Co ekologia ma do zdrowia?

Ekologia i ochrona środowiska to bardzo szeroka dziedzina ale powszechnie kojarzymy ją z dbaniem o środowisko, w którym przyszło nam żyć. Bardzo często jednak zapominamy, lub wcale nie uświadamiamy sobie, że nie ma bliższego nam środowiska niż nasz własny organizm. A przecież to w jaki sposób się z nim obchodzimy ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie a tym samym na jakość naszego życia.

W dzisiejszych czasach wszyscy bardzo dużą wagę przykładamy do naszego wyglądu ponieważ ważne jest dla nas to jak postrzegają nas inni. Tak więc wydajemy duże kwoty na rozmaite ciuchy i dodatki. Dbamy o nasze włosy i ciało za pomocą szerokiej gamy kosmetyków i rozmaitej maści specjalistów od urody. Wszystko to robimy ponieważ rozumiemy, że wygląd zewnętrzny i to jak nas się postrzega jest sprawą bardzo istotną. Nasz wizerunek, nasze zadowolenie z własnego wyglądu to ważna dla nas sprawa i tu większość zgodzi się ze stwierdzeniem, że współczesny człowiek dba o siebie jak nigdy dotąd.

Z drugiej jednak strony (co jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe) większość ludzi nie przykłada specjalnie wagi do tego co, jak i kiedy je. Współczesny człowiek coraz częściej nie potrafi zadbać o jakość swojego pożywienia i często nie zdaje sobie sprawy, że właśnie odżywianie to zagadnienie najważniejsze dla naszego wyglądu i zdrowia zarówno fizycznego jak i psychicznego.

I chociaż wydajemy coraz więcej na produkty spożywcze (również dlatego,że kupujemy dużo więcej niż potrzebujemy), jednak pożywienie to jest coraz słabszej jakości. Niestety bardzo często robimy zakupy spożywcze sugerując się głównie estetyką opakowania a nie jakością produktu. Dodatkowo przeważająca większość z nas nie czyta również zamieszczonych na opakowaniu informacji o składzie produktu, również z powodu niewiarygodnie małych liter opisujących jego skład (ich wielkość to nie przypadek).

W konsekwencji jemy wysoko przetworzone pokarmy z ogromną ilością konserwantów, polepszaczy smaku i cukrów. Chętnie również kupujemy dorodne i bez skazy owoce i warzywa, oraz soczyste wędliny nie zastanawiając się jakim środkom zawdzięczają ten swój piękny wygląd.

Zaśmiecamy swój własny organizm bezwartościowym i często szkodliwym jedzeniem, ponieważ nikt nie uczył nas jak należy się właściwie odżywiać. To powszechny problem krajów wysoko rozwiniętych, człowiek współczesny nie potrafi odżywiać się zgodnie z potrzebami własnego organizmu i w konsekwencji przypłaca to własnym zdrowiem, bo przecież wszelkie choroby cywilizacyjne mają swoje źródło właśnie w niewłaściwym odżywianiu.

Co prawda nie brakuje osób, które odżywiają się świadomie i zdrowo, ale niestety jest ich naprawdę garstka.

A przecież to właśnie nasze odżywianie ma bezpośredni wpływ na nasz wygląd i samopoczucie. Wszelkie problemy z cerą, nieprzyjemny zapach potu, egzemy, uczulenia, próchnica, otyłość, choroby stawów, zaburzenia metabolizmu, problemy z układem trawiennym i krwionośnym, nadpobudliwość, czy apatia i coraz częstsze choroby rakowe to tylko niektóre skutki złej diety. W konsekwencji brak wiedzy i wyobraźni w temacie odżywiania naraża stale nie tylko budżet państwa, ale i nasz domowy na wysokie koszty leczenia rozmaitych chorób cywilizacyjnych.

Zapewne możemy to zmienić ? wystarczy np. zacząć wprowadzać krok po kroku powszechną edukację społeczną dotycząca konsekwencji niewłaściwego odżywiania, zaczynając już od szkoły poprzez wprowadzeniu przedmiotu wiedzy o zdrowiu człowieka. Przecież edukacja prozdrowotna to dla nas wszystkich najbardziej potrzebna wiedza w życiu codziennym, która pomogłaby zmienić nasze nawyki żywieniowe i w konsekwencji poprawiłaby kondycję całego naszego społeczeństwa.

Nie czekajmy jednak aż zacznie to realizować państwo już dziś zadbajmy sami o nasze najbliższe środowisko jakim jest organizm nasz i naszych bliskich.

Pamiętajmy, że człowiek to bardzo skomplikowane i precyzyjne ?urządzenie? a utrzymanie go w idealnym stanie przez lata jest możliwe, ale tylko pod warunkiem dostarczania mu odpowiedniej mieszanki ?szlachetnych paliw?.

Już dziś ograniczmy lub całkowicie wyeliminujmy spożywanie;

? cukru i wyrobów go zawierających ? białej mąki i produktów mącznych ? pożywienia z dodatkiem konserwantów i wszelkich polepszaczy smaku ? margaryny i innych tłuszczy roślinnych ? gotowych napoi, kawy i alkoholi

Jedzmy często:

? kaszę – głównie jaglaną, mazurską i gryczaną (ale nie paloną) ? warzywa i owoce (duszone, pieczone i surowe) ? mleko (nie pasteryzowane), białe sery i masło, jogurty naturalne ? mięso lub ryby przygotowane własnoręcznie (nie smażone) ? oliwę z oliwek, jajka ? pijmy herbaty ziołowe i owocowe (najlepiej sypkie)

Katarzyna Okuniewska