Majówka czyli… grillowanie czas zacząć

Sezon grillowy rozpoczęliśmy w tym roku wyjątkowo wcześnie. Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania warto przypomnieć sobie kilka zasad, dzięki którym potrawy z grilla będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Grillować można niemal wszystko – wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo.
Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon, które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla jest mniej kaloryczne, niż smażone tradycyjnie, ponieważ jego przygotowanie nie wymaga dodatku tłuszczu, a część tłuszczu zawartego w mięsie wytapia się w trakcie pieczenia.

Jak zamarynować mięso i warzywa na grilla

Marynaty do grilla to gwarancja naszego sukcesu. To dzięki nim grillowane potrawy mają tak wyśmienity smak i aromat. Ich podstawowymi składnikami są olej, który natłuszcza mięso, kwaśny składnik (ocet, sok z cytryny, jogurt lub wino), który powoduje ścięcie białka i nadaję miękkość,  oraz zioła
i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne).
Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania. Duże porcje oraz wołowina, baranina i jagnięcina powinna poleżeć w marynacie kilka – kilkanaście godzin, a dziczyzna nawet dwie doby. Proces marynowania powinien odbywać się w lodówce, co pozwoli uniknąć zepsucia się mięsa lub ryb.
Do marynowania mięsa nie należy używać naczyń metalowych i plastikowych, ponieważ zawarte
w marynacie kwasy mogą wchodzić z nimi w reakcję. Znacznie lepszym rozwiązaniem są naczynia szklane lub ceramiczne.
Marynaty do grilla możemy skomponować sami, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Jeśli nie czujemy się na siłach, możemy skorzystać
z gotowych, dostępnych w sklepach produktów.
Ciekawą propozycję dla grillomaniaków zaprezentowała niedawno firma ZT Kruszwica S.A.  – producent chyba najpopularniejszego w Polsce oleju ?Kujawski?
Trzy nowe produkty to dedykowane na grilla marynaty: ? Kujawski marynata grillowa papryka ostra
? Kujawski marynata grillowa miód musztarda ? Kujawski marynata grillowa słodka papryka.
Marynaty Kujawski są gotowe do użycia bezpośrednio po otwarciu opakowania. Nie wymagają żadnych dodatkowych składników, i co nie mniej ważne. nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów.

Przygotowanie i czas grillowania

Nie sposób określić co do minuty czasu grillowania. Zależy to od jakości użytego mięsa i pozostałych składników, wielkości porcji, temperatury grilla i wielu innych czynników. Wszystkie podane niżej czasy grillowania mają więc charakter orientacyjny.

Mięso na grilla

? Stek wołowy i stek cielęcy o grubości około 2,5 cm grillujemy bezpośrednio na ruszcie przez około 6-7 minut z każdej strony. Aby mięso było kruche i soczyste steki solimy bezpośrednio przed umieszczeniem na ruszcie, a po usmażeniu pozwalamy im przez około 5 minut odpocząć, zanim zaczniemy konsumpcję.
? Karkówka na grilla powinna zostać zamarynowana odpowiednio wcześniej ? od 8 do 24 godzin przed planowanym grillowaniem. Średni czas pieczenia plastrów karkówki o grubości około 2 cm wynosi 5-8 minut z każdej strony, przy średnio rozgrzanym grillu. Oczywiście m grubszy plaster, tym dłuższy czas grillowania.
? Żeberka na grilla, podobnie jak karkówka wymagają długiego czasu marynowania. Żeberka grillujemy w niskiej temperaturze, najlepiej przy zamkniętej pokrywie grilla. Czas pieczenia bezpośrednio na ruszcie, w zależności od grubości porcji, to około 10 do 20 minut z każdej strony.
? Boczek na grilla kroimy w plastry o grubości około 3?6 mm i marynujemy minimum 2-3 godziny. Grillujemy około 6  do 10 minut,
w połowie czasu grillowania odwracając na drugą stronę.
? Schab jest mięsem dość trudnym do grillowania. Często w trakcie pieczenia wysycha, wymaga więc kilkukrotnego smarowania  marynatą podczas pieczenia. Innym rozwiązaniem jest pozostawienie schabu na około 30 minut w oleju. Schab grillujemy na mocno rozgrzanym grillu przez około 4-5 minut z każdej strony.
? Kiełbasa na grilla powinna być ponacinana w poprzek. Nie musimy jej marynować, ale moim zdaniem zamarynowana smakuje lepiej. Grillujemy około 5?8 minut z każdej strony.
Burgery wieprzowe lub drobiowe w zależności od grubości grillujemy na niezbyt gorącym grillu, przez około 3-5 minut z każdej strony, burgery wołowe wymagają nieco dłuższego pieczenia.
Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo 35 do 45 minut (udka)
Filety z kurczaka na grilla – marynujemy przez około 2-3 godziny i grillujemy po 5-7 minut z każdej strony

DDC_3664-1

Na grillu możemy też upiec kurczaka tandoori

Szaszłyki, satays  i kofta  z grilla

Mięso na szaszłyki i satays kroimy na kawałki zbliżonej wielkości. Szaszłyki drobiowe dobrze komponują się nie tylko z warzywami, ale także z ananasem, gruszką lub suszonymi śliwkami. Do szaszłyków wieprzowych świetnie pasują papryka, cukinia, pieczarki. Szpadki lub patyczki do szaszłyków należy przed grillowaniem posmarować olejem (drewniane patyczki wcześniej moczymy przez około godzinę w zimnej wodzie) zapobiega to przywieraniu mięsa podczas grillowania. Szaszłyki grillujemy na tacce lub folii aluminiowej.

Ryby i owoce morza z grilla

Do grillowania nadają się niemal wszystkie gatunki ryb. Filety rybne wymagają, w zależności od wielkości, około 8 do 12 minut grillowania. Na upieczenie średniej wielkości ryby musimy przeznaczyć od 15 do 25 minut,
a dużej, o grubości 6-7 cm,  nawet 40-45 minut.
Krewetki, małże i przegrzebki grillujemy około 4 minut (małe)
i około 6-7 minut duże.
Ruszt lub tacki aluminiowe należy przed grillowaniem ryb natłuścić, aby nie przywierały do ich powierzchni.

Warzywa i owoce na grilla

Całe lub przekrojone na pół większe owoce (np. gruszki, morele, plastry ananasa, brzoskwinie)  możemy grillować bezpośrednio na ruszcie, Natomiast pieczarki, warzywa pokrojone w plastry i małe owoce grillujemy na tackach. Podobnie jak mięso, także warzywa możemy marynować przez grillowaniem.
? Przecięte na pół i pozbawione pestek morele, nektarynki i brzoskwinie grilujemy na ruszcie przez około 6 do 8 minut przeciętą stroną do dołu. Polówki gruszek wymagają około 10 minut grillowania,
a plastry ananasa około 3 -4 minut z każdej strony.
? Połówki lub ćwiartki papryki, szparagi, pieczarki, grube plastry bakłażana i cukinii, przekrojone na pół pomidory wymagają od 6 do 10 minut grillowania. Plastry pomidorów grilujemy około 2 minut
z każdej strony.
? Kolby kukurydzy namaczamy przez godzinę w wodzie lub podgotowujemy przed grillowaniem. Pieczemy posmarowane masłem
i zawinięte w folię aluminiową przez około 20 minut.
? Ziemniaki, które zamierzamy grillować w całości dobrze jest najpierw podgotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Grillujemy bezpośrednio na ruszcie lub zawinięte w folię aluminiową przez około 30 -50 minut w zależności od wielkości.
? Ziemniaki surowe w plastrach wymagają około 6-12 minut pieczenia z każdej strony. Po upieczeniu powinny być chrupiące.

Grillowane sery

Najbardziej odpowiednie do grillowania gatunki sera to camembert i brie. Doskonale smakuje też grillowany oscypek i coraz popularniejszy w Polsce halloumi. Sery brie, camembert i małe oscypki pieczemy w całości.  Przed grillowaniem możemy je posmarować marynatą i piec na tacce aluminiowej, w folii lub bezpośrednio na ruszcie przez około 2 -4 minuty z każdej na średnio rozgrzanym grillu. Duże oscypki i ser halloumi przed grillowanie kroimy w plastry o grubości około 1 cm.

DDC_3412-1

Grillowane sery pleśniowe to doskonała przekąska

Aplikacje mobilne dla grillomaniaków

Na zakończenie niespodzianka dla tych z Was, którzy nawet podczas grillowania nie rozstają się ze swoim smartfonem lub tabletem. Firma Sokołów przygotowała aplikację dla miłośników grillowania o nazwie Stek Timer. Wybieramy gatunek mięsa, grubość steku, stopień wysmażenia, rozgrzewamy grill (lub patelnię) i wciskamy przycisk start. Aplikacja poinformuje nas sygnałem dźwiękowym, kiedy powinniśmy obrócić mięso i kiedy będzie już usmażone.

Aleksandra Olczyk
autorka bloga kulinarnego
Cztery Fajery

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.