Jak prawidłowo nakryć wigilijny stół

mały

Wigilia i okres Bożego Narodzenia to czas, w którym spotykamy się z rodziną przy stole. Elegancki obrus, piękna zastawa stołowa, dwanaście tradycyjnych potraw i uśmiech na twarzach najbliższych – te niezwykłe chwile zasługują na specjalną oprawę. Oto, jak prawidłowo nakryć stół i zadbać o magiczną atmosferę.

Przygotowania do kolacji wigilijnej trzeba zaplanować z dbałością o każdy szczegół. Po pierwsze – obrus. To podstawa pięknego stołu. Musi być w doskonałym stanie, idealnie wyprasowany i słusznej długości – tak, aby jego boki opadały na ok. 20 cm z każdej strony. Na stole wigilijnym najlepiej sprawdzą się neutralne kolory np. klasyczna biel lub odcień naturalnego lnu. Te barwy pięknie podkreślą elegancką zastawę stołową i dodadzą jej klasy. Do sztućców należy dobrać takie talerze, które nie przyćmią oprawy, a jedynie podkreślą elegancję stołu i potraw. Równie istotnym elementem będzie świąteczny stroik, który jest niezbędną, ale i równie piękną dekoracją. Ponieważ świąteczny stół jest i tak dość ozdobny, warto kierować się zasadą – im mniej, tym lepiej.

Serwetka z obrączką – praktyczna ozdoba

Zanim na stole pojawią się pierwsze potrawy, po lewej stronie talerza lub też bezpośrednio na nim, należy położyć serwetkę. Może być położona na płasko, finezyjnie zwinięta lub też zrolowana i ozdobiona specjalną obrączką. Gdy tylko zasiądziemy, serwetkę kładziemy na kolanach, a jeśli jest dość duża, składamy ją na pół. Zgodnie z etykietą w trakcie posiłku nie powinno się odchodzić od stołu, lecz gdy jednak musimy, serwetkę połóżmy po lewej stronie nakrycia. Po skończonym posiłku należy nią otrzeć kąciki ust i odłożyć po prawej stronie talerza.

Etykieta układania sztućców

Sztućce układamy po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej podane będą dania. Warto pamiętać, że bierzemy zawsze te, które znajdują się w kolejności od zewnątrz do środka (w kierunku talerza). Po prawej stronie znajdzie się zatem nóż do obiadów i deserów, łyżka do zupy i nóż stołowy. Zaś po lewej stronie talerza, należy ułożyć widelec obiadowo-deserowy oraz widelec do dania głównego. Podczas kolacji wigilijnej, oprócz podstawowych sztućców, na stole powinny pojawić się również specjalne sztućce do ryby. Nóż charakteryzuje tępa krawędź. Jest on również bardziej spłaszczony od standardowego. Nie służy jednak do krojenia, a jedynie do filetowania, oddzielania skóry i ości od mięsa oraz kawałków od siebie.

Po lewej stronie zaś, nad talerzem, należy ustawić talerzyk i nóż do masła. Pieczywo łamiemy – nie wolno go kroić, gdyż zwyczaj ten wywodzi się z tradycji chrześcijańskiej Ten do masła charakteryzuje się tępą krawędzią i większą powierzchnią do smarowania od standardowego noża.

Łyżeczkę i widelczyk do deseru natomiast, kładziemy u góry talerza. Czerpak łyżeczki powinien być zwrócony w lewą stronę, a ząbki widelczyka w prawą. Jeśli chodzi o napoje – z uwagi na tradycję – na stole powinien znaleźć się jedynie kieliszek do wody lub soku.

Pamiętajmy – elegancko nakryty stół to taki, na którym panuje ład i porządek, dlatego zadbajmy, by sztućce leżały w równej od siebie odległości, oddalone ok. centymetra od krawędzi stołu.

HEFRA to dobry styl na pokolenia

Choć święta to moment, gdy na stół stawiamy najpiękniejsze talerze i zastawę – często trzymane na „specjalne okazje” – z produktów HEFRY warto korzystać również i na co dzień.  Dzięki właściwościom antybakteryjnym, doskonale nadają się na każdą okazję, a dzięki ponadczasowej elegancji, każda uczta nabierze magicznego klimatu, który, jak co roku, podczas świąt odczuwamy w naszych sercach. Kolekcje HEFRY można gromadzić latami, ponieważ duża część wzorów pozostaje nie zmieniona jeszcze od XIX wieku. Od blisko 200 lat w polskich domach sztućce i galanteria HEFRY towarzyszy najpiękniejszym chwilom w gronie rodziny, a przed nami jeszcze wiele niezwykłych momentów.

***

HEFRA jest jedynym polskim producentem sztućców oraz galanterii stołowej – wytwarzanych w całości ze srebra, platerowanych srebrem i wykonanych ze stali nierdzewnej.
HEFRA kontynuując wieloletnią tradycję swych poprzedników, niezmiennie od dziesiątków lat, oferuje swoim klientom ekskluzywne, najwyższej jakości elementy zastawy stołowej. Jako jedyny w Polsce producent wykonuje sztućce oraz galanterię stołową wykonane w całości ze srebra o najwyższej próbie 925, wytwarzając jednocześnie produkty platerowane srebrem próby 999, a także wykonane z wysokogatunkowej stali chromowo-niklowej 18/10. Ich wysublimowane kształty przeplatają w sobie nowoczesną technologię wraz z tradycją i doświadczeniem.

 

Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.