Niezwykła moc berberysu

Niezwykłą moc drzemiącą w pięknych krzewach berberysu docenili już ponad 3000 lat temu Chińczycy  i Egipcjanie, wykorzystując jego właściwości w leczeniu problemów trawiennych, infekcji i chorób skóry. Uważano też, że berberys chroni dom i jego mieszkańców przed niebezpieczeństwem i wrogami. Równie dobrze sprawdza się w kuchni, stanowiąc zdrowy i wartościowy dodatek do wielu dań.

Jagody berberysu są bogate  w węglowodany, błonnik oraz witaminy i minerały. Mają więcej witaminy C niż cytryna, jednak najcenniejszym składnikiem tego krzewu jest berberyna, która może pomóc w leczeniu cukrzycy i trądziku, zwalczaniu chorób dziąseł i zębów oraz bakteryjnych infekcji dróg moczowych. Berberyna obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, pomaga zwalczać infekcje  i ma działanie przeciwzapalne. Jagody berberysu zawierają też cynk, mangan i miedź, które odgrywają znaczącą rolę w budowaniu odporności i zapobieganiu chorobom. Jasny, czerwony kolor zawdzięczają zawartości antocyjanów, które wspierają pracę mózgu i serca.
W medycynie ludowej berberys był od wieków stosowany do leczenia zaburzeń trawiennych i zgagi, problemów z wątrobą i woreczkiem żółciowym, a jego jagody słynęły  z właściwości moczopędnych i ściągających. Działanie moczopędne pozwala organizmowi na wypłukiwanie bakterii, podczas gdy zawartość witaminy C wspiera i wzmacnia układ odpornościowy w walce z infekcjami. Prowadzone współcześnie badania naukowe wykazały, że w przypadkach problemów żołądkowo-jelitowych berberys przewyższa skutecznością antybiotyki i usuwa bakteryjną biegunkę bez żadnych negatywnych skutków ubocznych. Berberys ma kwasowy smak z wyczuwalną nutą słodyczy, często porównywany ze smakiem czerwonych porzeczek. Nie bez podstaw, nazywany też bywa cytryną Północy. Podłużne, zazwyczaj czerwone, jagody berberysu są powszechnie stosowane w kuchniach wielu narodów.
W Polsce przyrządza się z nich dżemy, galaretki, nalewki, likiery i herbatki. Można je dodawać do batoników, owsianki, dań z kaszy jaglanej, bulguru i kuskusu. Doskonale pasuje też do sałatek i dziczyzny i może stanowić zamiennik żurawiny. Namoczony wcześniej suszony berberys wzbogaca i podkreśla smak ciast z jabłkami, również tradycyjnej polskiej szarlotki.
Berberys podkreśla smak pilawów ryżowych oraz delikatnych mięs, zwłaszcza drobiu i ryb. Ekstrakt  z berberysu dodawany jest do cukierków i słodyczy. W Iranie i wielu krajach Bliskiego Wschodu berberys stanowi kluczowy składnik potraw weselnych, jego kwaskowatość jest symbolem tego, że życie nie zawsze jest słodkie.
Nie wszystkie krzewy berberysu dają jadalne owoce. Z tego względu suszony berberys najlepiej kupować w sklepach, zamiast na rynku. Aby zachować maksimum smaku i koloru suszony berberys powinien być przechowywany w szczelnym opakowaniu lub w zamrażarce.

Aleksandra Olczyk.
fot: TureckiSklep.pl

Więcej o zdrowiu

Zielonka - Kolejne defibrylatory

Zielonka – Kolejne defibrylatory

Zielone skrzynki z defibrylatorami są stałym elementem naszego miejskiego krajobrazu. Defibrylator AED to urządzenie medyczne, które może uratować życie osobie nieprzytomnej zanim zjawi [...]
0 komentarzy
Bezpłatna mammografia

Bezpłatna mammografia

Zgodnie z danymi NFZ na dzień 1 listopada 2025 roku, odsetek przebadanych mammograficznie kobiet w Polsce to tylko niecałe 34 procent. Oznacza to, że dwie [...]
0 komentarzy
Dąbrówka - Instalacja „Mobilne Płuca” Polskiego Alarmu Smogowego w Dąbrówce

Dąbrówka – Instalacja „Mobilne Płuca” Polskiego Alarmu Smogowego w Dąbrówce

Przed budynkiem Urzędu Gminy Dąbrówka została ustawiona instalacja edukacyjna „Mobilne Płuca”, przygotowana przez Polski Alarm Smogowy. Konstrukcja o wysokości ponad dwóch metrów wyposażona [...]
0 komentarzy

Nowe wyposażenie dla szpitala w Wołominie

W listopadzie 2025 roku Powiat Wołomiński zawarł umowę na dofinansowanie zakupu nowego sprzętu medycznego dla Szpitala Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Wołominie. W [...]
0 komentarzy
Zielonka - Oddajesz krew – ratujesz życie

Zielonka – Oddajesz krew – ratujesz życie

Jest bezcenna, ratuje życie, ale nie da się jej wyprodukować. Mowa o krwi. 30 listopada, w niedzielę, odbędzie się ostatnia w tym roku [...]
0 komentarzy
Powiatowa Szkoła Rodzenia z rekordem frekwencji

Powiatowa Szkoła Rodzenia z rekordem frekwencji

W 2025 roku Powiatowa Szkoła Rodzenia działająca przy Szpitalu Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Wołominie odnotowała wyjątkowo wysokie zainteresowanie. Z możliwości skorzystania z [...]
0 komentarzy

Otwarcie oddziału psychiatrycznego w szpitalu w Tworkach

Zakończył się remont Oddziału Psychiatrycznego Medycyny Sądowej w Mazowieckim Specjalistycznym Centrum Zdrowia w Pruszkowie. Był to ostatni etap inwestycji, na którą samorząd Mazowsza przekazał [...]
0 komentarzy
Bezpłatne badania mammograficzne

Dąbrówka – Bezpłatne badania mammograficzne

LUX MED Diagnostyka zaprasza na bezpłatne badania mammograficzne w technologii cyfrowej w ramach Programu Profilaktyki Raka Piersi finansowanego przez NFZ. Badania będą prowadzone [...]
0 komentarzy
Zielonka - Oddajesz krew – ratujesz życie

Ząbki – Akcja poboru krwi

Stowarzyszenie HEIMUR zaprasza chętnych do akcji poboru krwi, która odbędzie się w dniu  9 listopada br. (niedziela),  w godz. 9:00-14:00 przed Miejskim Centrum Sportu [...]
0 komentarzy
Oddaj krew i uratuj życie - krwiobus w Markach

Oddaj krew i uratuj życie – krwiobus w Markach

Długi weekend się kończy, a wielu z nas marzy o jeszcze jednym dniu wolnego? Mamy propozycję, która łączy przyjemne z pożytecznym – oddaj [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.