Zarybianie zielonkowskich Glinianek

31818434_2083057858633662_777714578967494656_n

Wędkarze łowiący na zielonkowskich Gliniankach mają powody do zadowolenia. We wtorek, 1 maja br., członkowie Koła Wędkarskiego PZW nr 61 z Ząbek oraz Koła Wędkarskiego PZW nr 29 z Kobyłki rozpoczęli zarybianie stawów.

Do wody trafiło prawie 40 tysięcy narybku szczupaka, który został zakupiony przez Okręg Mazowiecki PZW. Ryby były w bardzo dobrej kondycji, co daje szansę na przeżycie większej ilości szczupaczków. Należy podkreślić, że zarybianie Glinianek odbywa się każdego roku, a wspomniany wyżej gatunek ma duże znaczenie dla ekosystemu zbiorników w Zielonce. W tym roku planowanych jest jeszcze kilka zarybień, najbliższe z nich odbędzie się w dniach 13-15 maja. Do Glinianek wpuszczone zostaną wówczas młode węgorze zakupione z funduszy Koła aż we Francji.
W trosce o środowisko wędkarze z ząbkowskiego koła organizują również dwa razy do roku sprzątanie i czyszczenie stawów w Zielonce. Najbliższa akcja oczyszczania zbiorników i przygotowania stanowisk do zawodów wędkarskich, które odbędą się z okazji Dnia Dziecka, będzie miała miejsce 26 maja o godzinie 8:00. Same zawody, czyli Dzień Dziecka po Wędkarsku, odbędą się 3 czerwca 2018 roku o godzinie 9:00 na stawie przy blokach.
Glinianki należą do gminy Zielonka i są dzierżawione przez PZW Okręg Mazowiecki, współopiekunem łowiska jest Koło Wędkarskie PZW nr 61 w Ząbkach. Aby wędkować na Gliniankach trzeba posiadać kartę wędkarską. Zielonkowskie stawy zamieszkuje wiele gatunków ryb, m.in. szczupak, sum, sandacz, okoń, węgorz, lin, karp, płoć, amur, tułpyga, leszcz i karaś. Występuje tam także rak szlachetny. Na stawach gniazduje rozmaite gatunki ptaków, w tym kaczki i łabędzie, a w toni wody rośnie m.in. kilka chronionych gatunków roślin.
Osoby zainteresowane udziałem w zawodach zapraszamy do kontaktu z wiceprezesem Koła Sławomirem Pisarczyk, telefon 604493931 lub w sklepie wędkarskim w Ząbkach ul. Batorego 18a

Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.