Batoniki owsiane pełne zdrowia

Pożywne, pełne energii i…. tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach.

Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest tylko aby do produktów sypkich, dodać składnik, który będzie stanowił spoiwo (piana z białek, jajka itp.).

Takie batoniki zastąpią słodycze i dodadzą sił na szkolnej wycieczce albo po wyczerpującym dniu w pracy.

Składniki – proporcje na około 10 batoników

2 szklanki płatków owsianych

50 – 60 g rodzynek

50 g orzechów włoskich

50 g migdałów

50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

1/3 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu

2 jajka rozbełtane lub piana ubita z 2 białek

2-4 łyżki stołowe oleju migdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego

opcjonalnie: 2-3 łyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto

Uwaga: jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców  (moreli, śliwek, żurawiny) oraz dowolny rodzaj orzechów i ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam).

Przygotowanie

Orzechy posiekać na małe kawałki, migdały bardzo drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie sypkie składniki przełożyć do miski i wymieszać.  Dodać olej, syrop klonowy (lub miód) i rozbełtane jajka (lub pianę z białek). Całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i mocno ugnieść, nie pozostawiając wolnych przestrzeni.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia.

Po upieczeniu pokroić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.