Naturalne probiotyki czyli „Wielka księga słoików” Jennifer MacKenzie

Sezon na domowe przetwory właśnie się rozpoczął i jak co roku wielu z nas ogarnie szał zamykania w słoikach najpiękniejszych smaków lata i jesieni.
W „Wielkiej księdze słoików” zwolennicy naturalnych smaków znajdą szeroką gamę przepisów na zdrowe przetwory z warzyw i owoców, a także na pasty, salsy i czatneje.

Na tle dostępnej na rynku literatury kulinarnej „Wielka księga słoików” autorstwa Jennifer MacKenzie wyróżnia się, w mojej opinii, kilkoma bardzo istotnymi atutami.
To nie tylko doskonała, powstała w oparciu o wieloletnie doświadczenia autorki, książka kucharska dedykowana wszystkim miłośnikom „słońca w słoikach„,  zdrowych domowych specjałów i naturalnych probiotyków.  To przede wszystkim obszerne, napisane przystępnym, zrozumiałym językiem kompendium wiedzy i duża ilość praktycznych porad z zakresu domowego przetwórstwa warzyw i owoców oraz ich prawidłowej konserwacji.
Ponad 250 przepisów na te bardzo znane i mniej znane przetwory, sosy, pasty, czatneje i tapenady daje możliwość urozmaicenia naszego menu w okresie zimowym i dostarczenia organizmowi cennych witamin.
Pomimo, iż wydawać by się mogło, że przetwory to typowo polska tradycja, Jennifer MacKenzie udowodniła, że wiele znanych z polskich sadów i ogrodów skarbów natury można przygotować w zupełnie nowy, bardzo smaczny sposób. Nie zapomniała też zaprezentować w „Wielkiej księdze słoików” receptur rodem z innych kontynentów.

Jednak największą zaletę książki stanowią bardzo precyzyjnie podane przepisy. Autorka doskonale zdaje sobie sprawę, że nie każdy z odbiorców jest mistrzem kulinarnym dołożyła więc starań, aby nawet początkujący kucharze uniknęli pomyłek.
Niemal każdy z zamieszczonych przepisów został uzupełniony o sugestie dotyczące podania, możliwe do przygotowania warianty oraz wskazówki pomocne podczas przygotowywania poszczególnych przetworów.
Osobne rozdziały Jennifer MacKenzie poświeciła metodom przygotowywania zapraw i pasteryzacji, niezbędnym sprzętom oraz przygotowaniu warzyw i owoców. Dodatkowo każdy z działów tematycznych został opatrzony obszernym wstępem, w którym znajdziemy m.in. informacje nt. przetworów z owoców i warzyw, sosów, reliszy, tapenad. Bardzo przydatny okazał się zamieszczony na końcu przelicznik wagi na objętość.

Nie często zdarza się mi dawać książce najwyższą ocenę, ale „Wielka księga słoików” w pełni na nią zasługuje. Szczególne słowa uznania nalezą się też tłumaczce Magdzie Witkowskiej, która dokonała przekładu i wzbogaciła zawartość publikacji o szereg cennych dla czytelników informacji.

Tytuł: Wielka księga słoików
Autor: Jennifer MacKenzie
Tłumaczenie: Magda Witkowska
Wydawnictwo: Laurum
Data wydania: czerwiec 2017
Liczba stron: 326

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.