Fińskie specjały

DDC_7736

Specjalnie dla naszych  Czytelników Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji JE Ambasador Finlandii podaje przepisy na fińskie smakołyki. W Finlandii  często stosowaną miarą, także w przypadku produktów sypkich jest decylitr – 1 dl to 100 ml.

Łosoś lub sieja marynowany w soli morskiej „Tuoresuolattu lohi”

Składniki – na każdy kg ryby:
• 2 łyżki soli morskiej (niejodowanej)
• pół łyżki cukru lub miodu
• 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
• 1 pęczek świeżego koperku niezbyt drobno pokrojonego.

Przygotowanie
Filet posypujemy wszystkimi składnikami i zawijamy w papier do pieczenia, a następnie układamy na tacy z wysokim rantem i obciążamy ciężarem ok dwóch kilogramów na całej długości. Tak przygotowany filet przechowujemy w lodówce przez minimum 24 godziny.  Podajemy pokrojony w cieniutkie plastry z dodatkiem dressingu musztardowo – koperkowego.

Dressing musztardowo – koperkowy

Składniki:
• 50 ml oleju sałatkowego
• 1 dl musztardy Dijon
• 1 dl musztardy ziarnistej
• 1 dl octu winnego
• 100 g cukru lub miodu
• 4 łyżki pokrojonego kopru (średni pęczek)
• Sól morska i pieprz do smaku

Przygotowanie
Olej mieszamy z musztardą, octem dodajemy resztę składników. Dla zachowania konsystencji dodajemy odrobinę (ok. 1 łyżki wrzącej wody).

Bliny

Składniki:
• 2 dl. wody
• 25 g świeżych drożdży
• 1 dl. śmietanki
• 2 dl mąki pszennej
• 3 dl mąki gryczanej
• 4 dl ciepłego, ale nie gorącego mleka
• 1 łyżeczki soli
• 2 łyżki stołowe masła
• 2 jaja
• 1 łyżka olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie
Wszystkie składniki wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 min.

Smażymy na prawie suchej patelni, zwilżonej tłuszczem tak jak naleśniki nakładając porcje łyżką.

Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.