Światowy Dzień Makaronu

DDC_1988-1-gazeta-752Q100

W czwartek, 25 października, obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji, w siedzibie Centralnej Biblioteki Rolniczej w Warszawie, odbyła się  prezentacja makaronów produkowanych przez firmę Makarony Polskie, której biuro handlowe mieści się na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej w podwarszawskich Ząbkach.

Dania z makaronem należą do najprostszych i najwygodniejszych do przygotowania, a różnorodność kształtów i smaków  pozwala zaspokoić gusty nawet najwybredniejszych smakoszy. Makarony firmy Makarony Polskie komponują się doskonale z każdym dodatkiem począwszy od serów, mięsa i ryb, przez dostępne w danym sezonie warzywa i owoce, na zapiekankach i słodkich deserach kończąc.  Trudno sobie wyobrazić tradycyjny polski rosół czy włoskie spaghetti bez doskonałego makaronu,  ale równie dobrze można z niego przyrządzić wykwintne potrawy na uroczyste przyjęcia czy dania kuchni fusion.

2018-11-02_142417

Mająca swoje biuro handlowe w Ząbkach firma Makarony Polskie, jeden z największych i najdynamiczniej rozwijających się polskich producentów, ma w swojej ofercie linię makaronów funkcjonalnych, wytwarzanych ze zbóż alternatywnych, o unikalnych wartościach odżywczych i specjalnym przeznaczeniu dietetycznym, które cieszą się coraz większą  popularnością. Produkty dostępne są także w wygodnych, 100 gramowych opakowaniach.

  • Makaron gryczany jest produktem dedykowanym osobom, dla których istotne są kwestie zdrowego odżywiania. Zawarte w nim minerały – mangan, magnez i miedź, przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu energetycznego. Dzięki niepowtarzalnemu smakowi makaron gryczany stwarza szerokie możliwości do kulinarnych eksperymentów. Doskonale smakuje z gulaszem.
  • Makaron orkiszowy – jest produkowany w 100% z mąki orkiszowej, wyróżniającej się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. Znany już w starożytności orkisz jest uprawiany i zbierany z nienaruszoną łupiną, która chroni ziarna przed chemikaliami, promieniowaniem i zanieczyszczeniami. Mąka orkiszowa jest jednym z nielicznych środków spożywczych, które nie wywołują alergii. Dzięki współczesnym badaniom naukowym wiemy, że – w porównaniu z innymi rodzajami zbóż – orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową wszystkich składników – wysokowartościowego białka, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, fosfor, wapno), elektrolitów i witamin: A, E, D, B1, B2, B6. Szczególnie przyjazne dla serca i układu krążenia są znajdujące się w ziarnach orkiszu nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole. Pomagają one m.in. obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
  • Makaron pełnoziarnisty (razowy) – produkowany z mąki z pełnego przemiału odznacza się wyższą niż w przypadku makaronów produkowanych z mąki białej, zawartością witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego m.in. za trawienie.

W ofercie firmy wymagający konsumenci znajdą także szeroką gamę makaronów tradycyjnych oraz nowości – kluseczki smakowe (z koperkiem, lubczykiem, pietruszką) a także – przygotowany z myślą o miłośnikach słodyczy – makaron Wstęgi Ozdobne z wyśmienitym kakao E. Wedel z Ghany.

Działając zgodnie z duchem idei Społecznej Odpowiedzialności Biznesu. Makarony Polskie wspierają również działalność charytatywną i kulturalną organizując wydarzenie dla lokalnej społeczności oraz przekazując swoje produkty na rzecz organizacji społecznych. Firma jest także sponsorem utalentowanych sportowców z Ząbek, m.in. lokalnego klubu siatkarskiego oraz obecnych na briefingu Sobieraj Team i Anny Kubiak, której pokaz wushu uświetnił Światowy Dzień Makaronu.

Rolę makaronów w diecie sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia omówił lider Sobieraj Team, Wojciech Sobierajski – dwukrotny mistrz świata w biegach z przeszkodami.  Jak zaznaczył Wojciech Sobierajski, produkty Grupy Makarony Polskie zajmują jedno z ważniejszych miejsc w menu Sobieraj Team, dostarczając niezbędnych węglowodanów, białka i błonnika oraz witamin z grupy B, magnezu i żelaza.

Podczas briefingu prasowego Zenon Daniłowski, prezes Grupy Makarony Polskie, podkreślił  rosnącą świadomość Polaków, którzy coraz częściej dokonują zakupów produktów innowacyjnych, wspierających zdrowy tryb życia i zaprosił gości na degustację makaronowych pyszności.

Z pewnością 25 października to doskonała okazja, aby wspólnie z Grupą Makarony Polskie uczcić święto tego uniwersalnego, towarzyszącego człowiekowi od ponad 4000 lat i  obecnego w każdej kuchni świata produktu.

Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.