Polskie Smaki po raz siódmy

Od sześciu lat Praska Giełda Spożywcza podejmuje działania, aby na jej terenie produkty tradycyjne znalazły stałe miejsce. Służą temu organizowane co roku Dni Produktu Tradycyjnego Polskie Smaki.

Mając na uwadze potrzebę stworzenia krajowego rynku wyrobów Tradycyjnych, Praska Giełda Spożywcza podejmuje działania, aby na jej terenie produkty tradycyjne znalazły stałe miejsce w obrocie handlowym na szerszą skalę. Temu celowi służą także organizowane co roku Dni Produktu Tradycyjnego Polskie Smaki, którym od początku patronuje tygodnik ?Życie Powiatu na Mazowszu?.

Siódma już edycja Dni Produktów Tradycyjnych Polskie Smaki odbędzie się w dniach 18-19 maja. Dzięki takiej imprezie, skarby lokalnej wytwórczości docierają do coraz szerszych rzesz konsumentów, którzy poszukują żywności dobrej i zdrowej, którą na co dzień ciężko jest znaleźć na sklepowych półkach.

Swoje wyroby, kulinarne smakowitości, podczas tegorocznych Polskich Smaków będzie oferować blisko osiemdziesięciu wystawców z województw: kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, śląskiego, świętokrzyskiego i wielkopolskiego. Reprezentowane będą różne grupy wytwórców: małe firmy i wytwórnie rodzinne, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje, spółdzielnie produkcyjne i przedsiębiorstwa średniej wielkości.

Podczas pierwszego dnia Polskich Smaków, odbędzie się konkurs na najciekawszą prezentację produktu tradycyjnego. Oceny stoisk wszystkich producentów dokona specjalne jury, a najlepiej prezentujący się wystawcy otrzymają puchary i nagrody ufundowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Drugiego dnia producenci wezmą udział w prelekcji o targach żywności Grune Woche w Berlinie, przygotowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi .

Gościem specjalnym VII Dni Produktów Tradycyjnych będzie specjalizująca się w produkcji wędlin firma Wolarek z Małopolski.

Na Polskich Smakach znajdą się stoiska Agencji Rynku Rolnego oraz Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, które zajmują się m.in. przyznawaniem unijnych środków producentom na promocję produkcji żywości tradycyjnej, regionalnej lub ekologicznej. Agencje wystąpią z propozycjami konkretnych ofert dla producentów biorących udział w Polskich Smakach.

Swoje stoiska będą miały także lokalne instytucje finansowe ? Spółdzielczy Bank Rzemiosła i Rolnictwa w Wołominie oraz SKOK w Wołominie, które wystąpią z propozycjami kredytowania prowadzonej przez producentów działalności.

Wspólnie z Praską Giełdą Spożywczą, Dni Produktu Tradycyjnego organizują: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Urząd Miasta Ząbki ? przy współpracy urzędów marszałkowskich województw: mazowieckiego, śląskiego i świętokrzyskiego.

Honorowy patronat nad imprezą sprawują: Marek Sawicki ? minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Adam Struzik ? marszałek Województwa Mazowieckiego.

Imprezą towarzyszącą Polskim Smakom będzie wręczenie nagród laureatom IV edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.