Owoce w żywieniu

Skarbem jesieni obok warzyw są również owoce. Mało kto potrafi oprzeć się przed zjedzeniem soczystego jabłka lub dojrzałej gruszki. I słusznie. Spożywane w stanie świeżym, jak i przetworzonym są niezbędnym elementem racjonalnego żywienia. Tak jak warzywa są głównym źródłem witamin, szczególnie Wit. C, karotenoidów oraz witamin z grupy B. To także bogactwo składników mineralnych, kwasów organicznych, pektyn, cukrów prostych i błonnika. Owoce przyciągają nie tylko swoim kształtem, kolorem, ale także, te dojrzałe zapachem, który tworzą olejki eteryczne i garbniki.

Dzięki bogactwu składników odżywczych spożywając owoce powinniśmy pamiętać, że dają one przyjemność jedzenia, ale także mogą leczyć. Znane jest powiedzenie, że ,,Jedno jabłko dziennie to jeden dzień życia dłużej?. Jak to możliwe? Owoce i warzywa to ,,szczotki?, które wymiatają z naszego organizmu szkodliwe i zbędne substancje. Niestety ,większość z nas odżywia się źle spożywając za dużo żywności oczyszczonej, przetworzonej i konserwowanej. Efektem tego są choroby cywilizacyjne, takie jak otyłość, nadwaga, cukrzyca, alergia, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, nowotwory i wiele innych.

Owoce organizm oczyszczają, ale także odżywiają. Szczególnie powinniśmy pamiętać o tym teraz, gdy robi się coraz zimniej i jesteśmy podatni na różnego rodzaju infekcje. Czarna porzeczka i owoce dzikiej róży to bomba witaminowa jeżeli chodzi o witaminę C. Witaminy naturalne są w pełni przyswajalne przez organizm, trudno je przedawkować i czasami po drodze do apteki warto zajść do ,,warzywniaka?.

Późną wiosną, latem i jesienią robimy przetwory z owoców na zimę. I słusznie, ale w sezonie możemy najeść się ich ,,na zapas?. Nasz organizm też jest spiżarnią i magazynuje większość witamin i składników mineralnych, które wykorzystuje, gdy już ich nie dostarczamy.

Jak powinno się jeść owoce? Najlepiej surowe, przed posiłkiem i wszystkie możliwe. Ale warto pamiętać, że najkorzystniejsze są owoce krajowe. Najmniej alergizują i nie ochładzają organizmu jak te, które rosną w tropikach. Koniecznie owoce należy myć, szczególnie cytrusy, które wędrują do nas wiele tygodni, ale nasze krajowe również. Muszą być dojrzałe (są lżej strawne) i bez oznak zepsucia i pleśni. Aflatoksyny, które powodują zepsucie znajdują się nie tylko w zgniłym kawałku owocu lub warzywa, ale także w pozostałej części produktu. Są bardzo szkodliwe dla organizmu człowieka, powodują początkowo złe samopoczucie, ból głowy, a także wiele chorób. Dlatego nie należy oddzielać zgniłego kawałka tylko wyrzucić cały owoc lub warzywo.

Przyjęło się jeść owoce na deser. Jest to duży błąd, ponieważ produkty te należą do lekko strawnych, są szybciej trawione i należy je spożywać na początku posiłku. Szczególnie jest to korzystne u dzieci ,gdyż pobudzają apetyt przed właściwym posiłkiem.

Dla urozmaicenia owoce możemy dodawać do różnych potraw, np. surowe do zupy mlecznej lub muesli, a parowane, gotowane lub pieczone do obiadu. Oczywiście owoce to także składnik surówek i sałatek. Warto też jeść je między posiłkami zamiast chipsów, wafelków czy innych bezwartościowych przegryzek lub gdy mamy więcej czasu przygotować sałatkę z owoców mieszanych.

Dużą wartość odżywczą mają także owoce mrożone i suszone. Te pierwsze niewiele się różnią od świeżych, natomiast suszone to dobre źródło błonnika, potasu, wapnia i żelaza. Warto wzbogacić dietę o orzechy włoskie i laskowe. To też owoce. Zawierają one duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, korzystnie wpływających na skołatane nerwy i jasne myślenie, a i na sercu wtedy trochę lżej.

Tak jak we wszystkim tak też w jedzeniu owoców należy zachować umiar. Nie można odżywiać się samymi owocami, jak to czasami robią osoby odchudzające się. Zdrowy człowiek powinien przeciętnie zjadać ok.300-500g owoców dziennie. Ilość ta może być większa dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej, starszych dzieci i młodzieży lub mniejsza przy niektórych schorzeniach jak np. otyłość, cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego, alergia. Należy wtedy owoce ograniczyć, niektóre wykluczyć, lub jeść tylko wybrane i po przetworzeniu. Jeżeli mamy dylemat i nie wiemy, co dla naszego zdrowia jest najwłaściwsze warto uzgodnić to ze specjalistą.

Jedno wiadomo owoce są niezastąpione w żywieniu i trudno bez nich żyć! Polecam

 Dorota Dąbkowska