List otwarty w sprawie braku porozumienia w zakresie wspólnych inwestycji Gminy Radzymin i Powiatu Wołomińskiego

Zarząd Koła Platformy Obywatelskiej RP w Radzyminie wyraża głębokie zaniepokojenie ostatnimi doniesieniami dotyczącymi braku porozumienia w zakresie wspólnych inwestycji Gminy Radzymin i Powiatu Wołomińskiego.

Mając na względzie troskę o Radzymin, przysłuchujemy się publicznej dyskusji na temat współfinansowania inwestycji w Gminie Radzymin. Stoimy na stanowisku, iż przedstawiciele ugrupowań Prawa i Sprawiedliwości oraz Wspólnoty Samorządowej, tj. ugrupowań wspólnie rządzących w powiecie, wykorzystują Nasze Miasto oraz jego mieszkańców do wewnętrznych rozgrywek i przepychanek. Takie zachowanie nie jest godne osób, którym zależeć powinno na dobru wspólnym. Wyrażamy swój stanowczy sprzeciw wobec instrumentalnego traktowania Mieszkańców Radzymina, jako karty przetargowej w wewnętrznych rozgrywkach koalicjantów!

Zarząd koła PO w Radzyminie wzywa zarówno radnych PiS, z Panią Marta Rajchert (PiS) na czele oraz Wspólnotę Samorządową reprezentowaną, przez Burmistrza Radzymina Pana Zbigniewa Piotrowskiego, do zawarcia porozumienia w sprawie realizacji inwestycji, które służyć mają mieszkańcom naszej gminy, a nie partykularnym interesom koalicyjnych ugrupowań PiS i WS.

Uważamy, że inwestycje na drogach powiatowych w Gminie Radzymin, dla dobra mieszkańców, powinny być realizowane przez koalicję rządzącą bez prowadzenia jakiejkolwiek gry, ponieważ służą one społeczności lokalnej, która idąc chodnikiem nie myśli o polityce.

Uważamy, że należy podjąć natychmiastowe działania, aby ta żenująca sytuacja uległa poprawie i nie godziła w dalszy rozwój gminy Radzymin.

Sławomir Ludwiniak,
Przewodniczący Koła PO w Radzyminie