Zielona herbata – rodzaje i sposób parzenia

Moda na zieloną herbatę okazała się w Polsce dość trwała, a liczba jej zwolenników systematycznie wzrasta. Dzięki temu, że liście zielonej herbaty nie są poddawane fermentacji, przygotowany z nich napar zachowuje niemal wszystkie witaminy i minerały. Prowadzone od wielu lat badania medyczne wykazały, że zielona herbata nie tylko przyśpiesza i zwiększa poziom spalania tłuszczu, ale także może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, m.in. poprawiając funkcjonowanie układu krążenia i obniżając poziom cholesterolu. Nadal prowadzone są prace badawcze nad wykorzystaniem zielonej herbaty jako środka wspomagającego leczenie niektórych rodzajów nowotworów w tym raka skóry, raka prostaty i raka piersi.
Mimo ogromnej popularności w Japonii, prawdziwą kolebką zielonej herbaty są Chiny, a tradycja jej przyrządzania i picia sięga 5000 lat. Ze względu na porę zbiorów, wiek liści, region gdzie jest uprawiana oraz sposób zwijania liści poszczególne gatunki i rodzaje zielonej herbaty  znacznie różnią się smakiem i kolorem naparu.
Oprócz czystych zielonych herbat bardzo popularne i lubiane są też te z dodatkiem suszonych owoców lub np. kwiatów jaśminu.

Poniżej opis kilku najpopularniejszych rodzajów zielonej herbaty:

  • Sencha – to kwintesencja chińskiej i japońskiej zielonej herbaty. Słowo „sencha” oznacza dosłownie „duszona herbata” i stanowi nawiązanie do sposobu produkcji, podczas którego liście są wielokrotnie zwijane i podsuszane.Za jedną z najlepszych japońskich sencha uznawana jest ta, której liście zbierane są ręcznie na plantacjach zlokalizowanych w prefekturze Kagoshima na wyspie Kiusiu. Do tej klasy herbat należy m.in. herbata Sencha Gold (Kin) firmy Hamasa charakteryzująca się subtelnym pozbawionym goryczki aromatem i wyczuwalną nutą słodyczy. Z zebranych od końca lutego do początków maja młodych listków otrzymujemy przejrzysty napar o jasnozielonym kolorze. Sposób parzenia – liście zalewamy wodą o temperaturze około 75-80 °C i parzymy 1 do 2 minut. Sencha jest herbatą”wielonaparową”, czyli taką, którą możemy parzyć wielokrotnie, wydłużając czas parzenia o 1 minutę przy każdym kolejnym parzeniu.
  • Gunpowder (proch strzelniczy) – jeden najpopularniejszych rodzajów chińskich zielonych herbat. Uprawiana jest głównie w prowincji Zhejian w Chinach, chociaż jej plantacje można też spotkać w innych rejonach.. Jedną z cech tej herbaty jest to, że po przetworzeniu herbata wygląda jak małe granulki, które i otwierają się podczas procesu parzenia. Herbata gunpowder zawiera duże ilości fluorku, co może przyczynić się do zmniejszenia próchnicy zębów. Sposób parzenia – liście zalewamy wodą o temperaturze około 80 °C i parzymy około 2 do 3 minut.
  • Mao Feng – nazwa oznacza koniuszki włosów. Uprawiana i wytwarzana w prowincji Anhui jest zaliczana do najlepszych chińskich herbat. Napar ma jasnozielony kolor. Charakteryzuje się delikatnym, orzeźwiającym smakiem i zdecydowanym aromatem .
    Ciekawostki: biała herbata Mao Feng jest jedną z najlepszych gatunkowo herbat na świecie. Sposób parzenia – liście zalewamy wodą o temperaturze około 70-75 °C i parzymy od 2 do 3 minut.
  • Gyokuro („drogocenna rosa”) – jest zaliczana do najwyższej klasy herbat japońskich, a jej cena może sięgać kilku tysięcy dolarów za kilogram, choć oczywiście można też kupić znacznie tańsze rodzaje. Na kilka tygodni przed zbiorem uprawy osłania się przed bezpośrednim wpływem promieni słonecznych Napar ma wyraźnie zielonkawy ocień, a niemal całkowicie pozbawiony goryczki smak charakteryzuje się wyczuwalną nutę słodyczy. Gyokuro ma niższą niż pozostałe zielone herbaty zawartość taniny i wyższą zawartość chlorofilu. Sposób parzenia – liście zalewamy wodą o temperaturze około 60 °C i parzymy około 90 sekund.
  • Bancha – należy do najczęściej spożywanych zielonych herbat w Japonii. Charakteryzuje się delikatnym, słodkawym smakiem smakiem i dobrze wyczuwalnym ziołowym aromatem. Pomimo niskiej zawartości kofeiny, zachowuje polifenole oraz witaminy i minerały. Jej liście są dość duże i twarde. Sposób parzenia – liście zalewamy wodą o temperaturze około 75 do 80 °C i parzymy od 2 do 4 minut.
  • Genmaicha – nazywana też „popcorn tea” to mieszanka herbaty sencha i prażonego ryżu. Herbata ma jasnobrązowy kolor i orzechowy zapach; Pierwotnie ryż dodawano w celu obniżenia ceny herbaty. Sposób parzenia – liście zalewamy wodą o temperaturze około 80-85 °C i parzymy około 2 do 3 minut.

Uwaga: Po wyłączeniu czajnika świeżo zagotowana woda traci około 2°C w ciągu minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.