Zaczytany Radzymin – Paweł Płaczek

25  listopada o godz. 17.00 w Domku Ogrodnika w Radzyminie odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu Zaczytany Radzymin, którego gościem będzie Paweł Płaczek.

Paweł Płaczek – dziennikarz, autor książek;
-„Warszawa da się zjeść”,
-„Domowa piekarnia”,
– „Menu kryzysowe”
– „Święta, święta i po świętach” (premiera miała miejsce 11 października)
oraz cyklu książeczek kulinarnych „Kuchnia wyjątkowych smaków”, które rozeszły się w nakładzie ponad miliona egzemplarzy!
Od dziesięciu lat prowadzi bloga kulinarnego https://takemycake.eu/
Choć od dawna mieszka w Warszawie, to za swoją największą inspirację uważa Paryż.
Kocha podróżować i oczywiście gotować!
A najchętniej gotować (i smakować) w czasie podróży.

Fragment bloga takemycake: Z przepisami jest tak jak z ludźmi.

Do niektórych można wracać o każdej porze dnia i nocy… a do niektórych powracać nie warto.
Na tym blogu chciałbym się dzielić takimi przepisami, które warto nie tylko wykorzystywać wiele razy, ale i próbować urozmaicać po swojemu.

Gdybym miał obliczyć czas spędzony w kuchni, mogłoby się okazaćże prawie z niej nie wychodzę. I coś w tym jest, bo wszystko zaczęło się… dawno temu, gdy moja mama trafiła do szpitala. Aby poprawić jej humor, upiekłem swoje pierwsze ciasto. Prostego, szybkiego „murzynka”. Niby nic, a pamiętam jego smak do dziś. Dlaczego? Nie potrafię tego wytłumaczyć. Może dlatego, że w moim rodzinnym domu zawsze się piekło i gotowało. Nigdy nie kupowało się przetworzonego jedzenia i gotowych ciast. I tak jest do dziś. Gotuję i piekę bo… lubię. Kuchnia to moja oaza, w której odnajduję spokój, ładuję baterie, a zapełniona lodówka daje mi poczucie bezpieczeństwa.

Kiedy koledzy spędzali ferie i wakacje na zabawie, ja w tym czasie przygotowywałem z babcią soki owocowe, przetwory i lepiłem pierogi. Zapach rodzynek, przywożonych przez dziadków z każdych wakacji z Litwy był aromatem mojego dzieciństwa. Do tego pierogi z serem, brzoskwinie w syropie, „buchty” z masłem i cukrem, ciasto z truskawkami, śliwkami i cynamonem.

I tutaj też tak będzie, czasem słodko, czasem słono. Ale – to mogę obiecać – zawsze smacznie!

Paweł Płaczek

W trakcie spotkania będzie poczęstunek przygotowany przez naszego Gościa – z przepisów z książek :)

Zapraszamy !

 

Więcej informacji z Radzymina

Radzymin - Medale Prezydenckie za długoletnie pożycie małżeńskie – przyjmowanie wniosków 2025

Radzymin – Medale Prezydenckie za długoletnie pożycie małżeńskie – przyjmowanie wniosków 2025

Urząd Stanu Cywilnego w Radzyminie informuje o możliwości składania wniosków o nadanie Medalu za Długoletnie Pożycie Małżeńskie przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej dla par, [...]
0 komentarzy
Radzymin - Bezpłatne szkolenie dla firm - "Koniec zamrożonych cen energii - jak przygotować firmę?"

Radzymin – Bezpłatne szkolenie dla firm – „Koniec zamrożonych cen energii – jak przygotować firmę?”

Stowarzyszenie Radzymiński Klub Biznesu zaprasza na pierwsze w 2025 r. bezpłatne szkolenie otwarte dla firm, działających na terenie  gminy. Temat: Koniec zamrożonych cen [...]
0 komentarzy
Radzymin inwestuje w wodę: Nowa stacja uzdatniania wody SUW-2 już w budowie

Radzymin inwestuje w wodę: Nowa stacja uzdatniania wody SUW-2 już w budowie

Zastępca Burmistrza Radzymina, Krzysztof Dobrzyniecki, uroczyście podpisał umowę na budowę nowoczesnej stacji uzdatniania wody „SUW-2”. Inwestycja będąca jednym z priorytetów gminy, ma na [...]
0 komentarzy
Gmina Radzymin w statystykach

Gmina Radzymin w statystykach

Radzymin oraz okoliczne miejscowości stają się coraz bardziej popularnym miejscem do życia. Na podstawie danych dotyczących osób zameldowanych, na koniec 2024 roku w [...]
0 komentarzy

Szczypiornistki ROKiS Radzymin Marcovia Marki pokonały SMS ZPRP II Lublin

Mamy to! Kolejne trzy punkty na naszym koncie! Tym razem przyszło nam się zmierzyć z niezwykle utalentowanymi i ambitnymi zawodniczkami SMS ZPRP II [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.