Grillowane gruszki z orzechami i migdałami

DDC_3280-1bbb

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych.  Możemy je upiec na ruszcie podczas  imprezy na świeżym powietrzu albo na zwykłej patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Za każdym razem będą urzekać smakiem.

Gruszki z grilla będą też doskonałym dodatkiem do lodów, a w połączeniu z kremowym serkiem
i granolą stanowią idealny pomysł na śniadanie lub podwieczorek.

Składniki
proporcje dla 2 – 4 osób
• 4 – 6 gruszek

• pół szklanki migdałów
• pół szklanki
orzechów włoskich lub orzechów pekan
• około 100 ml syropu klonowego

Przygotowanie
Orzechy i migdały rozsypać na tacce do grillowania i prażyć około 8-10 minut mieszając od czasu do czasu, a następnie wymieszać z syropem klonowym.
Gruszki przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na ruszcie lub patelni grillowej przeciętą stroną do dołu.

Na gorące, zdjęte z grilla gruszki położyć uprażone i wymieszane z syropem klonowym, orzechy i migdały. Serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do lodów. Można też podawać w połączeniu z kremowym serkiem i prażonymi ziarnami zbóż.

Połówki gruszek grillujemy około 10 -12 minut
Ćwiartki gruszek grillujemy około 4 minut na każdym boku.

Aleksandra Olczyk
prowadzi blog kulinarny
Cztery Fajery

Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.