Co drugie jabłko pochodzi z Mazowsza

Dziś Światowy Dzień Jabłka. Jak pokazują badania, to ulubiony owoc Polaków. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada 16 kg jabłek rocznie. Skąd pochodzą najlepsze owoce? Oczywiście z Mazowsza, gdzie dojrzewa co drugie polskie jabłko.

O tym, że warto jeść mazowieckie jabłka przekonuje marszałek Adam Struzik. – Gorąco zachęcam do kupowania i jedzenia mazowieckich jabłek, oczywiście nie tylko w światowy dzień jabłka, ale na co dzień. W ten sposób wspieramy nie tylko nasze zdrowie, ale i liczne mazowieckie sady. A warto pamiętać, że co drugie polskie jabłko pochodzi z Mazowsza. Pionierem w tej dziedzinie są gminy z powiatów grójeckiego i wareckiego.

Średnio ponad 45 proc. produkcji jabłek w kraju pochodzi z zagłębia grójecko-wareckiego[1], nazywanego „największym sadem Europy”. Gminy o największej koncentracji upraw to: Błędów, Belsk Duży, Grójec i Warka. Jak mówią smakosze – to właśnie z tego rejonu jabłka są najlepsze, odpowiednio wybarwione o jędrnym miąższu. To dzięki szczególnemu mikroklimatowi  i staraniom wielopokoleniowych rodzin sadowników jabłka z Mazowsza są tak doskonałe. Najbardziej znane i doceniane odmiany to m.in. Gala, Jonagold, Golden Delicious, Red Jonaprince oraz Ligol. I jest na nie największe zapotrzebowanie.

Mamy najlepsze owoce na świecie. Nigdzie indziej nie są one tak pachnące i smaczne, a co najważniejsze pełne wartości odżywczych – przekonuje Leszek Przybytniak, urodzony w Grójcu radny województwa mazowieckiego, przewodniczący sejmikowej Komisji Rolnictwa i Terenów Wiejskich oraz producent rolny.  – To aromaty z naszych jabłek wykorzystywane przy produkcji artykułów spożywczych czy kosmetyków są najbardziej cenione i jest na nie największe zapotrzebowanie – podkreśla radny.

Mazowiecki specjał – Amela

Znakomicie smakują, ale mają też wiele wartości odżywczych. Dietetycy zalecają jedzenie przynajmniej dwóch jabłek dziennie – rano dla urody, wieczorem dla zdrowia. Jabłka to źródło witaminy C, witamin z grypy B, minerałów i błonnika roślinnego. Są niskokaloryczne (jedynie około 50 kcal w 100 g), korzystnie wpływają na trawienie, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają pracę mózgu i pomagają regulować poziom cukru we krwi.

Zupełnie wyjątkowe na Mazowszu jest jabłko marki „amela” – produkowane zgodnie z innowacyjnym programem „zero pozostałości pestycydów” w ramach Klastra „Polska Natura” w gminie Błędów (pow. grójecki).

 

Jabłkowy szlak

Smaczny owoc doczekał się własnego szlaku. Warecki Szlak Jabłkowy liczy 70 km i wiedzie przez Warkę – jedno z najstarszych miast na Mazowszu oraz Jasieniec, Belsk Duży i Błędów. Założyła go grupa lokalnych społeczników pod skrzydłami Stowarzyszenia W.A.R.K.A.

 

Więcej informacji z Mazowsza

PGE umożliwia elektroniczne złożenie oświadczenia w ramach Tarczy Solidarnościowej i wydłuża pracę Biur Obsługi Klienta

Do 30 listopada 2022 r. samorządy, MŚP i podmioty użyteczności publicznej powinny złożyć oświadczenie dot. maksymalnej ceny prądu. PGE Obrót, wychodząc naprzeciw potrzebom [...]
0 komentarzy

Ostatnie dni na złożenie wniosku o Dobry start

Do tej pory na Mazowszu Zakład Ubezpieczeń Społecznych wypłacił ponad 687 tys. świadczeń z programu „Dobry start” na kwotę ponad 206 mln złotych. Wnioski można [...]
0 komentarzy

Rozstrzygnięcie nadzorcze ws. powołania Dyrektora Teatru Dramatycznego

Zarządzeniem Prezydenta m.st. Warszawy z 2 sierpnia 2022 r., na stanowisko dyrektora Teatru Dramatycznego, na pięć sezonów artystycznych, powołana została Pani Monika Strzępka. [...]
0 komentarzy

Dzień Eliminacji Przemocy wobec Kobiet

Rozpoczęła się kolejna cykliczna międzynarodowa kampania przeciwko przemocy wobec kobiet 25 listopada obchodzimy Międzynarodowy Dzień Eliminacji Przemocy wobec Kobiet – tym samym rozpoczynamy [...]
0 komentarzy
smog

Warszawa bez smogu

5852- taka jest dokładna liczba kotłów i pieców jaka pozostała do wymiany na terenie stolicy, wynika z danych Urzędu Miasta Warszawa. Liczbę podano [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.