Najlepsze polskie smaki w Ząbkach

12 i 13 maja producenci tradycyjnej żywności z Małopolski, Podlasia i Mazowsza wzięli udział w VI Dniach Produktów Tradycyjnych ?Polskie Smaki?. Impreza odbyła się na terenie ząbkowskiej Praskiej Giełdy Spożywczej.Polskie potrawy i tradycyjne produkty zdobywają smaki konsumentów na całym świecie. Praska Giełda Spożywcza już po raz szósty, w ramach Dni Produktów Tradycyjnych, postanowiła promować polską żywność, której wyrób jest oparty na starych przepisach, sięgających niekiedy wielowiekowej tradycji polskiej kuchni.

Do ?Polskich Smaków? zgłosiło się ponad 70 wytwórców. W Ząbkach gościli producenci z Małopolski, Podlasia i Mazowsza. Impreza przypominała dawne jarmarki, których urok jest nieporównywalny z żadnym współczesnym supermarketem. Każdy mógł przyjść, zobaczyć, posmakować, kupić, porozmawiać o sposobie przyrządzania.

Województwo Małopolskie gościło na ?Polskich Smakach? po raz pierwszy. Królowały tradycyjne sery góralskie, chleby, podpłomyki, pierogi, ale i przetwory rybne. Podlasie prezentowało się na PGS już po raz trzeci. Zaprezentowali produkty nabiałowe, tradycyjnie wyrabiane wędliny, kiszonki, marynaty, grzyby, miody oraz posiadające unijny certyfikat tatarskie pierekaczewniki. Podstawową grupę z mazowieckich wystawców stanowili producenci nagrodzeni w Konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Na stoiskach tryumfowały tradycyjne wędliny, produkty pszczelarskie, pieczywo, przetwory owocowo-warzywne, ryby, piwo (i bezalkoholowy krzepiak), ciasta, makarony, jaja, obarzanki, konfitury. Oprócz wystawców reprezentujących tradycje kulinarne regionów, produkty o charakterze tradycyjnym oferowały również podmioty działające na co dzień na Praskiej Giełdzie Spożywczej oraz firmy z całego kraju, wyróżnione znakiem ?Poznaj Dobrą Żywność? ? przyznanym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Jedną z atrakcji był udział gościa specjalnego ? ?Bacówki? z Rajbrotu. Firma koncentruje się na produkcji tradycyjnych towarów żywnościowych metodami ekologicznymi. Wizytówką zakładu są wędliny tradycyjne: kiełbasa swoja, polędwica Maryny, zadek po pańsku czy krakowska sucha. Wyroby nie zawierają wypełniaczy, fosforanów i glutaminianu sodu. Poza rynkiem krajowym, odbiorców swoich produktów znajduje w Niemczech, Francji i Grecji. Wydarzeniem o szczególnym charakterze było wręczenie honorowych odznak ?Zasłużony dla Rolnictwa? przyznanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, osobom aktywnym w promocji produktów tradycyjnych. Otrzymali je: Jolanta Furgał – dziennikarka telewizyjna, Agnieszka Gremza – producentka sera korycińskiego, Jolanta Piekara – producentka przetworów rybnych, Robert Pietrusiewicz – producent wędlin i wyrobów garmażeryjnych, Grzegorz Russak – promotor produktów tradycyjnych, Władysław Wolarek – producent wędlin oraz Józef Zajkowski ? pszczelarz.

Sylwia Kowalska