Dieta kontra rak

W dzisiejszych czasach coraz częściej stykamy się z najpotężniejszym (poza nią samą), wrogiem ludzkości ? chorobą nowotworową. Jednak wiele badań naukowych dowodzi, że odpowiednia dieta może przeciwdziałać powstawaniu i rozwojowi nowotworów oraz chronić przed przerzutami.

W dobie coraz częściej występujących chorób nowotworowych, nie sposób przejść obojętnie obok książki dr Anny  Roguskiej „Dieta kontra rak”. Pomimo niewielkich rozmiarów (256 stron) publikacja stanowi rzetelnie opracowane kompendium podstawowej wiedzy na temat żywienia w najczęściej występujących chorobach onkologicznych oraz w trakcie chemioterapii, radioterapii i leczenia chirurgicznego.
Jest też cennym źródłem informacji dla wszystkich, którzy chcą świadomie zadbać o własne zdrowie, wprowadzając do codziennego menu produkty mające działanie antynowotworowe.
W poszczególnych rozdziałach dr Anna Roguska omawia najistotniejsze zagadnienia dotyczące prawidłowego doboru i przechowywania artykułów spożywczych. Szczegółowo przedstawia zasady żywienia podczas leczenia onkologicznego, w tym niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy i minerały oraz 12 najważniejszych grup produktów potrzebnych do stworzenia dobrze zbilansowanego menu.

Książka „Dieta kontra rak” autorstwa Anny Roguskiej to rzetelnie opracowane kompendium podstawowej wiedzy na temat żywienia w najczęściej występujących chorobach onkologicznych oraz w trakcie chemioterapii, radioterapii i leczenia chirurgicznego.
Jest też cennym źródłem informacji o produktach mających działanie antynowotworowe.

Odrębne rozdziały zostały poświęcone m.in. znaczeniu probiotyków, prebiotyków i synbiotyków podczas leczenia onkologicznego i w profilaktyce nowotworowej oraz dietom w przypadku nietolerancji laktozy i glutenu.  Czytelnicy znajdą również wiele istotnych wskazówek dotyczących radzenia sobie z niepożądanymi działaniami przyjmowanych leków (nudności, zaparcia, suchość i ból jamy ustnej i gardła) na które cierpi wielu chorych.
Całość uzupełniają liczne przepisy umożliwiające przygotowanie pełnowartościowych posiłków oraz propozycje jadłospisu w różnych chorobach nowotworowych.
Książka Anny Rogulskiej ułatwi osobom nie korzystającym z konsultacji dietetyka stworzenie zdrowych, w pełni zbilansowanych i lekkostrawnych posiłków tak ważnych podczas walki z chorobą.
Publikacja ukazała się nakładem Wydawnictwa Lekarskiego PZWL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.