal z Warszawy;
  • Truskawka zwoleńska, Wiesława Zaniuk z Łosic;
  • Miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy, Bogdan Tarkowski z Łosic.

Potrawy:

I miejsce ? Pierogi niemojskie, Ewa Dudzińska z Radomia;

II miejsce ? Naleśniki starokornickie, Katarzyna Kolasińska z Głowaczów;

III miejsce ? Naleśniki starokornickie, Adam Obarski z Pionek;

III miejsce ? Amoniaczki, Agnieszka Marczewska z Łosic.

Wyróżnienia ? Potrawy:

  • Sos dyniowo-ziołowy, Magdalena Bukowska z Przasnysza;
  • Bugaj gruduski, Marianna Sobieraj z Czernic Borowych.

Napoje:

I miejsce ? Kompot z jabłek z Radziwiłłowa, Dominik Orłowski z Warszawy;

II miejsce ? Herbatka z czarnego bzu, Marta Dunajewska Zaniuk z Łosic;

III miejsce ? Napój z kwiatów czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej, Piotr Soroka z Łosic

Wyróżnienia ? Napoje:

  • Kwas chlebowy z Załawy, Mateusz Kopański z Łosic;
  • Nalewka wiśniowa z Dobrzankowa; Elżbieta Semeniuk z Łosic.

Kategoria: Sieć Dziedzictwa Kulinarnego

Produkty:

I miejsce ? Miód z czarnuszką i czarnym bzem Pasieki Rodziny Sadowskich, Justyna Kamińska z Czerska;

II miejsce ? Porzeczka z Gospodarstwa Sadowniczego Zdrowy Owoc, Tomasz Faluta z Warszawy;

III miejsce ? Mleko w proszku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach, Anna Poławska z Warszawy.

Wyróżnienia ? Produkty:

  • Miód słonecznikowy, Bogumiła Warczachowska z Mochowa;
  • Smalec Stelmański, Przemysław Grzelak z Mochowa.

Potrawy:

I miejsce ? Ciasteczka z lawendą, Monika Lutkiewicz z Sarnak;

Wyróżnienia ? Potrawy:  

  • Pączki z konfiturą różaną, Natalia Różańska z Jedlnia-Letnisko;

Napoje:

I miejsce ? Tłoczony sok jabłkowy Sad na Zapieckach, Dominika Robaszkiewicz z Warszawy.

 

Więcej informacji z Mazowsza

Złóż wniosek o 800 plus do końca kwietnia

Złóż wniosek o 800 plus do końca kwietnia

Od 1 lutego 2024 roku ZUS rozpoczął przyjmowanie wniosków o świadczenie wychowawcze 800 plus na nowy okres świadczeniowy. Aby zachować ciągłość wypłaty świadczenia [...]
0 komentarzy

Informacje z Mazowsza

W tym wydaniu programu informacyjnego samorządu województwa mazowieckiego „Informacje z Mazowsza” mówimy m.in. o 20 latach Polski w Unii Europejskiej, nowej pracowni w [...]
0 komentarzy
Majówkę czas zacząć

Majówkę czas zacząć

Zbliża się długi majowy weekend. To idealny czas na aktywny odpoczynek na łonie natury, ale także zwiedzanie i poznawanie uroków naszego regionu. Na [...]
0 komentarzy
1 MAJA 2024 WARSZAWA. ZAPRASZAMY NA XV MEMORIAŁ KRÓLAKA!

1 MAJA 2024 WARSZAWA. ZAPRASZAMY NA XV MEMORIAŁ KRÓLAKA!

Święto Kolarskie w Święto Pracy! W środę 1 maja na terenie Toru Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie odbędzie się XV Memoriał Stanisława Królaka [...]
0 komentarzy
20 lat w Unii Europejskiej

20 lat w Unii Europejskiej

Swoboda podróżowania, nowe drogi i mosty, nowoczesny niskoemisyjny transport, przedszkola i szkoły, place zabaw czy wozy strażackie – to tylko kilka przykładów tego, [...]
0 komentarzy
Planowane wyłączenia prądu

Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim, Wyszkowskim, Ostrowskim, Węgrowskim i Sokołowskim

W dniach od 29 kwietnia do 3 maja planowane są przerwy w dostawie energii elektrycznej na terenie Powiatu Wołomińskiego, Wyszkowskiego, Ostrowskiego, Węgrowskiego i [...]
0 komentarzy

Osoby z niepełnosprawnościami z większą szansą na integrację społeczną i usamodzielnienie

Likwidacja barier architektonicznych czy budowa miejsca rehabilitacji osób z niepełnosprawnościami – to tylko część projektów, które otrzymały w tym roku ponad 4,2 mln zł dofinasowania. [...]
0 komentarzy
Trzy inwestycje sejmiku Mazowsza w ogólnopolskim konkursie

Trzy inwestycje sejmiku Mazowsza w ogólnopolskim konkursie

Trwa głosowanie na najciekawsze budowy i modernizacje w Ogólnopolskim Konkursie Otwartym „Modernizacja Roku & Budowa XXI wieku”. Wśród nominowanych są trzy inwestycje sfinansowane [...]
0 komentarzy
Majówka z KM

Majówka z KM

W tym roku w długi weekend majowy oferta biletu wycieczkowego Kolei Mazowieckich, jak również Mazobilet, będzie obowiązywała także w czwartek, 2 maja. Oznacza [...]
0 komentarzy
Ulga dla pracujących seniorów

Ulga dla pracujących seniorów

Osoby, które po osiągnięciu wieku emerytalnego nie pobierają emerytury,  a nadal pracują, mogą skorzystać z ulgi dla pracujących seniorów. Pozostając w zatrudnieniu, przychody [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.