Francuski wieczór z Karolem Okrasą

TEATR EQUUS zaprasza na kolejny wieczór z Karolem Okrasą, który odbędzie się 22 listopada 2009 o godz 18.00. Tym razem będzie to podróż do Francji, największego i najbardziej zróżnicowanego kraju Europy Zachodniej.

Francja to kraj o ciągłych aspiracjach do bycia wyjątkowym z wysoko rozwiniętą kulturą, sztuką, elegancją i jakże nam znaną francuską manierą. Francja to także kolebka wielu europejskich myślicieli, pisarzy, artystów, wynalazców i twórców nowych kierunków filozoficznych. To kraj o bogatej i niebanalnej historii, której dziećmi są Marsylianka, Wieża Eiffla, Katedra Notre Dame, Luwr, Panteon, Pompidou, Katedra w Chartres i wiele innych niemniej ciekawych miejsc i zabytków. Wreszcie Francja to Paryż stolica mody i światowe centrum perfum.

A Paryż ? Paryż zachwyca! Paryż nigdy nie zasypia! Paryż olśniewa! Wie to każdy, kto chociaż raz był w tym magicznym mieście. Przyjeżdżając do Paryża, czujemy, że wkraczamy w niezwykły świat, którego próżno szukać w innych zakątkach tej planety. Wąskie uliczki i zabytkowe budynki, które były świadkami wielu historycznych wydarzeń, otworzą się także dla nas.

Kuchnia francuska jest niezwykle bogata i różnorodna, a wynika to przede wszystkim z perfekcyjnego położenia tego kraju. Dodatkowym autem sprzyjającym rozwojowi kuchni jest wspaniały urozmaicony klimat śródziemnomorski. Francuska kuchnia jest bardzo zdrowa, a mieszkańcy tego kraju cieszą się wspaniałym samopoczuciem. Kraj ten słynie z wspaniałych i zdrowych owoców morza, ryb, serów i wina. Dodatkiem kuchni francuskiej są warzywa takie jak: pomidory, bakłażany, karczochy, szparagi, sałaty. Francuzi uwielbiają zioła, które dodają niemal do każdej potrawy, a zioła prowansalskie z południa Francji znane są na całym świecie.

Poszczególne regiony tego kraju różnią się sposobem przyrządzania jedzenia, lecz obowiązkowym elementem każdego posiłku jest wino, Francuzi piją je zamiast wody, mleka, herbaty i piwa. Wybór win jest niezwykle bogaty te najbardziej znane, pochodzą z rejonów Bordeaux, Burgundii, Alzacji, doliny Loary i Rodanu, czy Szampanii. Za typowe i rozpowszechnione na cały świat są takie potrawy jak: ślimaki, żabie udka oraz ostrygi lecz gdyby trzeba było wybierać spośród specjalności francuskiej kuchni tę najbardziej typową, to największe szanse miałaby najskromniejsza ich przedstawicielka: bagietka. Stosunek Francuzów do pieczywa jest specyficzny. Stanowi ono dodatek do każdego dania.

Francuskie posiłki są bardzo obfite, nawet najskromniejszy posiłek składa się z czterech dań: przekąski, dania głównego, serów i deseru. Znane są śniadania francuskie, które słyną z tego są bardzo lekkie i na ogół na słodko, a stały zestaw to: dżem, bagietka, croissant oraz sok pomarańczowy. Każdy posiłek dla Francuza to świętość, którą należy celebrować z dostojnością. Tu nikt się nie spieszy, nie pogania i nie liczy czasu.

Główna atrakcją wieczoru będzie oczywiście Karol Okrasa, który przybliży nam świat kuchni francuskiej. Będziemy także gościć w progach naszego teatru Elisabeth Duda znaną nam wszystkim, konferansjerkę, uczestniczkę i programu ?Europa da się lubić?.

Dominik Ładno