Czas na pączki – jutro tłusty czwartek

DDC_0729-1a

Już jutro tłusty czwartek, a jak wiadomo nie ma nic smaczniejszego niż domowe pączki. Kiedyś świętowano w ten sposób odejście zimy i nadejście wiosny. W tradycji chrześcijańskiej, tłusty czwartek to ostatni czwartek przed wielkim postem.

Składniki – proporcje na 30 – 40 pączków

  • 500 ml mleka
  • 50 – 70 g świeżych drożdży
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 5 dużych jajek
  • 1,3 kg mąki pszennej tortowej typ 450
  • opcjonalnie 1,5 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • kilka kropel esencji migdałowej (można zastąpić innym ulubionym aromatem)
  • nadzienie (różane, wieloowocowelub inne – powinno być takiej gęstości, która umożliwi jego zawinięcie w cieście
  • 7-8 paczek smalcu do smażenia

DDC_0722-1a

Uwaga – wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Przygotowanie

Mleko podgrzać do temeperatury około 30 stopni. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i 300 g mąki przygotowaćy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Rozczyn przysypać na górze kilkumilimetrową warstwą mąki i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Następnie dodać cukier, jajka, sól, esencję migdałową (lub inną) oraz mąkę i wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony, letni tłuszcz ponownie dokładnie wrobić,  po czym na około 40 minut odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto można przykryć, aby nie wysychało na powierzchni).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na niewielkie  kawałki, nakładamy nadzienie i formujemy pączki owijając nadzienie ciastem. Pączki układamy na blasze posypanej mąką, spłaszczamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (powinny zwiększyć objętość dwukrotnie).

Smażymy na głębokiej patelni lub w rondlu  w smalcu rozgrzanym do temperatury 160 – 170 st.C. W trakcie smażenia przewracamy pączki na drugą stronę, aby uzyskać jednolity jasnobrązowy kolor.

Po usmażeniu wyciągamy na siatkę lub bibułę, odsączamy z tłuszczu  i lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

DDC_0725-2a łączenie-Resizer-1100Q100

Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.