Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego

Producenci żywności po raz kolejny zawalczą o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Na zgłoszenie produktów jest czas do 28 lutego. Do zdobycia są nagrody rzeczowe.

Ruszyła 18. edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Do tej pory nagrodzono już ponad 240 produktów. W zeszłym roku w gronie najlepszych znalazły się m.in. pieczony sum w galarecie miodowej, gąsiorowski ser ze skórką, słonecznikowy chleb na zakwasie czy syrop miętowo-cytrynowo-imbirowy.

– Nagroda w konkursie jest często pierwszym krokiem do tego, aby produkt stał się rozpoznawalny i doceniony na rynku krajowym, a nawet na arenie międzynarodowej. Jest to też potwierdzenie, że produkt cechuje się wysoką jakością i wyjątkowym smakiem – podkreśla marszałek Adam Struzik.

Swoje produkty mogą zgłaszać zarówno firmy komercyjne, jak i podmioty czy organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takie jak: osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, które mogą udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami, np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych. Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, by można go było promować przy różnych okazjach.

– Konkurs jest skierowany do producentów żywności z województwa mazowieckiego. Nagrody trafiają do tych, którzy mają ciekawe przepisy i bardzo dobre produkty. Później najlepsze z nich są prezentowane i promowane podczas wielu wydarzeń czy na targach. Zachęcam do udziału w konkursie – dodaje Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa.

Producenci indywidualni mogą zgłaszać produkty w 8 kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne/produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody, a także napoje (alkoholowe i bezalkoholowe). Z kolei przedsiębiorcy będą rywalizować w 4 kategoriach: wyroby pochodzenia roślinnego, wyroby pochodzenia zwierzęcego, napoje i inne.

Zgłoszenia należy wysłać do 28 lutego pocztąe-mailem lub przez ePUAP:

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie
Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
ul. Skoczylasa 4
03-469 Warszawa
e-mail: wydzialrolnictwa@mazovia.pl
ePUAP: /umwm/SkrytkaESP

Szczegółowe informacje można uzyskać pod nr tel.: 22 59 79 116 lub 22 59 79 102.

Regulamin jest dostępny pod linkiem https://mazovia.pl/pl/konkursy/xviii-edycja-konkursu-o-laur-marszalka-wojewodztwa-mazowieckiego-dla-mazowieckich-producentow-zywnosci-za-najlepszy-produkt-roku-2024.html.

Więcej informacji z Mazowsza

Największe polskie firmy wspierają edukację na Mazowszu

W województwie mazowieckim powstało najwięcej branżowych centrów umiejętności. Są to miejsca, w których szkoły zawodowe i technika przy wsparciu największych polskich firm tworzą [...]
0 komentarzy

Likwidujemy „białe plamy”! Rozwój opieki wczesnodziecięcej w województwie mazowieckim

Dostęp do usług opieki nad małymi dziećmi korzystnie wpływa na ich rozwój społeczno-emocjonalny i poznawczy. To także więcej możliwości kontaktów społecznych i uczenia [...]
0 komentarzy
Ponad 112 mln zł na inwestycje w mazowieckie szpitale dla wzmocnienia systemu ochrony ludności i obrony cywilnej

Ponad 112 mln zł na inwestycje w mazowieckie szpitale dla wzmocnienia systemu ochrony ludności i obrony cywilnej

Kontynuujemy działania na rzecz budowy kompleksowego systemu ochrony ludności i obrony cywilnej. Jednym z kluczowych elementów są inwestycje w mazowieckie szpitale uczestniczące w [...]
0 komentarzy
Mazowsze świętuje – 10. Edycja Mazowieckiej Marki Ekonomii Społecznej (MMES)

Mazowsze świętuje – 10. Edycja Mazowieckiej Marki Ekonomii Społecznej (MMES)

Dziesięć lat temu zrodziła się inicjatywa, która dziś stała się jedną z najważniejszych form promocji wartości społecznych, przedsiębiorczości i solidarności na Mazowszu. W [...]
0 komentarzy
Mazowiecka Gala Rozwoju Obszarów Wiejskich

Mazowiecka Gala Rozwoju Obszarów Wiejskich

Za nami wielkie święto mieszkańców obszarów wiejskich! Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa mazowieckiego, wręczyła nagrody producentom serów zagrodowych oraz gminom za najlepsze [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.