Babka jogurtowa – doskonała nie tylko na Wielkanoc

DDC_2157-2

Jeszcze nie tak dawno objadaliśmy się pączkami, a już pora pomyśleć o wielkanocnych babkach i babeczkach.

Może dla odmiany zaserwować babkę jogurtową ?

 

Jej przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż tradycyjnych babek drożdżowych, można ją wzbogacić przeróżnymi dodatkami np. skórką cytrynową lub pomarańczową, rodzynkami, drobno posiekaną czekoladą lub suszoną żurawiną, polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem

Składniki

jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • 200 g drobnego brązowego cukru np. Demerara (jeśli babka ma mieć nieco ciemniejszy kolor można użyć cukru trzcinowego Muscovado)***
  • 75 ml roztopionego i przestudzonego masła
  • 2 bardzo duże lub 3 małe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (dobry jest np. ekstrakt Eurovanille) ***
  • opcjonalnie ulubione dodatki (np. skórka pomarańczowa lub rodzynki lub żurawina)

*** Ekstrakt z wanilii jest zdecydowanie bardziej aromatyczny niż cukier waniliowy czy tym bardziej cukier wanilinowy, natomiast cukier trzcinowy Muscovado nadaje dodatkowo karmelowo – miodowy smak. Najtaniej tego typu produkty można kupić w sklepach internetowych typu Kuchnie Świata.

DDC_2239-1a

Przygotowanie

Na około godzinę przed pieczeniem wyjąć z lodówki wszystkie niezbędne składniki. W przypadku babki jogurtowej bardzo ważne jest, aby miały one temperaturę pokojową.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijać z cukrem i ekstraktem waniliowym na najwyższych obrotach miksera przez około 8-10 minut, aż masa nabierze lekkości. Po koniec miksowania wlać roztopione masło.

Dodać jogurt, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto powinno być gładkie, bez grudek mąki). Na koniec dodać ulubione dodatki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy z kominem lub keksówki.

Piec przez około 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem albo udekorować lukrem lub polewą czekoladową.

Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.