Pizzowe kąski ze szparagami

Pizzowe kąski ze szparagami

Pizzowe kąski ze szparagami to idealne danie na lato i świetna przekąska na każdą imprezę. Doskonale smakują z rzodkiewkowym dipem, ale można podawać je także z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Przepis publikujemy dzięki uprzejmości pani Marzeny, autorki bloga Zacisze kuchenne

Pizzowe kąski ze szparagami

ciasto jak  na pizzę:

  • 20 dkg mąki pszennej,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 110 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,

nadzienie:

  • kilka zielonych szparagów,
  • 2-3 plastry szynki długo dojrzewającej,
  • pęczek natki pietruszki lub liście rzodkiewek,
  • sól, pieprz,
  • 50 ml oliwy lub więcej,

dip rzodkiewkowy:

  • kilka rzodkiewek, 
  • pół ogórka wężowego,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • kilka kropli octu winnego z białego wina.

Pizzowe kąski ze szparagami – przepis

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut. Dodać mąkę, sól, oliwę i wymieszać dobrze, żeby odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Natkę lub liście rzodkiewek umyć, wysuszyć i zmiksować z oliwą. Doprawić.

Ciasto rozwałkować lub rękoma rozłożyć jak na pizzę.  Polać równomiernie oliwą zmiksowaną z natką przyprawami. Obieraczką do warzyw pociąć szparagi na wiórkowe paski i rozłożyć na cieście. Na wierzch porwać kawałeczki szynki (jak na zdjęciu) Zrolować ciasto do środka z dwóch stron, tak, żeby powstały 2 ruloniki. Przeciąć na środku   całość. W ten sposób otrzymamy 2 rulony.  Nastawić piekarnik na temp. 220 stopni C. Z obu ruloników wycinać kawałki wielkości około 4 cm i układać je obok siebie dookoła w naczyniu do zapiekania,   zostawiając środek pusty. W to puste miejsce wstawić jakąś miseczkę. Wstawić do piekarnika. Piec do zrumienienia około 30 minut. Wyjąć z piekarnika. Wlać do miseczki na środku dip rzodkiewkowy. Odrywać poszczególne kąski i zajadać z dipem.

Wesprzyj Nas
Wszyscy potrzebujemy rzetelnych i sprawdzonych informacji. Lokalna prasa potrzebuje Twojego wsparcia Wesprzyj Życie Powiatu na Mazowszu >>>

Więcej przepisów kulinarnych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.