Zaczytany Radzymin – Paweł Płaczek

25  listopada o godz. 17.00 w Domku Ogrodnika w Radzyminie odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu Zaczytany Radzymin, którego gościem będzie Paweł Płaczek.

Paweł Płaczek – dziennikarz, autor książek;
-„Warszawa da się zjeść”,
-„Domowa piekarnia”,
– „Menu kryzysowe”
– „Święta, święta i po świętach” (premiera miała miejsce 11 października)
oraz cyklu książeczek kulinarnych „Kuchnia wyjątkowych smaków”, które rozeszły się w nakładzie ponad miliona egzemplarzy!
Od dziesięciu lat prowadzi bloga kulinarnego https://takemycake.eu/
Choć od dawna mieszka w Warszawie, to za swoją największą inspirację uważa Paryż.
Kocha podróżować i oczywiście gotować!
A najchętniej gotować (i smakować) w czasie podróży.

Fragment bloga takemycake: Z przepisami jest tak jak z ludźmi.

Do niektórych można wracać o każdej porze dnia i nocy… a do niektórych powracać nie warto.
Na tym blogu chciałbym się dzielić takimi przepisami, które warto nie tylko wykorzystywać wiele razy, ale i próbować urozmaicać po swojemu.

Gdybym miał obliczyć czas spędzony w kuchni, mogłoby się okazaćże prawie z niej nie wychodzę. I coś w tym jest, bo wszystko zaczęło się… dawno temu, gdy moja mama trafiła do szpitala. Aby poprawić jej humor, upiekłem swoje pierwsze ciasto. Prostego, szybkiego „murzynka”. Niby nic, a pamiętam jego smak do dziś. Dlaczego? Nie potrafię tego wytłumaczyć. Może dlatego, że w moim rodzinnym domu zawsze się piekło i gotowało. Nigdy nie kupowało się przetworzonego jedzenia i gotowych ciast. I tak jest do dziś. Gotuję i piekę bo… lubię. Kuchnia to moja oaza, w której odnajduję spokój, ładuję baterie, a zapełniona lodówka daje mi poczucie bezpieczeństwa.

Kiedy koledzy spędzali ferie i wakacje na zabawie, ja w tym czasie przygotowywałem z babcią soki owocowe, przetwory i lepiłem pierogi. Zapach rodzynek, przywożonych przez dziadków z każdych wakacji z Litwy był aromatem mojego dzieciństwa. Do tego pierogi z serem, brzoskwinie w syropie, „buchty” z masłem i cukrem, ciasto z truskawkami, śliwkami i cynamonem.

I tutaj też tak będzie, czasem słodko, czasem słono. Ale – to mogę obiecać – zawsze smacznie!

Paweł Płaczek

W trakcie spotkania będzie poczęstunek przygotowany przez naszego Gościa – z przepisów z książek :)

Zapraszamy !

 

Więcej informacji z Radzymina

składowanie odpadów niebezpiecznych i toksycznych

Morowy interes

Przez całe wieki alchemicy próbowali zamienić błoto w złoto. Współcześni przedsiębiorcy znają już sposób na biznes wystrzałowy, dochodowy, niezawodny, wręcz morowy. Ten biznes [...]
0 komentarzy
Radzymin - zrównoważony budżet na rok 2024, zmiany podatkowe w samorządach

Radzymin – zrównoważony budżet na rok 2024, zmiany podatkowe w samorządach

Ministerstwo Finansów co roku ogłasza maksymalne stawki podatku od nieruchomości. W 2024 roku w porównaniu z tegorocznymi Ministerstwo zastosowało wzrost o 15 proc. [...]
0 komentarzy
Radzymin - informacja dla Klientów Samodzielnego Stanowiska ds. Działalności Gospodarczej i Zezwoleń

Radzymin – informacja dla Klientów Samodzielnego Stanowiska ds. Działalności Gospodarczej i Zezwoleń

W dniach 30 listopada oraz 1 grudnia 2023 roku Samodzielne Stanowisko ds. Działalności Gospodarczej i Zezwoleń będzie nieczynne. Wniosek CEIDG-1 można złożyć w [...]
0 komentarzy
Zadłużenie Gminy Wołomin niebezpiecznie rośnie

Budżet Gminy Radzymin 2024 – projekt

Znamy już projekt budżetu Gminy Radzymin na 2024 rok. To budżet ambitny, jeśli chodzi o wydatki inwestycyjne, a zarazem zrównoważony (z nadwyżką budżetową). [...]
0 komentarzy
Konsultacje społeczne z mieszkańcami Rżysk - nadanie nazw drogom

Konsultacje społeczne z mieszkańcami Rżysk – nadanie nazw drogom

Na mocy Zarządzenia Nr 0050.141.2023 z dnia 22 listopada 2023 r., Burmistrza Radzymina ogłasza konsultacje społeczne z mieszkańcami sołectwa Rżyska, których celem jest [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.