Pstrąg grillowany z piekarnika

DDC_5411-2

Sezon na grillowanie właśnie się rozpoczyna, ale pogoda płata czasami figle, zwłaszcza, że jak zapowiadają synoptycy nad Polskę nadciąga front burzowy.

Smak grillowanych potraw możemy bez większych problemów otworzyć w domowym zaciszu  korzystając z piekarnika lub elektrycznego grilla. Jeśli takim dysponujemy.
Dziś proponuję prosty przepis na grillowanego pstrąga
Smacznego

Składniki
proporcje dla 2 – 4 osób
• 2 oczyszczone i wypatroszone pstrągi
• 1 czerwona papryka
• 1 żółta papryka
• 4 ząbki czosnku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 cytryna
• ulubiona przyprawa do ryb
• sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Ryby dokładnie umyć
i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Z połowy cytryny wycisnąć sok, drugą połowę pokroić w półplasterki. Tuszki ryb ponacinać w poprzek
z obu stron, skropić oliwą, sokiem z cytryny,  natrzeć na zewnątrz i w środku przyprawą do ryb i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Odstawić na minimum godzinę do lodówki. Przed pieczeniem w nacięcia włożyć cienie paski skórki z cytryny lub pomarańczy, a do środka pokrojony w plasterki czosnek
i półplasterki cytryny. Ułożyć w naczyniu do grillowania. Papryki pokroić na kilka części
i położyć skórką do dołu obok ryb. Całość przykryć folią aluminiową
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, na 10-15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby ryby się zrumieniły.

Aleksandra Olczyk
prowadzi blog kulinarny
Cztery Fajery

Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.