Komosa ryżowa – z czym to się je ?

Quinoa znana też pod nazwami komosa ryżowa lub ryż peruwiański zagościła na polskich stołach stosunkowo niedawno. O jej dobroczynnych dla zdrowia właściwościach, w tym działaniu przeciwnowotworowym można znaleźć mnóstwo informacji, nie będziemy ich więc powielać. Przypomnę tylko, że quinoa nie zawiera glutenu.
Zaciekawieni ilością pozytywnych opinii postanowiliśmy sprawdzić do czego komosę ryżową można  wykorzystać.

Jednak na początek dwie uwagi odnośnie gotowania:

  • komosa ryżowa (podobnie jak kasza jaglana) posiada naturalną powłokę zwaną saponiną, dlatego przed gotowaniem warto ją przepłukać na sicie przez 2-3 minuty, żeby pozbyć się ewentualnego posmaku goryczki.
  • aby ugotować komosę ryżową na jedną porcję quinoa dodajemy 2 porcje wody lub bulionu
  • czas gotowania to około 15 – 18 minut.

Zastosowanie

  • jako zamiennik ryżu lub kaszy (zwłaszcza kuskus i bulgur); może też zastępować makaron i ziemniaki jako dodatek do dań głównych
  • do przygotowywania musów owocowych
  • do zapiekanek warzywnych lub mięsno-warzywnych oraz jako dodatek do faszerowanych warzyw i kotlecików warzywnych lub mięsno-warzywnych
  • zmiksowana z mlekiem i owocami (banany, mango, truskawki, maliny itp)  stanowi rewelacyjny i pożywny koktajl, w przeciwieństwie do kaszy jaglanej nie przytłacza smaku owoców
  • można ją dodawać do sałatek warzywnych (np. do arabskiej tabbouleh) i owocowych oraz pikantnych lub słodkich verrine (wkrótce przepis)
  • jest bardzo smacznym dodatkiem do zup w tym zupy z czerwonych buraków z imbirem, zupy ogórkowej i wielu innych
  • może być używana do przygotowywania zdrowych batoników z orzechami i daktylami lub  suszonymi owocami
  • mąka z quinoa może być stosowana do naleśników oraz do wypieku chlebów, ciast i ciasteczek

Jak widzicie – komosa ryżowa, jest nie tylko zdrowa, smaczna, ale też…. uniwersalna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.